Στη φυλακή ιδιοκτήτης εταιρείας κρεάτων που πούλησε ληγμένο σάπιο κρέας 4 ετών – Έσβηνε και άλλαζε τις ημερομηνίες.
Το δικαστήριο της Πάλμα στην Ισπανία, έκρινε ένοχο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Cárnicas Vicente και τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους και έντεκα μηνών, κρίνοντας ότι πωλούσε τρόφιμα σε κακή κατάσταση που έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το θέμα αναφέρθηκε στην Μηνιαία Έκθεση Απάτης Τροφίμων της ΕΕ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκληματικό! Πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ ακατάλληλο κρέας που είχε έρθει σε επαφή με πλημμυρικά νερά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonalds: Μητέρα ισχυρίζεται ότι βρήκε ανθρώπινο δόντι στις κοτομπουκιές της κόρης της! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δικηγόρος και ο 8χρονος γιος της, πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση – Έφαγαν φαγητό από μπουφέ ξενοδοχείου
Ο κατηγορούμενος Vicente T.M. καταδικάστηκε για έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και, εκτός από την ποινή φυλάκισης δύο ετών, πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 200.000 ευρώ σε πρόστιμα και αποζημίωση για την πώληση κρέατος σε ανθυγιεινές συνθήκες που είχε λήξει τέσσερα χρόνια πριν την επιθεώρηση. Επιπλέον ο κρεοπώλης έχει αποκλειστεί για τέσσερα χρόνια από την εργασία σε επαγγέλματα που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια Lay’s: Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου – Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca Cola: «Σταματήστε την κατανάλωση» – Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακαλούν αναψυκτικά του αμερικάνικου κολοσσού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Καλλιθέας: Ξένο σώμα “αγνώστου ταυτότητας” σε συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας – Καταγγελία στο cibum
Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε παρατυπία: «Είχε επισήμανση σύμφωνα με τους κανόνες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι έγκλημα» το κατεψυγμένο κρέας που έχει ξεπεράσει την ημερομηνία του. Για να το υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του παρείχε επιστολές υπογεγραμμένες από εστιατόρια στη Μαγιόκα, μερικά με αστέρι Michelin.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκροί μαθητές από φυτοφάρμακα σε πατατάκια – Κρατική εντολή σφράγισης των σημείων πώλησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φαγητό που αύξησε τις ουρολοιμώξεις κατά 60%
Ωστόσο οι ισχυρισμοί του, δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μεταξύ 2013 και 2018 ο κατηγορούμενος, «ενεργώντας με απόλυτη αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και έχοντας επίγνωση του υψηλού κινδύνου που δημιουργούσε η συμπεριφορά του για την υγεία των καταναλωτών», αποθήκευσε στις εγκαταστάσεις του στο Marratxí περισσότερα από 27.000 κιλά κρέατος, διαφόρων τύπων, αξίας άνω των 120.000 ευρώ. Επρόκειτο για κρέας προς εμπορία, το οποίο αγόραζε νωπό, αλλά το οποίο ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει να καταψύξει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτη απάτη: Εργαζόμενοι σε fast food φωτογραφίζουν πιστωτικές κάρτες και pin πελατών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από φρυγανιά – Άμεση ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλβανία: Πατέρας και γιος πουλούσαν ανάμεικτα λάδια για βιολογικό ελαιόλαδο μέσω social media
Σύμφωνα με τα όσα αποδείχθηκαν κατά τον υγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην εν λόγω αποθήκη στο Marratxí, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας διέπραξε σοβαρές παρατυπίες που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που κατανάλωναν το κρέας που διακινούσε. Έτσι, για παράδειγμα, στην αποθήκη έκανε απόψυξη στα τρόφιμα, εισάγοντας τα πρώτα σε σακούλα και στη συνέχεια σε κουβάδες με ζεστό νερό. Αυτό το σύστημα απόψυξης είχε απαγορευτεί αυστηρά εδώ και χρόνια.
