Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Το σουσάμι εντάχθηκε και επίσημα στη λίστα αλλεργιογόνων με υποχρέωση αναγραφής στην ετικέτα

ΑρχικήΝέαΗΠΑ: Το σουσάμι εντάχθηκε και επίσημα στη λίστα αλλεργιογόνων με υποχρέωση αναγραφής στην ετικέτα
spot_img

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 όλες οι συσκευασίες για τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται στις κανονιστικές απαιτήσεις του FDA για τα αλλεργιογόνα τροφίμων.

Κάλιο αργά παρά ποτέ… Τα βήματα της Ευρώπης ακολουθούν οι ΗΠΑ στο κομμάτι των τροφικών αλλεργιών, εντάσσοντας το σουσάμι στη λίστα με τα 9 τρόφιμα που απαιτούν ετικέτα αλλεργίας. Η ένταξή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο σε πολλά καταστήματα της βόρειας Αμερικής.

Η λίστα αποτελεί μέρος του νόμου Faster για την ασφάλεια, θεραπεία, εκπαίδευση και έρευνα για τις τροφικές αλλεργίες, που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2021. 

Τα άλλα 8 πιο κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων που περιλαμβάνονται ήδη στον ρυθμιστικό κατάλογο του FDA είναι το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι και η σόγια.

Τι συνιστά η αλλαγή για τη βιομηχανία τροφίμων

Από την αρχή του έτους, όλες οι συσκευασίες για τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται στις κανονιστικές απαιτήσεις του FDA για τα αλλεργιογόνα τροφίμων και θα απαιτούν επισήμανση για τον μετριασμό του κινδύνου. 

Ωστόσο για τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στα ράφια πριν από το 2023 δεν θα απαιτείται αφαίρεση, ανάκληση ή επανασήμανση, επομένως όσοι είναι αλλεργικοί στο σουσάμι θα εξακολουθούν να πρέπει να είναι προσεκτικοί με αυτά και να διαβάζουν τις ετικέτες.

Εταιρείες που προσπαθούν να παρακάμψουν τον νόμο

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εταιρείες σύμφωνες με αυτή την αλλαγή και κάποιες ψάχνουν για “παραθυράκια”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Buzzfeed News, γνωστές αλυσίδες εστιατορίων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Chick-fil-A και Olive Garden, προσθέτουν προληπτικά σουσάμι σε ορισμένα τρόφιμα προκειμένου να αποφύγουν τη συμμόρφωση με το νομοσχέδιο. 

Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι το σουσάμι ήδη εντάσσεται στην ευρωπαϊκή λίστα με άλλα 13 αλλεργιογόνα. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός επισήμανσης των τροφίμων (Κανονισμός 169/2011) απαιτεί οποιαδήποτε από τα αλλεργιογόνα της λίστας, τα οποία ενσωματώνονται ως συστατικό από τον παραγωγό οργανισμό, να δηλώνονται στην ετικέτα σε όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα με έμφαση (π.χ. με έντονους – bold – χαρακτήρες) στη λίστα συστατικών.

Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις εστίασης για πελάτες που τρώνε έξω ή αγοράζουν φαγητό σε πακέτο, υποχρεούνται να τους παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για αλλεργιογόνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο