Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Νέα καθοδήγηση του FDA προς τη βιομηχανία για τα αλλεργιογόνα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗΠΑ: Νέα καθοδήγηση του FDA προς τη βιομηχανία για τα αλλεργιογόνα
spot_img

Ανάλυση κινδύνου και προληπτικοί έλεγχοι βάσει κινδύνου για τα τρόφιμα.

Σήμερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA, ανακοίνωσε ενημερωμένο σχέδιο καθοδήγησης για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν νέες οδηγίες για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων. Στόχος να διασφαλιστεί η προστασία των τροφίμων από διασταυρούμενη επαφή με κύρια τροφικά αλλεργιογόνα και να διασφαλιστεί ότι το τελικό τρόφιμο φέρει τη σωστή επισήμανση σε σχέση με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα.

Νωρίτερα φέτος, το σουσάμι προστέθηκε ως το ένατο σημαντικό αλλεργιογόνο τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι το σουσάμι, όταν υπάρχει σε ένα τρόφιμο, είναι πλέον απαραίτητο να γνωστοποιείται στις ετικέτες των τροφίμων και οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν ελέγχους για να ελαχιστοποιήσουν σημαντικά ή να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα σουσαμιού. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν σκόπιμα σουσάμι σε προϊόντα που προηγουμένως δεν περιείχαν σουσάμι και επισημαίνουν τα προϊόντα για να υποδείξουν την παρουσία του, αντί να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν ή να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή. Με αυτό τον τρόπο παραμένουν συμμορφούμενοι με τον νόμο μεν, αλλά, περιορίζονται οι επιλογές για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι, ένα αποτέλεσμα που δεν υποστηρίζει ο FDA όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού. 

Επιπλέον καταναλωτές κατέληξαν να αγοράζουν τα προϊόντα που γνώριζαν πως μέχρι πρότινος δεν περιείχαν σουσάμι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τώρα, ο FDA ενθαρρύνει τη βιομηχανία να ακολουθήσει το προσχέδιο καθοδήγησης σχετικά με τρόπους για να ελαχιστοποιήσει σημαντικά ή να αποτρέψει τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και τα αδήλωτα αλλεργιογόνα και να επανεξετάσει τα παραδείγματα που παρέχονται αντί να προσθέτει σκόπιμα σουσάμι στα προϊόντα τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

«Ο FDA αναζητά ευκαιρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι και σε άλλα σημαντικά τροφικά αλλεργιογόνα να βρουν τροφές που είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές να ακολουθούν τις οδηγίες στο προσχέδιο ενημερώσεων καθοδήγησης που κυκλοφόρησαν σήμερα για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και να διασφαλίσουν τη σωστή επισήμανση», δήλωσε ο Επίτροπος του FDA Robert M. Califf, MD 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο