Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να μειώσετε το σχηματισμό ακρυλαμιδίου μαγειρεύοντας στο σπίτι

ΑρχικήPicksNews LineΠώς να μειώσετε το σχηματισμό ακρυλαμιδίου μαγειρεύοντας στο σπίτι
spot_img

Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται ιδιαίτερα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε υδατάνθρακες κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία (συνήθως πάνω από 120 °C) ως συνέπεια της αντίδρασης Maillard.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται σε φυτικά και στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (μεγαλύτερη των 120°C), είτε αφορά το ψήσιμο είτε το τηγάνισμα. Η παρουσία του στα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων. 

Θα ήταν καλό, λοιπόν, να διατηρείτε την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα προσέχοντας όταν μαγειρεύετε αμυλούχα τρόφιμα, περιορίζοντας τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους που προσφέρει η ιστοσελίδα eufic.com για το πώς μπορείτε να μειώσετε και στο σπίτι σας το σχηματισμό ακρυλαμιδίου.

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή, το ακρυλαμίδιο μπορεί να υπάρξει σε φυτικά και σε αμυλούχα τρόφιμα. Αυτά είναι, συνήθως, πατάτες τηγανητές, μπισκότα, ψωμί, κρακεράκια και καφές, άρα τρόφιμα που αποτελούν κομμάτι της διατροφής για πολλούς ανθρώπους. Οπότε, μειώνοντας την κατανάλωσή τους μειώνετε και τις πιθανότητες να αντλήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της χημικής ουσίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και τρόποι να μειώσετε το σχηματισμό ακρυλαμιδίου αλλάζοντας τους τρόπους μαγειρέματος. Σε πρώτη φάση μπορείτε να αποφεύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα των φαγητών σας, το οποίο οδηγεί σε καφετί χρώμα των τροφών, κατά το τηγάνισμα,  κατά τη χρήση της τοστιέρας ή κατά το ψήσιμο. Τέλος, μπορείτε να διευρύνετε τους τρόπους μαγειρέματός σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να βράσετε μερικές πατάτες αντί να τις τηγανίσετε ως ένα υγιεινό και χορταστικό συνοδευτικό ή να προτιμήσετε ακόμα και το μαγείρεμα στον ατμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο