Να σταματήσουν να καταναλώνουν το προϊόν, καλεί τους καταναλωτές η αλυσίδα Lidl λόγω μόλυνσης από πολύ επικίνδυνο μικρόβιο
Η λιστέρια είναι ένα πολύ επικίνδυνο βακτήριο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμη και θάνατο. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη μαζική τροφική δηλητηρίαση από ροφήματα μολυσμένα με λιστέρια στις ΗΠΑ, που οδήγησε σε 38 τροφικές δηλητηριάσεις και 11 θανάτους. Τα τελευταία χρόνια τα συσκευασμένα θαλασσινά και κυρίως σολομός είναι τα τρόφιμα που μολύνονται συχνότερα με λιστέρια, αλλά έχουν ανακληθεί και τυριά, γαλακτοκομικά, κοτομπουκιές, σαλάτες, μπιφτέκια, βάφλες, κοτόπουλα, παγωτό, μαγιά αρτοποιίας (η συγκεκριμένη μόλυνση είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 7 άνθρωποι στην Ελβετία), μήλα (με επίσης 7 νεκρούς), αλλαντικά ( 9 νεκροί και 57 ασθενείς) και αυτά είναι μόνο μερικές από τις ανακλήσεις και τις τροφικές δηλητηριάσεις που έχουν γίνει γνωστές, λόγω μόλυνσης από Listeria. Στην ΕΕ το 2023, 335 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λιστέρια (EFSA-ECDC).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €2.000 σε μεγάλο σουβλατζίδικο στο Γαλάτσι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται φέτες αλλαντικών από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων
Τώρα, η μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου Lidl, ανακοίνωσε ανάκληση τροφίμου λόγω λιστέρια, σε μία από τις 31 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Τα Lidl στην Εσθονία μαζί με την εταιρεία παραγωγής Saldoga UAB ζήτησε από τους πελάτες να επιστρέψουν κομμάτια φιλέτο ρέγγας με κρεμμύδι και καρότο (200 γρ.) Τα προϊόντα είναι “μικροβιολογικά μολυσμένα με το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο Listeria, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κατανάλωση” όπως αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε το πιάτο που πωλείται σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και απελευθερώνει φορμαλδεΰδη 609% πάνω από το όριο!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθετε αν τρώτε χοιρινό κάθε μέρα
Ως εκ τούτου, η Saldoga UAB προτρέπει όλους τους πελάτες να συμμορφωθούν με την ανάκληση και να σταματήσουν να καταναλώνουν το εν λόγω προϊόν. Αυτή η παρτίδα προϊόντος ήταν προς πώληση στα καταστήματα Lidl της Εσθονίας. Σύμφωνα με την πολιτική της για την προστασία των καταναλωτών, η Lidl Eesti OÜ αφαίρεσε αμέσως αυτά τα προϊόντα από την πώληση.

«Εάν έχετε αγοράσει το προϊόν Τεμάχια φιλέτου ρέγγας με κρεμμύδι και καρότο (200 γρ.), με ημερομηνία πώλησης 23.03.2025, αριθμό παρτίδας L022ON, επιστρέψτε το στο πλησιέστερο κατάστημα Lidl. Θα επιστρέψουμε τα χρήματα που πληρώσατε για το προϊόν ακόμα και αν δεν έχετε απόδειξη.Η εταιρεία Saldoga UAB και το Lidl Eesti OÜ ζητούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε!»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται περίπου 5.000 σακουλάκια τριμμένο τυρί – Περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια ανοξείδωτου χάλυβα!
Tο βακτήριο λιστέρια που είναι πολύ ανθεκτικό ακόμα σε σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο-κατάψυξη), προκαλεί λιστερίωση μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και έγκυες γυναίκες και τα νεογνά τους. Τα βακτήρια αυτά, μπορούν να σκοτωθούν με το μαγείρεμα, το ψήσιμο και την παστερίωση. Η ανθεκτικότητά του είναι αυτή που δημιουργεί «φόβο και τρόμο» στη βιομηχανία τροφίμων καθώς είναι ένας ύπουλος και αόρατος παθογόνος οργανισμός που δεν προκαλεί καμία αλλοίωση ώστε να φαίνεται ότι έχει χαλάσει το τρόφιμο
Τα συμπτώματα της λιστερίωσης είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς που μερικές φορές συνοδεύονται από διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Μια επεμβατική λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Στις έγκυες γυναίκες, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποβολές, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού. Επιπλέον, σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Η λιστέρια μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ, στις γραμμές επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων, τα οποία δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Ο ενδελεχής καθαρισμός, ακόμη και σε περιοχές παραγωγής που είναι δύσκολο να προσπελαστούν, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικός. Εάν η λιστέρια εξαπλωθεί σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναμόλυνση τροφίμων που έχουν ήδη υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή παστερίωσης. Για αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως η χρήση ξεχωριστών σκευών κουζίνας για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.