Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξήθηκε η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, αλλά παραμένει μικρότερη από αυτό που θα έπρεπε

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑυξήθηκε η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, αλλά παραμένει μικρότερη από αυτό που θα έπρεπε
spot_img

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης Freshfel Europe’s Consumption Monitor για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών των Ευρωπαίων.

Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης Freshfel Europe’s Consumption Monitor.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξήθηκε στα 364,58 g/ημέρα/κάτοικο το 2021, αυξημένη κατά 1,27% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εσόδων της αγοράς νωπών προϊόντων της ΕΕ, η οποία έφτασε τους 74.354.475 τόνους. Η έκθεση αποδίδει αυτή την τάση στις αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, αλλά και στην πανδημία, η οποία έφερε στο προσκήνιο νέες ανησυχίες για την υγεία και την ευεξία.

Αλλά ακόμα και με αυτή την αύξηση, η κατανάλωση παραμένει χαμηλότερη από αυτήν που προτείνει ο ΠΟΥ, που είναι 400 γραμμάρια την ημέρα ο καθένας.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022, επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι προσφεύγουν πια σε φτηνότερες λύσεις. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζει- παρά τα θετικά στοιχεία- μεγάλη πίεση.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες είναι οι χώρες της ΕΕ που τηρούν την συνιστώμενη κατανάλωση των 400. γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ανά κάτοικο την ημέρα, γεγονός που αποδεικνύει πως πρέπει να ληφθούν πιο επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Freshfel Europe Salvo Laudani, σε δήλωση που παρατίθεται στο European Supermarket Magazine, ότι ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών «πρέπει αποδείξει ότι λειτουργεί σε μια μορφή βιώσιμων συστημάτων τροφίμων για να παρέχει οικονομικά προσιτά, θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα, ούτως ώστε να στρέψει τους καταναλωτές πιο κοντά σε μια φυτική διατροφή».

Υπολογίζεται πως ένα μόνο κομμάτι φρούτου ή λαχανικών επιπλέον στην καθημερινή διατροφή των ευρωπαίων καταναλωτών θα ενίσχυε το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς κατά σχεδόν 20%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο