Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl EE: “Μη ασφαλές για κατανάλωση” τρόφιμο μεγάλης ζήτησης – Μολύνθηκε με επικίνδυνο βακτήριο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl EE: “Μη ασφαλές για κατανάλωση” τρόφιμο μεγάλης ζήτησης – Μολύνθηκε με επικίνδυνο βακτήριο
spot_img

Να σταματήσουν να καταναλώνουν το προϊόν, καλεί τους καταναλωτές η αλυσίδα Lidl λόγω μόλυνσης από πολύ επικίνδυνο μικρόβιο

Η λιστέρια είναι ένα πολύ επικίνδυνο βακτήριο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμη και θάνατο. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη μαζική τροφική δηλητηρίαση από ροφήματα μολυσμένα με λιστέρια στις ΗΠΑ, που οδήγησε σε 38 τροφικές δηλητηριάσεις και 11 θανάτους. Τα τελευταία χρόνια τα συσκευασμένα θαλασσινά και κυρίως σολομός είναι τα τρόφιμα που μολύνονται συχνότερα με λιστέρια, αλλά έχουν ανακληθεί και τυριά, γαλακτοκομικά, κοτομπουκιές, σαλάτες, μπιφτέκια, βάφλες, κοτόπουλα, παγωτό, μαγιά αρτοποιίας (η συγκεκριμένη μόλυνση είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 7 άνθρωποι στην Ελβετία), μήλα (με επίσης 7 νεκρούς), αλλαντικά ( 9 νεκροί και 57 ασθενείς) και αυτά είναι μόνο μερικές από τις ανακλήσεις και τις τροφικές δηλητηριάσεις που έχουν γίνει γνωστές, λόγω μόλυνσης από Listeria. Στην ΕΕ το 2023, 335 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λιστέρια (EFSA-ECDC).

- Advertisement -

Τώρα, η μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου Lidl, ανακοίνωσε ανάκληση τροφίμου λόγω λιστέρια, σε μία από τις 31 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Τα Lidl στην Εσθονία μαζί με την εταιρεία παραγωγής Saldoga UAB  ζήτησε από τους πελάτες να επιστρέψουν κομμάτια φιλέτο ρέγγας με κρεμμύδι και καρότο (200 γρ.) Τα προϊόντα είναι “μικροβιολογικά μολυσμένα με το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο Listeria, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κατανάλωση” όπως αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης.

Ως εκ τούτου, η Saldoga UAB προτρέπει όλους τους πελάτες να συμμορφωθούν με την ανάκληση και να σταματήσουν να καταναλώνουν το εν λόγω προϊόν. Αυτή η παρτίδα προϊόντος ήταν προς πώληση στα καταστήματα Lidl της Εσθονίας. Σύμφωνα με την πολιτική της για την προστασία των καταναλωτών, η Lidl Eesti OÜ αφαίρεσε αμέσως αυτά τα προϊόντα από την πώληση.

Οι συσκευασμένη ρέγκα που ανακλήθηκε από την αλυσίδα Lidl στην Εσθονία

«Εάν έχετε αγοράσει το προϊόν Τεμάχια φιλέτου ρέγγας με κρεμμύδι και καρότο (200 γρ.), με ημερομηνία πώλησης 23.03.2025, αριθμό παρτίδας L022ON, επιστρέψτε το στο πλησιέστερο κατάστημα Lidl. Θα επιστρέψουμε τα χρήματα που πληρώσατε για το προϊόν ακόμα και αν δεν έχετε απόδειξη.Η εταιρεία Saldoga UAB και το Lidl Eesti OÜ ζητούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε

 Tο βακτήριο λιστέρια που είναι πολύ ανθεκτικό ακόμα σε σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο-κατάψυξη), προκαλεί λιστερίωση μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και έγκυες γυναίκες και τα νεογνά τους. Τα βακτήρια αυτά, μπορούν να σκοτωθούν με το μαγείρεμα, το ψήσιμο και την παστερίωση. Η ανθεκτικότητά του είναι αυτή που δημιουργεί «φόβο και τρόμο» στη βιομηχανία τροφίμων καθώς είναι ένας ύπουλος και αόρατος παθογόνος οργανισμός που δεν προκαλεί καμία αλλοίωση ώστε να φαίνεται ότι έχει χαλάσει το τρόφιμο

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς που μερικές φορές συνοδεύονται από διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Μια επεμβατική λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα ​​από το γαστρεντερικό σωλήνα. Στις έγκυες γυναίκες, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποβολές, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού. Επιπλέον, σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Η λιστέρια μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ, στις γραμμές επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων, τα οποία δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Ο ενδελεχής καθαρισμός, ακόμη και σε περιοχές παραγωγής που είναι δύσκολο να προσπελαστούν, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικός. Εάν η λιστέρια εξαπλωθεί σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναμόλυνση τροφίμων που έχουν ήδη υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή παστερίωσης. Για αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως η χρήση ξεχωριστών σκευών κουζίνας για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα