Τι προβλέπει η Ομάδα Επιστήμης και Πολιτικής του IFT.
Προ των πυλών για το νέο χρόνο, και οι προβλέψεις για τις τάσεις του 2024 σε κάθε τομέα διαδέχονται η μια την άλλη. Πριν λίγες μέρες, η verdict, ανάμεσα στις επενδυτικές τάσεις του νέου έτους, συμπεριέλαβε, την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της ακμής της. Η πρόβλεψη της ομάδας Επιστήμης και Πολιτικής του IFT, περιλαμβάνει, εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, και άλλες τρεις κύριες τάσεις της επιστήμης για τα τρόφιμα που πρέπει να προσέξουμε.
Οι τάσεις που σημειώνει το IFT για το νέο έτος είναι:
Προσεγγίσεις συστημάτων τροφίμων:
Η στρατηγική Farm to Fork συνεχίζει να διαμορφώνει τον παγκόσμιο διάλογο για το μέλλον των τροφίμων, αναγνωρίζοντας ότι κάθε στοιχείο του οικοσυστήματος τροφίμων είναι διασυνδεδεμένο. Οι προτεινόμενες πολιτικές, δεσμεύσεις και επενδύσεις σε προσεγγίσεις συστημάτων τροφίμων θα επιδιώξουν τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής, την ενίσχυση της βιωσιμότητας και διασφάλιση της ανθεκτικότητας. Η επένδυση στην επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων θα είναι καθοριστική για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Τροφή ως φάρμακο:
Το κίνημα, Food as Medicine, στόχο έχει να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής, να μειώσει επισκέψεις και νοσηλείες στα νοσοκομεία και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι ο κρίσιμος συνδυασμός τροφίμων και υγείας κινείται γρήγορα πέρα από τη θεωρία και στην εφαρμογή, που ενώνει τους ιατρούς, τους επιστήμονες τροφίμων, τους παρασκευαστές, τους λιανοπωλητές, τους αγρότες και την κυβέρνηση. Οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού της ιατρικής επαγγελματικής διατροφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας συνδέσεων ασφάλισης υγείας και πιλοτικών προγραμμάτων για συνταγές παραγωγής και ιατρικά προσαρμοσμένων γευμάτων έχουν αποκτήσει δυναμική και πρόκειται να γίνουν πολιτικές το επόμενο έτος.
Ασφάλεια τροφίμων:
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων είναι έντονες, όπως για παράδειγμα οι τοξικές ουσίες PFAS, που οι πρωτοβουλίες για την εξάλειψη τους από τρόφιμα και συσκευασίες καταδεικνύουν την ανάγκη για μετασχηματιστικές στρατηγικές στα συστήματα ασφάλειας τροφίμων. Αυτή η ανάγκη υπογραμμίζεται από την πρόταση της ΕΕ για ένα ολοκληρωμένο σύνολο ενεργειών για την αντιμετώπιση της χρήσης και της μόλυνσης από PFAS. Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν να διασφαλίσουν, ειδικότερα, ότι η χρήση του PFAS θα καταργηθεί σταδιακά στην ΕΕ, εκτός εάν αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητο για την κοινωνία. Οι παγκόσμιες συνομιλίες γύρω από την ανάλυση και την αξιολόγηση κινδύνου θα είναι ουσιαστικές για τη διασφάλιση εναρμονισμένων προτύπων, όπως φαίνεται στις πρόσφατες συζητήσεις του Codex CAC 46. Η υιοθέτηση ενός νέου επιστημονικού βασισμένου, τεχνολογικού συστήματος ασφάλειας τροφίμων θα απαιτηθεί για την πραγματοποίηση μιας βιώσιμης ασφαλούς παροχής τροφίμων με επίκεντρο την πρόληψη.
Τεχνητή νοημοσύνη:
Με την ικανότητά της να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει ευκαιρίες μετασχηματισμού το επόμενο έτος. Καθώς οι εξελίξεις στην επεξεργασία και την ανάλυση με την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζονται και η ανοιχτή πρόσβαση της επιστήμης επεκτείνεται, θα καθιερωθούν νέοι τρόποι εργασίας, που απαιτούν νέες αξιολογήσεις ηθικής και ιδιωτικότητας. Η ανάγκη δημιουργίας πλαισίων θα είναι ουσιαστική και οι συνεργασίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των τεχνολογικών πλατφορμών και των τελικών χρηστών θα αποτελέσουν βασικό επίκεντρο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στα συστήματα τροφίμων για τα οποία η επιστήμη της κοινότητας τροφίμων θα πρέπει να προετοιμαστεί και να αγκαλιάσει.