Μελέτη διερευνά την ανάπτυξη, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς μιας νέας μεμβράνης συσκευασίας τροφίμων από εντελώς φυσικά υλικά.
Είναι γνωστό την τελευταία δεκαετία ότι η συσσώρευση E-συντηρητικών τροφίμων στον ανθρώπινο οργανισμό έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει ότι παρά την ευκολία που προσφέρουν τα πολυμερή για συσκευασίες που προέρχονται από πετροχημικά, η κυκλική οικονομία και η βιωσιμότητα είναι δύο τρέχουσες αναγκαιότητες. Έτσι, επιβάλλεται η χρήση βιοαποδομήσιμων εναλλακτικών υλικών.
Ο τομέας της συσκευασίας τροφίμων είναι ένας από τους κλάδους που αλλάζουν ταχέως στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενεργών μεμβρανών συσκευασίας για να αντικαταστήσουν παλιές μη φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές με νέες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών) αναπτύχθηκε ένα νέο αυτο-θεραπεύσιμο, βιοδιασπώμενο ενεργό φιλμ συσκευασίας χρησιμοποιώντας πολυ(γαλακτικό οξύ) (PLA) ως βιοπολυμερές, το οποίο ενσωματώθηκε με ένα νανοϋβριδικό στερεό υλικό ως φυσικό συντηρητικό. Αυτό το νανοϋβρίδιο προήλθε μέσω της απορρόφησης αιθέριου ελαίου καρβακρόλης (CV) σε νανοφορέα ενεργού άνθρακα (AC).
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νέα συσκευασία μπορεί να προσφέρει 277% υψηλότερη τελική αντοχή και 72% υψηλότερο φράγμα νερού σε σύγκριση με το καθαρό PLA/TEC. Επιπλέον, παρέμεινε αρκετά όλκιμο ώστε να δείχνει τον πιο αργό ρυθμό απελευθέρωσης CV, την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση και σημαντική αντιβακτηριακή δράση κατά των Βακτηρίων Staphylococcus aureus και
της Salmonella enterica ssp. enterica serovar Typhimurium.
Αυτή η μεμβράνη επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του φρέσκου χοιρινού κιμά κατά τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τις συνολικές μετρήσεις βιώσιμων μετρήσεων, και μείωσε τον ρυθμό οξείδωσης των λιπιδίων. Τέλος, αυτό το νέο φιλμ διατήρησε τη θρεπτική αξία του χοιρινού κρέατος διατηρώντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο αίμης και έδειξε υψηλότερο επίπεδο αισθητηριακών χαρακτηριστικών σε σύγκριση με το χαρτί συσκευασίας του εμπορίου.
Έτσι, αυτή η ταινία παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες χρήσης ως καινοτόμα, βιώσιμη, βιοδιασπώμενη, αυτοθεραπεύσιμη ενεργή μεμβράνη με δυνατότητα παράτασης της διάρκειας ζωής των προϊόντων φρέσκου κρέατος.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Polymers, αλλά και τους περιορισμούς της, πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Καραμπάγιας, Βασίλειος Κ., Άρης Ε. Γιαννακάς, Αρετή Α. Λεοντίου, Ανδρέας Καρύδης-Μεσσήνης, Δημήτριος Μοσχόβας, Νικόλαος Δ. Ανδρίτσος, Απόστολος Αυγερόπουλος, Νικόλαος Ε. Ζαφειρόπουλος, Χαράλαμπος Προεστός, και Κωνσταντίνος Ε. Σαλμάς. 2025. “Novel Carvacrol@activated Carbon Nanohybrid for Innovative Poly(lactide Acid)/Triethyl Citrate Based Sustainable Active Packaging Films”
Polymers 17, αρ. 5: 605. https://doi.org/10.3390/polym17050605