Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυξημένος ο ρόλος της στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤεχνητή νοημοσύνη: Αυξημένος ο ρόλος της στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
spot_img

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τις δυνατότητες του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης για όλες τις βιομηχανίες παγκοσμίως, εξαιτίας των καινούριων μεν, αλλά ήδη μεγάλων δυνατοτήτων της.

Προβλέψεις της έκθεσης  AI In Food And Beverages Market, που αφορά στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα τροφίμων και ποτών από την ερευνητική εταιρεία The Business Research Company, η τεχνολογία αυτή θα αποκτήσει αγοραία αξία των 25,56 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα CAGR 43,9% από τώρα έως το 2027, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελέσματα της οποίας παρατίθενται στο European Supermarket Magazine, ενώ μόνο για τα τρόφιμα και τα ποτά φέτος η ΑΙ αναμένεται να ανέλθει σε 5,96 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Πώς, όμως, μια τεχνολογική δυνατότητα που ως τώρα έχει αποκτήσει εξοικείωση στα μάτια των καταναλωτών με τη μορφή του Chat GPT ως επί τω πλείστω μπορεί να διανθίσει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών;

Αρχικά, σύμφωνα και με ευρήματα τις έκθεσης, ένας βασικός παράγοντας στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο είναι με το να ενδυναμώσει νεοσύστατες επιχειρήσεις στον κλάδο, εισάγοντας νέες, καινοτόμες λύσεις στην επεξεργασία, ενισχύοντας τα συστήματα παράδοσης τροφίμων και αντιμετωπίζοντας ζητήματα food waste. Όλα τα παραπάνω συνιστούν προβλήματα που πολλές παλαιότερες και σύγχρονες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να λύσουν.

Άλλοι τομείς που μπορούν να αναβαθμιστούν με την βοήθεια της ΑΙ είναι η διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων, οι παραδόσεις σε καταστήματα λιανικής και συνεργάτες και η ασφάλεια των τροφίμων, μέσα από την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μεθόδων προστασίας των προϊόντων.

Σε πρόσθετα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει, η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων αναλύοντας τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των πελατών, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για νέα προϊόντα, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις νέες τάσεις.

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία παραγωγής ενεργειακών ποτών HELL ENERGY παρουσίασε το πρώτο ενεργειακό ποτό στον κόσμο που δημιουργείται εξ ολοκλήρου με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, με μια συνταγή που σύμφωνα με το τεχνολογικό εργαλείο αγγίζει την “τελειότητα”.

Η ΑΙ ενίσχυσε το ενεργειακό ποτό με βιταμίνες, αμινοξέα και βότανα, διασφαλίζοντάς παράλληλα τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της βιομηχανίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης των συστάσεων της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) και της τήρησης των προτύπων της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA).

Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη κατέληξε σε 3 κορυφαία προϊόντα και, αφού “γεύτηκε” και τα τρία ποτά και ανέλυσε εκτεταμένα δεδομένα και στατιστικά στοιχεία, χρησιμοποίησε προγνωστική ανάλυση για να επιλέξει την επικρατέστερη γεύση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η Τεχνητή Νοημοσύνη πραγματοποιεί για πρώτη φορά στον κόσμο μια τόσο εξελιγμένη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων στον τομέα των ενεργειακών ποτών με το HELL A.I.

Eπίσης φέτος, η γαλλική εταιρεία λιανικής Carrefour παρουσίασε ένα νέο chatbot με τεχνολογία AI χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ChatGPT για να βελτιώσει την εμπειρία αγορών για τους διαδικτυακούς πελάτες της στη Γαλλία, με το όνομα Hopla chatbot.

Το εργαλείο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να επιλέγουν προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τον προϋπολογισμό και τις προτιμήσεις τους για φαγητό, ενώ παρέχει επίσης νέες ιδέες για το μενού και λύσεις κατά του food waste.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο