Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl CZ: Ανακαλούνται ελληνικά αγγούρια λόγω φυτοφαρμάκου 30 φορές πάνω από το όριο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl CZ: Ανακαλούνται ελληνικά αγγούρια λόγω φυτοφαρμάκου 30 φορές πάνω από το όριο!
spot_img

Οι Αρχές της Τσεχίας εντόπισαν στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων σε αγγούρια προέλευσης Ελλάδας!

Επίσημο Έλεγχο σε σουπερμάρκετ Lidl στην Τσεχία (Lidl Česká republika s.r.o.) διενέργησε η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας στις 25 Μαρτίου και μεταξύ άλλων πήρε και δείγματα από αγγούρια ελληνικής παραγωγής, συσκευασμένα σε μεμβράνη, που πωλούνταν από την αλυσίδα. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων ανακοινώθηκαν σήμερα στην κατηγορία ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και δεν είναι ευχάριστα για την χώρα μας. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η ποσότητα φυτοφαρμάκου ξεπερνάει τριάντα φορές το όριο παρουσίας τους στα τρόφιμα. Πρόκειται για το φυτοφάρμακο Formetanate που βρέθηκε σε ποσότητα 0,31 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,01 mg/kg.

- Advertisement -
Η ετικέτα στις συσκευασίες των αγγουριών στα Lidl, που ανακλήθηκαν λόγω υψηλής περιεκτικότητας φυτοφαρμάκου.

Κανονικά το γεγονός δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς στους ελέγχους του περασμένου Μαρτίου που έγιναν σε φρούτα και λαχανικά, από το ΥΠΑΑΤ, το  formetanate εντοπίστηκε σε αγγούρια και μάλιστα η ποσότητα του φυτοφαρμάκου ενέχει «πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι Αρχές της Τσεχίας είχαν ενημερώσει και το σύστημα RASFF στις 6 Μαΐου, για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικά αγγούρια που εισάγονται στη χώρα μέσω Γερμανίας.

Το φυτοφάρμακο Formetanate είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ και χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες ως εντομοκτόνο, ακαρεοκτόνο και αγροχημικό. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη καρκινογένεσης για τον άνθρωπο ( IARC), η  οξεία έκθεση σε αναστολείς χολινεστεράσης μπορεί να προκαλέσει χολινεργική κρίση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ναυτία/έμετο, σιελόρροια, εφίδρωση, βραδυκαρδία, υπόταση, κατάρρευση και σπασμούς. Η αυξανόμενη μυϊκή αδυναμία είναι μια πιθανότητα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν εμπλέκονται οι αναπνευστικοί μύες. Η συσσώρευση του στα κινητικά νεύρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, κόπωση, μυϊκές κράμπες, συστολή και παράλυση. Όταν υπάρχει συσσώρευση  στα αυτόνομα γάγγλια, μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και υπογλυκαιμία. Η υπερδιέγερση των υποδοχέων νικοτινικής ακετυλοχολίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω συσσώρευσης ACh, έχει ως αποτέλεσμα άγχος, κεφαλαλγία, σπασμούς, αταξία, καταστολή της αναπνοής και κυκλοφορίας, τρόμο, γενική αδυναμία και πιθανώς κώμα. 

Η φωτογραφία με την οποία ενημέρωσαν οι αρχές τους Τσέχους καταναλωτές για τα ελληνικά αγγούρια που πωλούνται από τα Lidl.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα