Σύμφωνα με την αγωγή, αυτό που λείπει είναι οποιαδήποτε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των PFAS στα τρόφιμα.
Μια περιβαλλοντική ομάδα από την Τουσόν κατέθεσε αγωγή κατά της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αποτυχία της να θέσει όρια στις συγκεντρώσεις των PFAS, γνωστών ως «για πάντα χημικά», στα τρόφιμα.
Τα PFAS, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικολλητικά σκεύη, ανθεκτικά στους λεκέδες υφάσματα και πυροσβεστικούς αφρούς, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικά στη διάσπαση, τοξικά και διάχυτα στο περιβάλλον. Η ομάδα, με επικεφαλής την Linda Shosie, ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση του FDA στη λήψη μέτρων αφήνει το κοινό εκτεθειμένο σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Η αγωγή υποστηρίζει ότι τα PFAS εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω μολυσμένων καλλιεργειών, ζώων ή ακόμη και μέσω συσκευασιών τροφίμων. Παρά τα υπάρχοντα δεδομένα, όπως τα αποτελέσματα δοκιμών σε 1.300 δείγματα τροφίμων και οι αξιολογήσεις κινδύνου σε 174 από αυτά, ο FDA δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη θέσπιση ορίων ανοχής για τις χημικές ουσίες.
Αντίθετα, η υπηρεσία έχει δηλώσει ότι θεωρεί το ζήτημα προτεραιότητα, χωρίς όμως να παρέχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη μέτρων, επικαλούμενη περιορισμένους πόρους και ανταγωνιστικές προτεραιότητες.
Σύμφωνα με την αγωγή, η απουσία ρύθμισης επιδεινώνεται από την απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να αποσύρει πρόταση για περιορισμό των PFAS, καθώς και από την παύση κάθε νέας ομοσπονδιακής ρύθμισης υπό τη νέα διοίκηση Τραμπ.
Οι ενάγοντες προειδοποιούν ότι τα PFAS βιοσυσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία με κάθε νέα έκθεση. Μελέτες συνδέουν τις χημικές αυτές ουσίες με ανοσολογικές διαταραχές, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Shosie, που ηγείται της περιβαλλοντικής ομάδας, περιέγραψε τις προσωπικές τραγωδίες που συνδέει με τα PFAS, αναφέροντας ότι τα παιδιά της παρουσίασαν σοβαρές ασθένειες, όπως λύκο, καρδιακά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια. Η ομάδα της έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από εκατοντάδες ανθρώπους που επηρεάστηκαν, κυρίως σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.
Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να κηρύξει ότι ο FDA έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα στη λήψη μέτρων και να διατάξει την υπηρεσία να θέσει όρια στις συγκεντρώσεις PFAS στα τρόφιμα έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ομάδα επισημαίνει ότι ο νόμος απαιτεί από τον FDA να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, θέτοντας ανοχές για επικίνδυνες ουσίες και μηδενικές ανοχές για καρκινογόνες ουσίες.
Παρά τις δηλώσεις του FDA ότι εξετάζει συνεχώς την έκθεση των καταναλωτών σε PFAS μέσω τροφίμων, η αγωγή υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Αναφέρονται περιστατικά μόλυνσης γάλακτος σε γαλακτοκομική φάρμα στο Νέο Μεξικό και μολυσμένων φυλλωδών λαχανικών σε εργοστάσιο στη Βόρεια Καρολίνα. Επιπλέον, μια έρευνα του 2024 από το Consumer Reports έδειξε ότι το 12% του γάλακτος σε δείγματα από τρεις πολιτείες ήταν μολυσμένο.
Η Shosie και η ομάδα της ελπίζουν ότι η δικαστική απόφαση θα υποχρεώσει τον FDA να ενεργήσει αποφασιστικά για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να περιορίσει τους κινδύνους από τα PFAS στα τρόφιμα.