Επιπλέον, προκειμένου να μην πεταχτούν προϊόντα, οι εργαζόμενοι αντικαθιστούσαν τις ετικέτες παραγωγής με άλλες ετικέτες, παρατείνοντας έτσι τις ημερομηνίες λήξης. Με άλλα λόγια, πουλούσε ληγμένο κρέας και χρησιμοποιούσε χημικά για τη λεύκανση του κρέατος και την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών.
Στην απόφαση αναφέρεται επίσης λεπτομερώς ότι ο διανομέας αγόραζε προϊόντα μία έως τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης, προκειμένου να τα καταψύξει. Στον καταψύκτη βρέθηκαν τρόφιμα που είχαν λήξει αρκετά χρόνια πριν από τη διενέργεια του ελέγχου. Βρέθηκαν επίσης προϊόντα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, με καμένες περιοχές, ορισμένα από αυτά πράσινου χρώματος και μερικές φορές ακόμη και σε διαδικασία σήψης.
Το δικαστήριο επισημαίνει επίσης ως αποδεδειγμένο γεγονός, το οποίο αξίζει να τιμωρηθεί, ότι η επιχείρηση δεν τηρούσε τα βασικά πρότυπα υγιεινής και, επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν στολές. Τα εμπορεύματα που πωλούνταν είχαν αλλάξει ετικέτα προκειμένου να διατεθούν στην αγορά. Πωλούνταν ως νωπό κρέας, παραλείποντας το γεγονός ότι είχε αποψυχθεί. Ορισμένα τρόφιμα βρέθηκαν επίσης στην αποθήκη χωρίς ετικέτες, οπότε ο χρόνος κατάψυξης είναι άγνωστος.
Εκτός από όλες αυτές τις εγκληματικές παρατυπίες, σύμφωνα με την απόφαση, οι υπάλληλοι προετοίμαζαν τις παραγγελίες σε χώρο που δεν διέθετε ψυκτικό εξοπλισμό. Μόνο ένας ανεμιστήρας ήταν διαθέσιμος στο δωμάτιο.
Οι υγειονομικοί επιθεωρητές που έκαναν έρευνα στις εγκαταστάσεις διαπίστωσαν ότι η εταιρεία ασκούσε δραστηριότητες για τις οποίες δεν είχε άδεια, όπως η κατάψυξη ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, η επανασυσκευασία μαγειρεμένων προϊόντων κρέατος ή ο τεμαχισμός λουκάνικων και τυριών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε παγωμένο νερό
Το 2018, η Conselleria de Salut πραγματοποίησε αρκετές επιθεωρήσεις, οι οποίες κατέληξαν στην δέσμευση όλων των τροφίμων των οποίων οι ετικέτες είχαν παραποιηθεί. Όλα τα αλλοιωμένα τρόφιμα καταστράφηκαν σε εργοστάσιο αποτέφρωσης.
Η καταδίκη βασίζεται στις καταθέσεις των υπαλλήλων που πραγματοποίησαν τις επιθεωρήσεις, οι οποίοι περιέγραψαν λεπτομερώς τη σάπια μυρωδιά που αναδυόταν από το εργοστάσιο, καθώς και στα στοιχεία που βρέθηκαν και τα οποία έδειξαν ότι το κρέας πωλούνταν ως φρέσκο, ενώ επρόκειτο για ληγμένο προϊόν.
Το δικαστήριο θεωρεί ότι ο επιχειρηματίας όφειλε να γνωρίζει τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και δεν μπορούσε να προβεί σε καμία πρακτική που έθετε σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ιδίως δεδομένου ότι το κρέας που πωλούσε ήταν κυρίως κρέας, η διάρκεια ζωής του οποίου είναι συνήθως μικρή.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
καλησπερα, χαιρομαι για αυτη τη σελιδα που μπορει να ενμερωνει για το ευαισθητο θεμα της καταναλωσης τροφιμων σε σχεση με την θγεια.
Θα ηθελα να ξερω αν αγορζαυω ενα προιον και μου φαινεται υποπτο, αποδειξη μπορει να ειναι μονο το ιδιο το προιον, που μπορω να απευθυνομαι, ευχαριστω αν μπορειτε να μου απαντησετε.