Δύο νέες διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν τη διαχείριση νωπού κιμά, ενός τροφίμου που απαιτεί αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε κάθε στάδιο της διάθεσής του στον καταναλωτή, επιβλήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες σε υποκαταστήματα της αλυσίδας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.», έπειτα από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Οι δύο αυτές αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες τόσο στην ίδια αλυσίδα όσο και σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων και κρεοπωλεία για παραβάσεις που αφορούν τη διαχείριση του κιμά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλος ευρωπαϊκός συναγερμός RASFF για γνωστό μπαχαρικό – Στη λίστα διανομής και η Ελλάδα
Οι αποφάσεις αφορούν τη διαπίστωση υπολειμμάτων κιμά στις μηχανές άλεσης σε ποσότητες σημαντικά υψηλότερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που προβλέπουν οι Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., ενώ στη μία περίπτωση το πρόστιμο διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής. Η συγκεκριμένη απαίτηση της νομοθεσίας δεν έχει θεσπιστεί μόνο για λόγους εμπορικής πρακτικής αλλά για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων. Ο κιμάς θεωρείται ένα από τα πλέον ευπαθή τρόφιμα ζωικής προέλευσης, καθώς η διαδικασία της άλεσης μεταβάλλει σημαντικά τα χαρακτηριστικά του κρέατος. Η εξωτερική επιφάνεια του τεμαχίου, όπου ενδέχεται να υπάρχουν μικροοργανισμοί, αναμιγνύεται σε ολόκληρη τη μάζα του προϊόντος, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά η συνολική επιφάνεια που εκτίθεται στο οξυγόνο. Οι συνθήκες αυτές διευκολύνουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών όταν δεν εφαρμόζονται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και ψύξης.
Για τον λόγο αυτό η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει μόνο ένα τεχνικά αναπόφευκτο υπόλειμμα έως 100 γραμμαρίων στη μηχανή κοπής. Το όριο αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό της παραμονής παλαιότερου προϊόντος μέσα στον εξοπλισμό και στη μείωση του οργανικού φορτίου που παραμένει στις επιφάνειες της μηχανής μέχρι την επόμενη χρήση. Η υποχρέωση αυτή συνδέεται επίσης με τη βασική αρχή της λιανικής πώλησης κιμά, σύμφωνα με την οποία το προϊόν πρέπει να παρασκευάζεται από το τεμάχιο κρέατος που επιλέγει ο καταναλωτής κατά τη στιγμή της αγοράς. Η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων κιμά προηγούμενης κοπής στη μηχανή δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσο ο κιμάς που παραλαμβάνει ο καταναλωτής αποτελεί αποκλειστικά προϊόν της συγκεκριμένης παραγγελίας ή αγοράζει κάτι που επέλεξε ο προηγούμενος πελάτης.
Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 944616/16-07-2026 απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ στο υποκατάστημα της επιχείρησης στο Ίλιον, καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στη μηχανή κοπής βόειου κρέατος υπήρχε υπόλειμμα κιμά προηγούμενης κοπής βάρους 290 γραμμαρίων. Η ποσότητα αυτή υπερβαίνει σχεδόν κατά τρεις φορές το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 100 γραμμαρίων που προβλέπει το άρθρο 20 παρ. 6 της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017.
Την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε και δεύτερη απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, η οποία αφορά έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2026 στο υποκατάστημα της αλυσίδας στο Ελληνικό. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στην κρεατομηχανή παρέμεναν 300 γραμμάρια νωπού κιμά προηγούμενης κοπής από λάπα νεαρού μόσχου Ολλανδίας. Η βασική κύρωση των 500 ευρώ διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να ανέλθει στα 1.000 ευρώ, ενώ με την προσθήκη του ψηφιακού τέλους συναλλαγής το συνολικό ποσό διαμορφώθηκε στα 1.024 ευρώ.
Μεταξύ των παθογόνων που έχουν συνδεθεί διεθνώς με τον νωπό κιμά περιλαμβάνονται η Salmonella spp., οι βεροτοξινοπαραγωγοί Escherichia coli (STEC), η Listeria monocytogenes και ο Staphylococcus aureus. Η παρουσία των μικροοργανισμών αυτών δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν σε κάθε προϊόν, όμως ο τρόπος παρασκευής του κιμά δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό τους σε σύγκριση με ένα ακέραιο τεμάχιο κρέατος, εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Οι μηχανές άλεσης περιλαμβάνουν κοχλίες μεταφοράς, θαλάμους συμπίεσης, μαχαίρια και μεταλλικές επιφάνειες που έρχονται σε συνεχή επαφή με το προϊόν. Όταν παραμένουν μεγάλες ποσότητες κιμά στο εσωτερικό τους μετά την ολοκλήρωση μιας κοπής, αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του προϊόντος εκτός των ιδανικών συνθηκών συντήρησης. Παράλληλα, δημιουργείται πιθανότητα επαφής του νέου κιμά με υπολείμματα προηγούμενων κοπών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη μικροβιολογική του κατάσταση όσο και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.
Αυτή η υποχρέωση των επιχειρήσεων λιανικής που πωλούν κιμά, ευθυγραμμίζονται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο υγιεινής τροφίμων, το οποίο υποχρεώνει τις επιχειρήσεις τροφίμων να εφαρμόζουν διαδικασίες που προλαμβάνουν τη μικροβιολογική επιβάρυνση των προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η συστηματική απομάκρυνση των υπολειμμάτων, ο σωστός καθαρισμός του εξοπλισμού, η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και η παραγωγή μικρών διαδοχικών παρτίδων αποτελούν βασικά μέτρα ελέγχου της ασφάλειας του νωπού κιμά κατά τη λιανική πώληση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Lidl At: Επείγουσα ανάκληση κατεψυγμένων μούρων λόγω νοροϊού – Ευρήματα μελέτης για μολυσμένες φράουλες στην ελληνική αγορά
- ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Πρόστιμα σε δύο καταστήματα της αλυσίδας για παραβάσεις στη διαχείριση του κιμά
- Doritos: Επείγουσα ανάκληση δημοφιλών τσιπς λόγω σοβαρού λάθους που βάζει σε κίνδυνο καταναλωτές
- Πάνω από 10.000 τα κρούσματα Cyclospora που έφαγαν στα Taco Bell – Η ίδια εταιρεία λαχανικών είχε προκαλέσει επιδημία και στα McDonald’s
- Λουκέτο σε αλυσίδα ζαχαροπλαστείων – 13 ζωντανές κατσαρίδες μέτρησε το υγειονομικό
- Συναγερμός για μπαχαρικό με επικίνδυνο βακτήριο – Mπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροια
- Φιστίκια: Το προειδοποιητικό σημάδι που σας «φωνάζει» να μην τα καταναλώσετε
- Κολοκύθι ή αγγούρι; Ποιο είναι πιο ενυδατικό και ποιο πιο θρεπτικό;
- Τα μικροπλαστικά μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος – Βρέθηκαν στο 84% των ασθενών σύμφωνα με νέα μελέτη
- Το δημοφιλές αλεύρι που βρέθηκε στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας για τη χρήση πιθανώς καρκινογόνου ουσίας
- Το τέλος της χημειοθεραπείας όπως τη γνωρίζουμε; Μικροσκοπικά ρομπότ θα μεταφέρουν φάρμακα απευθείας στους όγκους