Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φοινικέλαιο εργαστηρίου! Το νέο εναλλακτικό μαγειρικό λάδι από βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα

ΑρχικήΝέαΦοινικέλαιο εργαστηρίου! Το νέο εναλλακτικό μαγειρικό λάδι από βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα
spot_img

Η νεοσύστατη εταιρεία COLIPI αναπτύσσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση φοινικελαίου που είναι ουδέτερη ως προς το CO2: την παραγωγή ελαίων με τη βοήθεια ζυμομυκήτων.

19 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους γύρω από τον Ισημερινό έχουν ήδη καθαριστεί για να παραχθεί ο μεγάλος εχθρός του περιβάλλοντος, το φοινικέλαιο. Η νεοσύστατη COLIPI από το Πολυτεχνείο του Αμβούργου (TUHH) έχει πλέον λάβει επιχορήγηση για την έρευνά της σχετικά με τη βιώσιμη εναλλακτική λύση φοινικέλαιου που φτιάχνεται στο εργαστήριο.

- Advertisement -

Ο εμπορικός καθαρισμός του τροπικού δάσους για το φοινικέλαιο, όχι μόνο απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα CO2, αλλά καταστρέφει επίσης σημαντικούς οικοτόπους απειλούμενων ζωικών ειδών.

Το φυτικό αυτό έλαιο δεν χρησιμοποιείται μόνο στα καύσιμα, αλλά σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) επίσης στα μισά προϊόντα του σούπερ μάρκετ και για το λόγο αυτό η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει έως και επτά εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου κάθε χρόνο. Η νεοσύστατη COLIPI αναπτύσσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, την παραγωγή ελαίων με τη βοήθεια ζυμομυκήτων, που είναι επίσης ουδέτερη ως προς το CO2.

Με την τεχνολογία τους, οι ιδρυτές της εταιρείας από το Ινστιτούτο Μηχανικής Βιοεπεξεργασίας και Βιοσυστημάτων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, φιλοδοξούν να φέρουν επανάσταση στη βιομηχανία καλλυντικών και τροφίμων σε βάθος χρόνου.

Ζύμη που παράγει λίπος

Το βιώσιμο αυτό έλαιο παράγεται με ζύμωση.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ζυμομύκητες, οι οποίοι τρέφονται με σάκχαρα από βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, όπως η μελάσα ή άλλες βιομάζες, για να και διατηρούν τον μεταβολισμό τους σε λειτουργία. Μετά την κατανάλωση αζώτου και φωσφορικών αλάτων ειδικότερα, σταματάει η ανάπτυξη και σχηματίζονται λιπίδια με τον υπόλοιπο πλεονάζοντα άνθρακα. Αυτά τα λιπίδια μπορούν στη συνέχεια να απομονωθούν και, ανάλογα με τον τύπο της ζύμης, είναι πολύ παρόμοια με πολλά φυτικά έλαια.

Κανονικά, το CO2 παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Αλλά και εδώ, όπως αναφέρει το ΒeΥourPilot, η ομάδα έχει βρει μια φιλική προς το κλίμα λύση, και όπως δηλώνουν τα στελέχη της, αναπτύσσουν μια παγκοσμίως μοναδική τεχνολογία που καθιστά ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ουδέτερη ως προς το CO2, ενώ σύντομα αναμένεται να την κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Περισσότερη βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων

Το “πράσινο” αυτό λάδι (όχι για το χρώμα του, αλλά για τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο ή βούτυρο κακάο, αλλά και για την ανάπτυξη εντελώς νέων ελαίων χωρίς κάποιο φυσικό μοντέλο.

Η νεοσύστατη επιχείρηση έχει ήδη διασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα από την επιχορήγηση της EXIST, για την επέκταση της παραγωγής του ελαίου από την εργαστηριακή κλίμακα στη βιομηχανική παραγωγή. Η ζήτηση για έλαια σε εμπορικά προϊόντα είναι ήδη υψηλή, αναφέρει η εταιρεία, καθώς αυξάνεται η συνειδητοποίηση για μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα