Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρήτη: Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιολάδου λόγω ξηρασίας

ΑρχικήΝέαΚρήτη: Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιολάδου λόγω ξηρασίας
spot_img

Ελαιώνες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία.

Αυτοψία σε ελαιώνες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι οποίοι εχουν πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία, πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης, συνοδευόμενοι από τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρωνα Χιλετζάκη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕΗ, Γιάννη Ζηδιανάκη.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει, κυρίως, την ανατολική Κρήτη και έχει δημιουργήσει έντονο «υδατικό στρες» σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αρδεύονται. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, «το πρωτόγνωρο φαινόμενο εκδηλώνεται στην καλύτερη περίπτωση με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, ενώ όπου υπάρχει έντονη υδατική καταπόνηση παρατηρείται καρπόπτωση και κυρίως εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών».

Μαλιστα, επισημαίνεται ότι με αυτά τα δεδομένα, «η φετινή παραγωγή, δυστυχώς, αναμένεται μειωμένη, αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθουν σε πλήρη παραγωγή, ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο παρατείνεται η ανομβρία στο νησί».

«Μέλημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι -σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της για τη διαχείριση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου στην Κρήτη- να τεκμηριωθεί ο φάκελος και να διαμορφωθεί μία πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αποζημίωση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο