Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα πρόταση για εναρμονισμένη στην ΕΕ επισήμανση – Nutriscore και για τη καλή διαβίωση των ζώων

ΑρχικήΝέαΝέα πρόταση για εναρμονισμένη στην ΕΕ επισήμανση - Nutriscore και για τη καλή διαβίωση των ζώων
spot_img

Μετά το Nutriscore η Γαλλία προτείνει ένα νέο σύστημα σήμανσης πέντε επιπέδων για την καλή διαβίωση των ζώων.

Ο οργανισμός ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας υπέβαλε μια πρόταση που θα προβλέπει την επισήμανση των προϊόντων κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών με χρωματική κωδικοποίηση που θα βαθμολογεί πόσο καλά τα προϊόντα σέβονται τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου 2024, η γαλλική ρυθμιστική αρχή ANSES πρότεινε την επισήμανση των ζωικών προϊόντων με μια πενταβάθμια βαθμολογία από το Α έως το Επαρόμοια με τις διατροφικές ετικέτες Nutri-score – για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων.

Συνέστησε η βαθμολογία να βασίζεται στον τρόπο εκτροφής των ζώων, καθώς και στη μεταφορά τους και στις συνθήκες στα σφαγεία.

Άμεσα δεδομένα

Δεν υπάρχει υφιστάμενη νομοθεσία για τη ρύθμιση της επισήμανσης όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, αναφέρει η ANSES στην έκθεσή της. Ακόμη και οι ρυθμιζόμενες ετικέτες – όπως τα βιολογικά αυγά ή τα αυγά ελεύθερης βοσκής ή τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής – δεν είναι τυποποιημένες ή επαληθεύσιμες και προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα που λαμβάνονται απευθείας από τα ίδια τα ζώα και όχι σε αναφορές των παραγωγών. Οι ετικέτες θα πρέπει να βασίζονται σε οκτώ παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών χαρακτηριστικών των ζώων, του τρόπου στέγασης και διατροφής τους και των μέτρων που λαμβάνονται για τη μείωση των στρεσογόνων ή επώδυνων διαδικασιών για τα ζώα.

Για να λάβει ένα προϊόν υψηλή βαθμολογία, τα ζώα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή που είναι κατάλληλη για την ηλικία και το είδος τους. Επίσης, το περιβάλλον πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες συμπεριφοράς τους. Για παράδειγμα, οι χοίροι να έχουν σανό και τα κοτόπουλα σπόρους καλής ποιότητας.

Το πλαίσιο πρέπει επίσης να είναι προσιτό και διαφανές, όπως αναφέρει η ANSES, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ενημερώνονται για τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της καλής μεταχείρισης των ζώων και να λαμβάνουν συνολική βαθμολογία. Τέλος, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το κόστος της βελτίωσης της καλής διαβίωσης των ζώων και της αξιολόγησής της θα πρέπει να βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεδομένων των σχετικών ηθικών ζητημάτων και των αυξανόμενων εκκλήσεων της κοινωνίας να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην καλή διαβίωση των ζώων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο