Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με ποιο τρόπο επηρεάζει τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ο τόπος διαμονής – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΜε ποιο τρόπο επηρεάζει τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ο τόπος διαμονής - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Η περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδίως όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics υποδεικνύει ότι η ζωή σε αυτές τις γειτονιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της πρώιμης παιδικής ηλικίας αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σοβαρής παχυσαρκίας, από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας Harvard Pilgrim, εστίασε στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος με μειωμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, όπου η απόσταση από το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ είναι μεγαλύτερη από 1 χιλιόμετρο στις αστικές περιοχές και πάνω από 16 στις αγροτικές.

Οι περιοχές αυτές δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας και παιδικής παχυσαρκίας.

Οι γειτονιές που εξετάστηκαν χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, λόγω της γεωγραφικής απόστασης από σούπερ μάρκετ που προσφέρουν φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Αυτό επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία με τη σειρά της συνδέεται στενά με την παιδική παχυσαρκία.

Η μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 28.000 παιδιά από τις ΗΠΑ, κατέγραψε τα δεδομένα μέσω του προγράμματος Environmental influences on Child Health Outcomes (ECHO). Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία που συνδέει την επισιτιστική ανασφάλεια με την παχυσαρκία, αναδεικνύοντας την ανάγκη για έγκαιρες παρεμβάσεις στις ευάλωτες γειτονιές.

Η έρευνα τονίζει τη σημασία της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και της υποστήριξης της διατροφικής ασφάλειας, ειδικά σε κρίσιμα στάδια, όπως η εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές, καθώς η επισιτιστική ανασφάλεια και η παιδική παχυσαρκία συνδέονται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Οι παρεμβάσεις σε πρώιμα στάδια, όπως η εγκυμοσύνη και η πρώιμη παιδική ηλικία, θα μπορούσαν να μετριάσουν την παχυσαρκία και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των παιδιών σε αυτές τις κοινότητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο