Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
26.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρούσματα αλλαντίασης από σπιτικό ζαμπόν!

ΑρχικήΝέαΚρούσματα αλλαντίασης από σπιτικό ζαμπόν!
spot_img

cibum team

 

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Κρούσματα και επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης συμβαίνουν όταν καταναλώνονται τροφές που παρασκευάζονται ή συντηρούνται με μεθόδους που δεν καταστρέφουν τα σπόρια με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η παραγωγή τοξίνης.

Στην Ελλάδα, το χρονικό διάστημα 2004-2010, δηλώθηκε ένα μόνο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλαντίασης, το 2009, σε βρέφος 3,5 μηνών.

Επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης έχουν ξεσπάσει στο παρελθόν: (α) στην Ταϊλάνδη το 2006 (κατανάλωση σπιτικών μπαμπού), (β) στην Κίνα το 2007 (κατανάλωση ατελώς συντηρημένου λουκάνικου) και (γ) στο Τέξας των ΗΠΑ το 2007 (κατανάλωση κονσέρβας σάλτσας τσίλι).

Το Περασμένο σαββατοκύριακο στη Ρουμανία δύο άνθρωποι διαγνώστηκαν με αλλαντίαση, σύμφωνα με το Agerpres, το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Ένας άνδρας πήγε στο νοσοκομείο στην πόλη Arad και λίγο αργότερα και η σύζυγός του εισήχθη στο νοσοκομείο με τα ίδια συμπτώματα. Πιστεύεται ότι έφαγαν σπιτικό ζαμπόν.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο φάρμακο αντιτοξίνης, οπότε έγινε εισαγωγή από τη  Μολδαβία. Και οι δύο ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο.

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα ασθενών που διαγνώστηκαν με αλλαντίαση και νοσηλεύτηκαν στη Ρουμανία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Science and Pollution Research.

Συνολικά, 48 ασθενείς με τροφική αλλαντίαση νοσηλεύτηκαν μεταξύ 2012 και 2018 στη Ρουμανία. Η πιο κοινή πηγή αλλαντίασης ήταν η κατανάλωση σπιτικού ζαμπόν.

Σχετικά με την αλλαντίαση

Ενώ μια ποικιλία ασθενειών μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση υποεπεξεργασμένων τροφίμων, μία από τις πιο επικίνδυνες είναι η δηλητηρίαση από αλλαντίαση. Χωρίς θεραπεία, η αλλαντίαση μπορεί να παραλύσει τους μυς που απαιτούνται για την αναπνοή, με αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατο.

Όποιος έχει εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης από αλλαντίαση θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

«Στην τροφική αλλαντίαση, τα συμπτώματα αρχίζουν γενικά 18 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μόλις 6 ώρες μετά  έως και 10 ημέρες αργότερα », σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CDC.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά ή όλα τα ακόλουθα: διπλή – θολή όραση, πτώση των βλεφάρων, αδυναμία στην ομιλία, δυσκολία στην κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή, παχιά αίσθηση γλώσσας, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Τα άτομα με δηλητηρίαση από αλλαντίαση μπορεί να μην εμφανίσουν όλα αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Τα συμπτώματα προκύπτουν από μυϊκή παράλυση που προκαλείται από την τοξίνη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να προκαλέσουν παράλυση συγκεκριμένων μυών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στην αναπνοή και αυτών στα χέρια, τα πόδια και το σώμα από το λαιμό έως την περιοχή της λεκάνης.

Πληροφορίες από ΕΟΔΥ και FSN

 


Δείτε επίσης:

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας 

Τροφικές δηλητηριάσεις από άψητο μείγμα για κέικ 

Η 28χρονη από τη Χίο που εξάγει αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο 

Έρευνα: Ασαφείς οι ετικέτες αλλεργιογόνων για τους καταναλωτές 

Catherine Zeta Jones: H δίαιτα που την κρατά… κορμάρα στα 51 της! 

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; 

Νεκρή σαύρα σε σαλάτα σοκάρει την κοινή γνώμη στο Σιάτλ 

Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος 

Επιστημονική μελέτη: Το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή Campylobacter σε ανθρώπους 

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!  

Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία  

«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας  

Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά

Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο  

X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση 

Alert: Έκτακτη ανακοίνωση από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καφές: Πόσα φλιτζάνια πρέπει να πίνετε να αποφύγετε καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικό – Νέα επιστημονική μελέτη

Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλών καρδιομεταβολικών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν πόσες και ποιες χημικές ουσίες εισέρχονται στο σώμα μας από τις συσκευασίες των τροφίμων

Περισσότερες από 3.000 χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τροφίμων έχουν διεισδύσει στο σώμα μας, σύμφωνα με μελέτη.

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο