ΑρχικήΝέαλιανικήΠρόστιμο 4.000€ σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Κρήτη μετά από επώνυμη καταγγελία...

Πρόστιμο 4.000€ σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Κρήτη μετά από επώνυμη καταγγελία για μέλι και Nutella

Καταγγελία καταναλωτή οδήγησε σε πρόστιμο 4.000 ευρώ για τις πινακίδες πώλησης Nutella και μελιού.

3 λεπτά ανάγνωσης

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ επιβλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Κρήτη, έπειτα από επώνυμη καταγγελία καταναλωτή και τη διαπίστωση παραβάσεων σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονταν στις πινακίδες πώλησης προϊόντων.

Σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, το πρόστιμο επιβλήθηκε στην εταιρεία «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.», με έδρα στο Ηράκλειο. Η απόφαση φέρει ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2026. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, μετά από επώνυμη καταγγελία καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν παραπλανητικές πληροφορίες στις πινακίδες πώλησης δύο προϊόντων. Πρόκειται για Nutella 750 γραμμαρίων και Μέλι Ανθέων Άριστον 500 γραμμαρίων. Για τις παραβάσεις επιβλήθηκε στην εταιρεία συνολικό διοικητικό πρόστιμο 4.000 ευρώ.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιγότερη φέτα και υψηλότερες τιμές – Φόβος για «φέτα» που δεν είναι φέτα: Πώς να ξεχωρίζετε την αυθεντική

Η δημοσιευμένη περίληψη δεν διευκρινίζει ποια ακριβώς πληροφορία στις συγκεκριμένες πινακίδες κρίθηκε παραπλανητική. Ως εκ τούτου, δεν προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο εάν το ζήτημα αφορούσε την τιμή, την τιμή ανά μονάδα μέτρησης ή άλλο στοιχείο της πληροφόρησης του καταναλωτή. Ωστόσο στην απόφαση γίνεται ρητή αναφορά στην παράγραφο 1 του άρθρου 2Ε της ΥΑ 91354/2017, δηλαδή στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση κατεψυγμένων λαχανικών από σουπερμάρκετ: Διεθνείς διαστάσεις μετά την ειδοποίηση RASFF για τοξικό φυτό

Το άρθρο 2Ε αφορά τις κυρώσεις. Η παράγραφος 1 ορίζει ότι όποιος παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 2Α έως 2Δ τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο δεν αποκλείει την εφαρμογή άλλων διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες αφορούν την πληροφόρηση που παρέχεται στον καταναλωτή για την τιμή και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, ενώ προβλέπεται επίσης ότι απαγορεύεται η απαίτηση ή είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από εκείνο που προκύπτει από την πληροφορία που έχει δοθεί στον καταναλωτή.

Τι λένε τα άρθρα 2Α–2Δ

Άρθρο 2Α – Χαρακτηριστικά της πληροφορίας. Η πληροφορία που δίνει ο έμπορος στον καταναλωτή πρέπει να είναι επαρκής, σαφής, εύκολα αντιληπτή και προσβάσιμη, ειλικρινής, ακριβής και να μην είναι παραπλανητική ως προς την τιμή ή την ποσότητα. Η πληροφορία για την τιμή πρέπει να βρίσκεται πάνω ή δίπλα στο προϊόν, σε πινακίδα, ετικέτα ή αντίστοιχο μέσο, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιο προϊόν αναφέρεται.

Άρθρο 2Β – Συσκευασμένα προϊόντα. Η πληροφόρηση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον: τιμή πώλησης της συσκευασίας, τιμή ανά μονάδα μέτρησης και ονομασία προϊόντος. Οι τιμές πρέπει να εμφανίζονται σε ευρώ, με δύο δεκαδικά ψηφία, να περιλαμβάνουν ΦΠΑ και να είναι ευδιάκριτες και ευανάγνωστες. Το 2Β έχει και μία πολύ ουσιαστική απαγόρευση: δεν επιτρέπεται να υπάρχουν διαφορετικές τιμές για το ίδιο προϊόν μέσα στο κατάστημα ούτε να ζητείται στο ταμείο υψηλότερη τιμή από αυτή που έχει γνωστοποιηθεί στον καταναλωτή.

Στην περίπτωση της ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε., πάντως, η επίσημη περίληψη περιορίζεται στη διαπίστωση ότι υπήρχαν παραπλανητικές πληροφορίες στις πινακίδες των δύο συγκεκριμένων προϊόντων και στην επιβολή του προστίμου των 4.000 ευρώ, χωρίς να παραθέτει αναλυτικά το περιεχόμενο των επίμαχων πινακίδων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Λιγότερη φέτα και υψηλότερες τιμές – Φόβος για «φέτα» που δεν είναι φέτα: Πώς να ξεχωρίζετε την αυθεντική

Ζωονόσοι και μειωμένη παραγωγή πιέζουν τη φέτα, ενώ οι έλεγχοι εντοπίζουν λευκά τυριά που παρουσιάζονται ως ΠΟΠ.

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.