Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Μην τις καταναλώσετε”: Σοβαρός κίνδυνος από δημοφιλείς μπάρες στην ελληνική αγορά και σε άλλες 27 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Μην τις καταναλώσετε": Σοβαρός κίνδυνος από δημοφιλείς μπάρες στην ελληνική αγορά και σε άλλες 27 χώρες
spot_img

Κίνδυνος από δημοφιλείς μπάρες που πωλούνται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF για σοβαρό κίνδυνο σε 28 χώρες

Και η χώρα μας μπήκε σήμερα, στη μεγάλη λίστα των χωρών που ενημερώθηκαν από το αρμόδιο ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από μπάρες πρωτεΐνης. Οι μπάρες που πωλούνται από πολλά ελληνικά καταστήματα φυσικά και διαδικτυακά, είναι προέλευσης Ουγγαρίας και πωλούνται σε Ελλάδα, Δανία, Γερμανία, Γαλλία Βρετανία, Ελβετία, Ισπανία, Ουκρανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Μολδαβία, Μαυρίκιος, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ινδονησία, Ουγγαρία, , Τσεχία, Κροατία, Βέλγιο, Αυστρία και Ανδόρα.

- Advertisement -

Οι μπάρες περιέχουν υψηλή ποσότητα γλουτένης παρά το γεγονός ότι στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι χωρίς γλουτένη. Η κατηγορία κινδύνου στο RASFF «σοβαρός» εξηγείται από το γεγονός ότι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη, πρωτεΐνες που βρίσκονται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως και περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, υποσιτισμό, ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία) και/ή οστεοπόρωση. Αυτά, όμως, είναι μόνο η αρχή των δυσκολιών τους, καθώς η έκθεση σε γλουτένη, εκτός από τις άμεσες αντιδράσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καρδιακές παθήσεις, και ανάπτυξη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πρόκειται για τις μπάρες πρωτεΐνης της εταιρείας Biotech USA που διανέμονται ευρέως στη χώρα μας:

 Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, αναγκάζονται να ακολουθούν αυστηρά δίαιτες χωρίς γλουτένη για να παραμείνουν υγιείς. Όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη τρώει γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στις λάχνες των εντέρων. Εκτός από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κοιλιοκάκη, αντιμετωπίζουν και ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά το υψηλό κόστος των προϊόντων χωρις γλουτένη. Σύμφωνα με έκθεση τα άτομα με κοιλιοκάκη πληρώνουν έως και 35% περισσότερο για τα εβδομαδιαία ψώνια τους και 7 στα 10 άτομα θεωρούν ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη “επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους” λόγω του κόστους και της διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και στο διαδίκτυο.

Οι γνωστές μπάρες πρωτεΐνης που ανακαλούνται

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα