Μια νέα ερευνητική ανασκόπηση αποκάλυψε ότι η ποιότητα και η γεύση του καφέ είναι ευάλωτα στις αλλαγές των περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει ιδιότητες όπως η γεύση και το άρωμα. Στο μέλλον, οι κόκκοι καφέ όχι μόνο θα ήταν πιο δύσκολο να συγκομιστούν, αλλά η γεύση τους δεν θα ήταν τόσο ευχάριστη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες προκαλούν ήδη οικονομική και πολιτική αναστάτωση σε πολλά μέρη του κόσμου
Ως ένα πολιτιστικά σχετικό και εξαιρετικά γευστικό ποτό που καταναλώνεται από μεγάλο παγκόσμιο πληθυσμό, οι αλλαγές στην ποιότητα του καφέ έχουν επιπτώσεις σε όλο το σύστημα καφέ, από τις κοινότητες παραγωγής καφέ μικρού μεγέθους έως τα 2,6 δισεκατομμύρια καταναλωτές καφέ.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την απόδοση των καλλιεργειών και τα γεωργικά συστήματα σε όλο τον κόσμο με επιπτώσεις για τους αγρότες και τους καταναλωτές. Επιστήμονες του Tufts University, Boston, στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία συστηματική ανασκόπηση για να συνθέσουν στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις συνθήκες διαχείρισης που σχετίζονται με την προσαρμογή του κλίματος στην ποιότητα των καλλιεργειών μιας πολυετούς καλλιέργειας, του καφέ ( Coffea arabica and Coffea canephora).
Τα ευρήματα της ανασκόπησης υπογραμμίζουν ότι η ποιότητα του καφέ είναι ευάλωτη σε αλλαγές στην έκθεση στο φως, το υψόμετρο, το στρες στο νερό, τη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και τη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών.
Οι αλλαγές που εντοπίστηκαν αφορούν στα αισθητηριακά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ποιότητα του καφέ ως απόκριση σε αλλαγές στις περιβαλλοντικές και διαχειριστικές συνθήκες. Τα πιο συνεπή στοιχεία που εντοπίστηκαν μέσω αυτής της συστηματικής ανασκόπησης περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δύο τάσεις:
- το αυξημένο υψόμετρο σχετίζεται με βελτιωμένα αισθητήρια χαρακτηριστικά του καφέ και
- η αυξημένη έκθεση στο φως σχετίζεται με μειωμένα αισθητήρια χαρακτηριστικά του καφέ. «Η εξέταση των καλλιεργειών που καλλιεργούνται σε διαφορετικά υψόμετρα χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο της θερμοκρασίας. Τα υψηλότερα υψόμετρα συνδέονται με ψυχρότερες θερμοκρασίες που έχουν ως αποτέλεσμα βραδύτερη ωρίμανση, παρατεταμένη πλήρωση φρούτων και υψηλότερη συσσώρευση πρόδρομων ουσιών γεύσης (γεύσης και αρώματος)», σημειώνει η έρευνα. Οι συνθήκες διαχείρισης, όπως η διαχείριση της σκιάς μέσω αγροδασοκομικών συστημάτων, η καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών ανθεκτικών στο κλίμα, η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων και η διαχείριση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, προσδιορίστηκαν ως πολλά υποσχόμενες στρατηγικές για την αντιστάθμιση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ποιότητα του καφέ. Δεδομένης της ευαισθησίας της ποιότητας του καφέ στις περιβαλλοντικές διακυμάνσεις, απαιτούνται καινοτομίες που βασίζονται σε στοιχεία για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του τομέα του καφέ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αλλαγής.