Ανάλυση κινδύνου και προληπτικοί έλεγχοι βάσει κινδύνου για τα τρόφιμα.
Σήμερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA, ανακοίνωσε ενημερωμένο σχέδιο καθοδήγησης για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν νέες οδηγίες για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων. Στόχος να διασφαλιστεί η προστασία των τροφίμων από διασταυρούμενη επαφή με κύρια τροφικά αλλεργιογόνα και να διασφαλιστεί ότι το τελικό τρόφιμο φέρει τη σωστή επισήμανση σε σχέση με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα.
Νωρίτερα φέτος, το σουσάμι προστέθηκε ως το ένατο σημαντικό αλλεργιογόνο τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι το σουσάμι, όταν υπάρχει σε ένα τρόφιμο, είναι πλέον απαραίτητο να γνωστοποιείται στις ετικέτες των τροφίμων και οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν ελέγχους για να ελαχιστοποιήσουν σημαντικά ή να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα σουσαμιού. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν σκόπιμα σουσάμι σε προϊόντα που προηγουμένως δεν περιείχαν σουσάμι και επισημαίνουν τα προϊόντα για να υποδείξουν την παρουσία του, αντί να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν ή να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή. Με αυτό τον τρόπο παραμένουν συμμορφούμενοι με τον νόμο μεν, αλλά, περιορίζονται οι επιλογές για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι, ένα αποτέλεσμα που δεν υποστηρίζει ο FDA όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.
Επιπλέον καταναλωτές κατέληξαν να αγοράζουν τα προϊόντα που γνώριζαν πως μέχρι πρότινος δεν περιείχαν σουσάμι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τώρα, ο FDA ενθαρρύνει τη βιομηχανία να ακολουθήσει το προσχέδιο καθοδήγησης σχετικά με τρόπους για να ελαχιστοποιήσει σημαντικά ή να αποτρέψει τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και τα αδήλωτα αλλεργιογόνα και να επανεξετάσει τα παραδείγματα που παρέχονται αντί να προσθέτει σκόπιμα σουσάμι στα προϊόντα τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
«Ο FDA αναζητά ευκαιρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι και σε άλλα σημαντικά τροφικά αλλεργιογόνα να βρουν τροφές που είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές να ακολουθούν τις οδηγίες στο προσχέδιο ενημερώσεων καθοδήγησης που κυκλοφόρησαν σήμερα για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και να διασφαλίσουν τη σωστή επισήμανση», δήλωσε ο Επίτροπος του FDA Robert M. Califf, MD