Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικροπλαστικά, μικροβιακή αντοχή και φυτοφάρμακα οι βασικότερες ανησυχίες των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜικροπλαστικά, μικροβιακή αντοχή και φυτοφάρμακα οι βασικότερες ανησυχίες των καταναλωτών
spot_img

Έρευνα σε περισσότερους από 1.000 καταναλωτές στη Γερμανία – Τελευταία ανησυχία η ασφάλεια τροφίμων στην οικιακή μαγειρική.

Για την παρουσία μικροπλαστικών στα τρόφιμα, την μικροβιακή αντοχή και τα φυτοφάρμακα ανησυχούν πρωτίστως οι Γερμανοί καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR).

Σύμφωνα με την έρευνα, για χάρη της οποίας συνυπολογίστηκαν δεδομένα από 1.002 άτομα, τα μικροπλαστικά κυριαρχούν των καταναλωτικών ανησυχιών, με ποσοστό 66% να δηλώνει πως του δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θεμάτων με το 66% να ανησυχεί πολύ για το ζήτημα. Ακολουθούσε η αντοχή στα αντιβιοτικά με 58% να τη θεωρεί πολύ ανησυχητική και το 20% μετρίως, ενώ τρίτο κατά σειρά θέμα ήταν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, με το 57% να εκφράζει δέουσα ανησυχία.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που ποικίλλουν σε εύρος, παρά το ότι είναι όλα πολύ μικρά σε μέγεθος. Τα μικρότερα κομμάτια δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η σύνθεσή τους μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος πλαστικού υλικού, όπως πολυαιθυλένιο (PE), ηλεκτρικό πολυβουτυλένιο (PBS) ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικά σχήματα, χρώματα, μεγέθη και πυκνότητες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η αυξημένη επισρημονική γνώση έχει προκαλέσει φόβους για αυτά, αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν στην τροφή, όπως είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Όσον αφορά στα τροφιμογενή βακτήρια, φαίνεται πως η ενημέρωση ποικίλει σε εύρος. Χαρακτηριστικά, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν ακούσει για τη Listeria στο φαγητό και 1 στους 5 δήλωσε πως ανησυχεί για πιθανή παρουσία της στο φαγητό του, μόνο το 25% ήξερε τι είναι το Campylobacter, παρά τη συχνότητα εμφάνισής του στη Γερμανία.

Αλλά το  70% παραδόξως  δεν ανησυχούσε για την οικιακή υγιεινή των τροφίμων και μάλιστα τα 2/3 αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για αυτήν, αλλά μόνο το 27% ένιωθε αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις του πάνω στην υγιεινή των τροφίμων στη γαστρονομία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο