Πώς την πάτησαν ακόμα και οι αρτοποιοί;
Το ότι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών και την αυξημένη ζήτηση βιολογικών προϊόντων και παραπλανούν το κοινό πουλώντας συμβατικά προϊόντα που τα «βαφτίζουν» βιολογικά και μάλιστα σε τσουχτερές τιμές, είναι κοινό μυστικό.
«Ναι, υπάρχουν τέτοια φαινόμενα», παραδέχονται σχεδόν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τα βιολογικά προϊόντα, τονίζουν όμως ότι ο ο αριθμός τους είναι μικρός και θα εκλείψουν μόνον αν οι καταναλωτές ενημερωθούν και εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Η περίπτωση της μεγάλης Γαλλικής παρασκευαστικής εταιρείας ειδών άρτου GUILLAUME LE BOULANGER, η περίπτωση είναι όμως εξοργιστική αφού δεν κατάφερε να ξεγελάσει μόνο καταναλωτές με ελλιπή ενημέρωση αλλά και τα αρτοποιεία της χώρα που τροφοδοτούσε!
- Δείτε ακόμη: Σαλμονέλα σε ταχίνι – Ντόμινο ανακλήσεων σε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν το μολυσμένο συστατικό
Μετά από έρευνα από τους πράκτορες καταστολής καταναλωτικού ανταγωνισμού και απάτης της Γαλλίας (CCRF), η Υπουργική Διεύθυνση του Ροδανού (Νοτιοανατολική Γαλλία) για την Προστασία των Καταναλωτών διέταξε τη SAS GLB INDUSTRIE 69 της LENTILLY να μην εμπορεύεται πλέον προϊόντα με το χαρακτηρισμό «βιολογικά», εάν αυτά δεν προέρχονται πραγματικά από βιολογική γεωργία. Μάλιστα της έδωσε διορία 30 ημέρες για να συμμορφωθεί με την εντολή επί ποινή κύρωσης.
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση Κατηγορίας Ι για δημοφιλή σκυλοτροφή που σκοτώνει κατοικίδια
- Δείτε ακόμη: Bαρύ πρόστιμο 611 εκατ. ευρώ στους 10 πιο γνωστούς κατασκευαστές οικιακών συσκευών για δημιουργία καρτέλ
Πώς την πάτησαν και οι αρτοποιοί;
Στην πράξη, δεν είναι εύκολο να διαπιστώσουμε την γνησιότητα των φρέσκων βιολογικών τροφίμων. Σε αντίθεση με τα συσκευασμένα, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με ασφάλεια αν στον πάγκο των λαχανικών ή των φρούτων, τα προϊόντα τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Είναι μεγάλης σημασίας οι αγορές βιολογικών προϊόντων να γίνονται από καταστήματα ή παραγωγούς που εμπιστευόμαστε. Πολλές φορές είναι η ίδια η γεύση που φανερώνει την ποιότητα και την γνησιότητα ενός προϊόντος. Αυτό, όμως, δεν είναι από μόνο του αρκετό.
Η αλήθεια είναι ότι στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες τόνοι εικονικών βιολογικών προϊόντων, που φέρουν ψεύτικες σφραγίδες. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων που εξαπατούν συστηματικά χιλιάδες καταναλωτές. Μέχρι τώρα, η επιτυχία των μέτρων είναι μεγάλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά.
- Δείτε ακόμη: Έτρωγε καθημερινά αυτό το τρόφιμο για 100 χρόνια και έφθασε τα… 117!
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 2 εκατομμύρια κουτιά αθλητικού ποτού – Κίνδυνος αλλαντίασης
Πώς καταλαβαίνουμε τα βιολογικά τρόφιμα
Τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θεωρούνται από τον νόμο υπεύθυνα για την ταυτότητα των προϊόντων που διαθέτουν στο αγοραστικό κοινό τους. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεούνται να ελέγχουν αν τα προϊόντα που προσφέρουν στην αγορά είναι πραγματικά βιολογικά και όχι απλώς βαφτισμένα έτσι. Ο Ευρωπαϊκός νόμος έχει φροντίσει να διευκολύνει τον κάθε αγοραστή από το βάρος μιας τέτοιας αναζήτησης, με σκοπό όχι μόνο την προστασία του αλλά και την αύξηση της βιολογικής παραγωγής τροφίμων σε όλη την Ευρώπη.
Πιο απλά, για όσους αποφασίζουν να εμπιστευτούν τα βιολογικά τρόφιμα, η ετικέτα κάνει την αγορά τους ευκολότερη, ανεβάζοντας τον βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ αγοραστή και παραγωγού (ή καταστήματος βιολογικών).
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνουν τα σήματα βιολογικής καλλιέργειας.
100% Βιολογικά τρόφιμα
Για τα τρόφιμα που είναι χαρακτηρισμένα ως 100% Βιολογικά (Οργανικά) πρέπει όλα τα συστατικά που περιέχουν να είναι βιολογικά παραγόμενα, εκτός από την προσθήκη νερού και αλατιού.
«Βιολογικά τρόφιμα (ή Οργανικά)»
Εκείνα που είναι χαρακτηρισμένα ως βιολογικά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά, εκτός από την προσθήκη νερού και αλατιού και δεν πρέπει να περιέχουν θειώδη νάτριο που προστίθεται ως συντηρητικό. Τα θειώδες νάτριο είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργίες και άσθμα σε ανθρώπους. Ένα ποσοστό έως 5% των συστατικών επιτρέπεται να είναι μη βιολογικής παραγωγής.
«Παρασκευασμένο με βιολογικά συστατικά»
Προϊόν με ετικέτα που χαρακτηρίζει ότι είναι «Παρασκευασμένο με βιολογικά συστατικά» πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά, εκτός από την προσθήκη νερού και αλατιού. Δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετο θειώδες νάτριο και έως 30% των συστατικών επιτρέπεται να μην είναι βιολογικής παραγωγής.
Τρόφιμα και προϊόντα που κατασκευάζονται με λιγότερο από 70% βιολογικά συστατικά μπορεί να αναφέρουν τα συστατικά που είναι βιολογικά, αλλά δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι βιολογικά τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.