Έρευνα σε περισσότερους από 1.000 καταναλωτές στη Γερμανία – Τελευταία ανησυχία η ασφάλεια τροφίμων στην οικιακή μαγειρική.
Για την παρουσία μικροπλαστικών στα τρόφιμα, την μικροβιακή αντοχή και τα φυτοφάρμακα ανησυχούν πρωτίστως οι Γερμανοί καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR).
Σύμφωνα με την έρευνα, για χάρη της οποίας συνυπολογίστηκαν δεδομένα από 1.002 άτομα, τα μικροπλαστικά κυριαρχούν των καταναλωτικών ανησυχιών, με ποσοστό 66% να δηλώνει πως του δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.
Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θεμάτων με το 66% να ανησυχεί πολύ για το ζήτημα. Ακολουθούσε η αντοχή στα αντιβιοτικά με 58% να τη θεωρεί πολύ ανησυχητική και το 20% μετρίως, ενώ τρίτο κατά σειρά θέμα ήταν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, με το 57% να εκφράζει δέουσα ανησυχία.
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που ποικίλλουν σε εύρος, παρά το ότι είναι όλα πολύ μικρά σε μέγεθος. Τα μικρότερα κομμάτια δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η σύνθεσή τους μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος πλαστικού υλικού, όπως πολυαιθυλένιο (PE), ηλεκτρικό πολυβουτυλένιο (PBS) ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικά σχήματα, χρώματα, μεγέθη και πυκνότητες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η αυξημένη επισρημονική γνώση έχει προκαλέσει φόβους για αυτά, αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν στην τροφή, όπως είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Όσον αφορά στα τροφιμογενή βακτήρια, φαίνεται πως η ενημέρωση ποικίλει σε εύρος. Χαρακτηριστικά, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν ακούσει για τη Listeria στο φαγητό και 1 στους 5 δήλωσε πως ανησυχεί για πιθανή παρουσία της στο φαγητό του, μόνο το 25% ήξερε τι είναι το Campylobacter, παρά τη συχνότητα εμφάνισής του στη Γερμανία.
Αλλά το 70% παραδόξως δεν ανησυχούσε για την οικιακή υγιεινή των τροφίμων και μάλιστα τα 2/3 αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για αυτήν, αλλά μόνο το 27% ένιωθε αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις του πάνω στην υγιεινή των τροφίμων στη γαστρονομία.