Γρήγορες και φθηνές οι κατεψυγμένες πίτσες υπάρχουν πάντα στα σπίτια μας γιατί μας σώζουν σε περίπτωση ανάγκη… Είναι όμως υγιεινές;
Έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ’50 στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο και η δημοτικότητά τους όλο και αυξάνεται. Οι κατεψυγμένες πίτσες καταλαμβάνουν σημαντική θέση στους καταψύκτες όλων των σούπερ μάρκετ, καθώς κάθε χρόνο γεννιούνται νέες παραλλαγές, με γκουρμέ υλικά και διαφορετικά μεγέθη, που προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παρτίδα γνωστής αντίβιωσης λόγω θραυσμάτων γυαλιού – Έσπασε φιάλη κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης
Γρήγορες και φθηνές (ή τουλάχιστον λιγότερο ακριβές από μια φρεσκοψημένη έκδοση από τον σεφ της πιτσαρίας), οι κατεψυγμένες πίτσες υπάρχουν πάντα στα σπίτια μας γιατί μας σώζουν όταν δεν έχουμε χρόνο να πάμε για ψώνια ή δεν έχουμε όρεξη να μαγειρέψουμε. Μετά τα ψάρια, τα λαχανικά και τα πατατάκια είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στα κατεψυγμένα τρόφιμα.
Από τις εκατοντάδες παραλλαγές που βρίσκουμε στην αγορά, η Margherita κυριαρχεί πάντα , με τα χρώματα και τα κύρια συστατικά της να θυμίζουν Ιταλία με κάθε τρόπο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από το τυρί του Σκλαβενίτη – Το χρονικό της ανάκλησης που προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 71.000 συσκευασίες Χούμους λόγω πλαστικών θραυσμάτων – Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης
Δοκιμή σε 14 κατεψυγμένες πίτσες Μαργαρίτα
Το Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, δημοσιεύει τα αποτελέσματα δοκιμής της σε 14 κατεψυγμένες πίτσες Μαργαρίτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να δει κατά πόσο παραμένουν πιστές στην αρχική συνταγή, με ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την γαρνιτούρα και μαλακό σταρένιο αλεύρι, μαγιά μπύρας, νερό και αλάτι για τη ζύμη.
Δυστυχώς, όπως μπορούμε να φανταστούμε, η κατεψυγμένη εκδοχή συχνά διαφέρει όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στα συστατικά μιας πίτσας μαργαρίτα σε πακέτο ή αυτής που καταναλώνεται απευθείας σε μια πιτσαρία, ώστε να είναι πολύ πιο κοντά στα πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που πολύ συχνά θυμίζει πίτσα μαργαρίτα μόνο στην εικόνα στη συσκευασία, ενώ από διατροφικής άποψης περιέχει μια σειρά φυτικών ελαίων ξένα στην παραδοσιακή συνταγή που δεν είναι ιδανικά για την υγεία μας. Από αυτή την άποψη, το πρώτο πράγμα που προκύπτει από την ανάλυσή μας είναι ότι 11 στις 14 πίτσες περιέχουν ηλιέλαιο και σε άλλες δύο βρίσκουμε ακόμη και κραμβέλαιο . Πρακτικά μόνο σε ένα προϊόν ( Esselunga Top ) χρησιμοποιείται αποκλειστικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο . Ένα συστατικό που βρήκαμε μόνο σε άλλες τρεις πίτσες, ενώ σε 9 πίτσες υπάρχει απλό ελαιόλαδο. Σε κάποιες μάλιστα βρέθηκε μείγμα φυτικών λιπαρών όπως λάδι καρύδας, σόγια, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο και μαργαρίνη .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο γιος του αδικοχαμένου στη Σύμη, Μάικλ Μόσλεϊ, δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο για να βοηθήσει ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιείς
Όσον αφορά τη μοτσαρέλα, μόνο οι πρώτες 6 ταξινομήσεις υπερβαίνουν το 22% του προϊόντος. Μία από τις πίτσε που εξετάστηκαν μάλιστα, με την επωνυνία Le stagioni d’Italia margherita βρέθηκε να περιέχει κιτρικό οξύ στη μοτσαρέλα, που χρησιμοποιείται για την οξίνιση του τυροπήγματος και την επιτάχυνση των χρόνων παραγωγής.
Η ντομάτα, από την άλλη, φτάνει το 20% μόνο σε 4 πίτσες. Δύο άλλα στοιχεία που πρέπει να σημειωθούν είναι η παρουσία ζάχαρης σε 9 από τις 14 πίτσες και η απουσία βασιλικού που σε 5 περιπτώσεις αντικαθίσταται από ρίγανη.
Premium πίτσες
Το Il Salvagente εξερεύνησε τα διατροφικά οφέλη της κατεψυγμένης πίτσας με τον καθηγητή Enzo Spisni , ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
«Η διαδικασία στην οποία υποβάλλονται οι κατεψυγμένες πίτσες περιλαμβάνει το προψήσιμο για μερικά λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία, ακολουθούμενο από μια φάση ψύξης και κατάψυξης. Σε ορισμένους τύπους κατεψυγμένης πίτσας, που συνήθως αναφέρονται ως premium , μόνο η βάση είναι προμαγειρεμένη και η επικάλυψη προστίθεται στη συνέχεια για να μην υποστεί διπλό μαγείρεμα. Αυτή είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία και στην πραγματικότητα αυτές οι πίτσες κοστίζουν περισσότερο . Αλλά δεν είναι όλες οι κατεψυγμένες πίτσες απαραιτήτως εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Γίνονται έτσι όταν προστίθενται χημικά συστατικά, τα οποία δεν υπάρχουν σε μια κανονική οικιακή κουζίνα. Για παράδειγμα, όλες οι κατεψυγμένες πίτσες με κρέας είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, επειδή το κρέας που χρησιμοποιείται περιέχει πάντα συντηρητικά και πρόσθετα για να εμποδίσουν τις διαδικασίες σήψης. Επομένως, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια κατεψυγμένη μαργαρίτα, στην οποία μπορούμε ίσως να προσθέσουμε άλλα υλικά κατά το μαγείρεμα».