Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Νέα καθοδήγηση του FDA προς τη βιομηχανία για τα αλλεργιογόνα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗΠΑ: Νέα καθοδήγηση του FDA προς τη βιομηχανία για τα αλλεργιογόνα
spot_img

Ανάλυση κινδύνου και προληπτικοί έλεγχοι βάσει κινδύνου για τα τρόφιμα.

Σήμερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA, ανακοίνωσε ενημερωμένο σχέδιο καθοδήγησης για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν νέες οδηγίες για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων. Στόχος να διασφαλιστεί η προστασία των τροφίμων από διασταυρούμενη επαφή με κύρια τροφικά αλλεργιογόνα και να διασφαλιστεί ότι το τελικό τρόφιμο φέρει τη σωστή επισήμανση σε σχέση με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα.

Νωρίτερα φέτος, το σουσάμι προστέθηκε ως το ένατο σημαντικό αλλεργιογόνο τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι το σουσάμι, όταν υπάρχει σε ένα τρόφιμο, είναι πλέον απαραίτητο να γνωστοποιείται στις ετικέτες των τροφίμων και οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν ελέγχους για να ελαχιστοποιήσουν σημαντικά ή να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα σουσαμιού. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν σκόπιμα σουσάμι σε προϊόντα που προηγουμένως δεν περιείχαν σουσάμι και επισημαίνουν τα προϊόντα για να υποδείξουν την παρουσία του, αντί να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν ή να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή. Με αυτό τον τρόπο παραμένουν συμμορφούμενοι με τον νόμο μεν, αλλά, περιορίζονται οι επιλογές για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι, ένα αποτέλεσμα που δεν υποστηρίζει ο FDA όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού. 

Επιπλέον καταναλωτές κατέληξαν να αγοράζουν τα προϊόντα που γνώριζαν πως μέχρι πρότινος δεν περιείχαν σουσάμι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τώρα, ο FDA ενθαρρύνει τη βιομηχανία να ακολουθήσει το προσχέδιο καθοδήγησης σχετικά με τρόπους για να ελαχιστοποιήσει σημαντικά ή να αποτρέψει τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και τα αδήλωτα αλλεργιογόνα και να επανεξετάσει τα παραδείγματα που παρέχονται αντί να προσθέτει σκόπιμα σουσάμι στα προϊόντα τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

«Ο FDA αναζητά ευκαιρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι και σε άλλα σημαντικά τροφικά αλλεργιογόνα να βρουν τροφές που είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές να ακολουθούν τις οδηγίες στο προσχέδιο ενημερώσεων καθοδήγησης που κυκλοφόρησαν σήμερα για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και να διασφαλίσουν τη σωστή επισήμανση», δήλωσε ο Επίτροπος του FDA Robert M. Califf, MD 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο