Κρατήστε τα μάτια σας ανοικτά και μην πέφτετε θύματα του μάρκετινγκ!
Από φανταχτερά τσιτάτα μέχρι ισχυρισμούς που αφορούν την υγεία και την ευεξία σας, ένας από τους λόγους ύπαρξης των ετικετών στα τρόφιμα είναι να… εξαπατήσουν! Ναι, το μάρκετινγκ κάνει πάντα τα μαγικά του εδώ και γι αυτό καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας … ανοικτά!
“Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γυρίσετε το προϊόν και να κοιτάξετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων και τη λίστα συστατικών. Εκεί βρίσκονται οι πραγματικές λεπτομέρειες και αυτό που πραγματικά σας λέει τι περιέχει το προϊόν”, εξήγησε η Teresa Eury, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι αεροπορικές εταιρείες με το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό και ποτό κατά την πτήση, τους τελευταίους 12 μήνες
Η Eury τονίζει ότι οι παρασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν όρους όπως φυσικό ή βιολογικό στο μπροστινό μέρος των προϊόντων για να τα κάνουν να φαίνονται πιο υγιεινά. Αλλά όταν γυρίσετε τη συσκευασία, μπορεί να δείτε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι το φαγητό έχει πολλά πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση ποτηριών τίγκα σε δηλητηριώδη μόλυβδο – Πώς θα καταλάβεις αν τα ποτήρια σου περιέχουν την επικίνδυνη ουσία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε 10 χώρες για το υποκατάστατο αυγού που χρησιμοποιείται για επάλειψη – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλήρες γάλα: Ποιοι και γιατί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο από το γάλα χαμηλών λιπαρών;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά να εστιάσετε στην ετικέτα στοιχείων διατροφής και στη λίστα συστατικών έναντι τυχόν ισχυρισμών στο μπροστινό μέρος του κουτιού. Γενικά, τα τρόφιμα με λιγότερα συστατικά τείνουν να είναι πιο υγιεινά και οπωσδήποτε δίνετε προσοχή στην ποσότητα των θερμίδων ανά μερίδα.
“Πάρτε δύο επιλογές του ίδιου προϊόντος και συγκρίνετε τις διατροφικές ετικέτες, ειδικά για νάτριο, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή με βάση αυτό που προσπαθείτε να περιορίσετε”, εξηγεί η Eury.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων: Aνησυχητική αύξηση στις ανακλήσεις για κρέας, δημητριακά και φρέσκα προϊόντα
Ξεκινήσετε συγκρίνοντας μερικά από τα πράγματα που συνήθως αγοράζετε και στη συνέχεια θα δείτε ότι η παρατηρητικότητα θα σας γίνει συνήθεια!