Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LIDL Cz: Επικίνδυνο παθογόνο οδηγεί στην απόσυρση προϊόντος ευρείας κατανάλωσης, από τα ράφια (φωτο)

Μικροβιολογική ανάλυση των Αρχών σε προϊόν της αλυσίδας LIDL, έδειξε μόλυνση από Salmonella Enteritidis

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLIDL Cz: Επικίνδυνο παθογόνο οδηγεί στην απόσυρση προϊόντος ευρείας κατανάλωσης, από τα ράφια (φωτο)
spot_img

Μικροβιολογική ανάλυση των Αρχών σε προϊόν της αλυσίδας LIDL, έδειξε μόλυνση από Salmonella Enteritidis

Στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα» μπήκε για άλλη μία φορά προϊόν της αλυσίδας Lidl στην Τσεχία. Το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella Enteritidis) εντοπίστηκε σε συσκευασμένο κιμά από κοτόπουλο που πωλήθηκε σε σουπερμάρκετ Lidl στην πόλη  Frýdek-Místek της Τσεχίας (Horymírova 3450). Η Salmonella Enteritidis είναι το κύριο τροφιμογενές παθογόνο που μεταδίδεται κυρίως από το μολυσμένο κρέας κοτόπουλου και τα αυγά. 

- Advertisement -
Εντοπίστηκε σαλμονέλα σε κιμά που πωλείται από ένα σουπερμάρκετ Lidl στην Τσεχία

Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων προειδοποίησε στην ανακοίνωση ανάκλησης για «μη ασφαλές τρόφιμο». Δεν πρόκειται για ανάκληση του ίδιου του σουπερμάρκετ. Το βακτήριο αποκαλύφθηκε μετά από εργαστηριακή ανάλυση δείγματος που ελήφθη σε επίσημη επιθεώρηση της Κρατικής Αρχής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Αρχής «Προϊόντα στα οποία έχουν παραβιαστεί μία από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα επισυνάπτονται στο web looter στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Όποιος επισκέπτεται αυτό τον ιστότοπο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για τις δικές του ανάγκες και για την επόμενη αγορά του…».

Ο μολυσμένος με σαλμονέλα κιμάς

Πρόκειται για κιμά σε πλαστική συσκευασία του μισού κιλού, ανακαλείται το σύνολο της παραγωγής με L: 152504568 που παράγεται από εργοστάσιο στην Τσεχία (abbit, Trhový Štěpánov as, Sokolská 302, 257 63 Trhový Štěpánov, Τσεχία).

Στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  στα 60 δείγματα κοτόπουλου που αγοράστηκαν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα 9 ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα (15%) ενώ στις ΗΠΑ η αναλογία είναι 1 στις 25 συσκευασίες. Να σημειωθεί ότι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το στήθος κοτόπουλου βρέθηκε ότι είναι το πιο μολυσμένο κομμάτι του (38,88%). Σύμφωνα με τον Σ. Γκιαούρη Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων (ΕΜΙΚΥΤ) η παντελής εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων από τα κοτόπουλα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρακτικά ανέφικτη και ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί από την κατανάλωση κοτόπουλου εφόσον ακολουθεί βασικούς κανόνες υγιεινής.

Ωστόσο εάν ο μικροοργανισμός παραμείνει στο τρόφιμο και μετά το μαγείρεμα, μπορεί να προκαλέσει  σαλμονέλωση, που είναι μια από τις κύριες αιτίες τροφιμογενούς γαστρεντερικής λοίμωξης στον άνθρωπο παγκοσμίως και η δεύτερη αιτία μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μη τυφοειδής ανθρώπινη σαλμονέλωση, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 150 εκατομμύρια ασθένειες και 60.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο ενώ στην Ευρώπη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 60.050.  Το κοτόπουλο, το δεύτερο ψηλότερο κρέας σε κατανάλωση, είναι μια από τις κύριες πηγές αυτής της ασθένειας η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) ενώ απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν, εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα ​​από τα έντερα. 

Ο έλεγχος της σαλμονέλας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κοτόπουλου είναι μια διαρκής πρόκληση για πολλά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ειδικά με την αυξανόμενη ζήτηση για πουλερικά που κλιμακώνεται η απόδοση της επεξεργασίας. Καθώς το κρέας κοτόπουλου είναι μια καλή δεξαμενή για τη σαλμονέλα, είναι σημαντικό για τις μονάδες επεξεργασίας κοτόπουλου να βελτιστοποιούν συνεχώς μεθόδους για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της σαλμονέλας στα προϊόντα τους. Οι τρέχουσες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών αντιμικροβιακών όπως ενώσεις που περιέχουν χλώριο και οργανικά οξέα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αιγαίου στη μελέτη τους είχαν επισημάνει την ανάγκη για πιο εκτεταμένους μικροβιολογικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αυτών των προϊόντων,  καλές συνθήκες εκτροφής σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο αυστηρή εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) κυρίως σε επίπεδο βιομηχανίας και λιανικής και εκπαίδευση των καταναλωτών για τον σωστό χειρισμό

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα