Αφορμή για ανοιχτό διάλογο πάνω στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων πυροδοτεί η πρόταση της Γερμανίας για μηδενισμό του ΦΠΑ σε φρούτα και λαχανικά. Τι λένε ειδικοί.
Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι δικαίωμα όλων, όχι προνόμιο βάσει εισοδήματος. Ωστόσο, με τις τιμές όλο και να ανεβαίνουν, κάτι τέτοιο πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται, ειδικά χωρίς κρατικές παρεμβάσεις στις αυξήσεις.
Η Γερμανία δεν εξαιρείται από αυτή την πραγματικότητα, με τους Γερμανούς, μάλιστα, να τρώνε τα λιγότερα λαχανικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου της κυβέρνησης για τη διατροφή και την προστασία των καταναλωτών που σχετίζονται με την υγεία.
Προκειμένου να δώσει μια πρόσκαιρη λύση σε αυτό το ζήτημα και να παρακινήσει τους Γερμανούς να επιστρέψουν στην καλή διατροφή, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Cem Özdemir, πρότεινε τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα φρούτα και τα λαχανικά στο μηδέν.
Για τον Özdemir, ο οποίος προέρχεται από το Πράσινο Κόμμα, η κατάργηση του ΦΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης λαχανικών. Αν τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο προσιτά, ο κόσμος θα μπορεί να στρέφεται περισσότερο σε αυτά, κάτι που επί του παρόντος δε συμβαίνει, αφού οι τιμές τους έχουν αυξηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενώ καταναλωτικές και κοινωνικές οργανώσεις ζητούν εδώ και καιρό περικοπές του ΦΠΑ στα υγιεινά τρόφιμα, οι ειδικοί λένε ότι το μέτρο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για πιο υγιεινές δίαιτες, αλλά πως δεν φτάνει μόνο αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του ερευνητή Achim Spiller στη ΕURACTIV, οι αναμενόμενες επιπτώσεις της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μικρές και δεν επαρκούν για να φέρουν τους Γερμανούς στο συνιστώμενο ποσό.
Eπιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει με τη σειρά της να συμπληρωθεί από μια ολόκληρη σειρά ευρύτερων μέτρων προκειμένου να αλλάξουν αποτελεσματικά οι δίαιτες, είπε ο Peter Breunig, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Weihenstephan-Triesdorf στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο.
Σύμφωνα, πάλι, με δήλωση του Spiller στη ΕURACTIV, μια εφάπαξ οικονομική στήριξη στα νοικοκυριά θα είχε περισσότερο και καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς αυτή την περίοδο τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερο από το 20% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.
Ενώ η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ελάχιστους συντελεστές για τον εθνικό ΦΠΑ, επιτρέπει το μηδενισμό του σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τρόφιμα και φαρμακευτικά είδη, που θεωρούνται “βασικών αναγκών”. Ο μηδενισμός επιτρέπεται για ως 7 κατηγορίες προϊόντων ανά χώρα, οπότε η Γερμανία μπορεί να το χρησιμοποιήσει για δύο. Αλλά το μέτρο που προτείνει ο Özdemir δεν παύει να είναι μια αντίδραση σε μια προβληματική πραγματικότητα: την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους ζωής.