Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ΠΓΕ προϊόν αρτοποιίας από την Κροατία – Zagorski štrukli

ΑρχικήΝέαΝέο ΠΓΕ προϊόν αρτοποιίας από την Κροατία - Zagorski štrukli
spot_img

Με τον νέο Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/377 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, καταχωρίστηκε η ονομασία του προϊόντος «Zagorski štrukli» (ΠΓΕ) από την Κροατία στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ονομασία αυτή αφορά προϊόν της κατηγορίας: Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας.

Τα «Zagorski štrukli» είναι προϊόντα αρτοποιίας που παρασκευάζονται με τα ακόλουθα συστατικά: λεπτοαλεσμένο αλεύρι σίτου τύπου 550, νωπό τυρί αγελαδινού γάλακτος, ξινή κρέμα, αυγά, λάδι, νερό και αλάτι. Αντί για λάδι μπορεί να χρησιμοποιείται βούτυρο ή χοιρινό λίπος.

Με αλεύρι, λάδι, αλάτι και νερό παρασκευάζεται μια λεία ζύμη που ανοίγεται με τον πλάστη χειρωνακτικά για να ληφθεί μια πολύ λεπτή ζύμη. Η ζύμη γεμίζεται με μείγμα νωπού τυριού από αγελαδινό γάλα, ξινής κρέμας, αυγών και αλατιού. Η γεμισμένη ζύμη διπλώνεται σε ρολό και κόβεται σε μικρά ορθογώνια τεμάχια, τα άκρα των οποίων θα πρέπει να κλείνονται όσο το δυνατόν πιο σφιχτά ώστε να μην διαρρέει η γέμιση. Αυτά τα ωμά «Zagorski štrukli» πρέπει να έχουν σχήμα μαξιλαριού και καθορισμένες διαστάσεις. Διατίθενται στην αγορά ως νωπά ή κατεψυγμένα προϊόντα.

Η αιτιώδης σχέση μεταξύ των προϊόντων αυτών και της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής βασίζεται στη φήμη του εν λόγω προϊόντος, η οποία συνδέεται με την περιοχή Hrvatsko Zagorje. Ο δεσμός αυτός βασίζεται επίσης στην ειδική παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής και παραγωγής τους και στην παραδοσιακή συνταγή, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές αυτής της γεωγραφικής περιοχής και έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Τα «Zagorski štrukli» παράγονται σύμφωνα με μια παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή με ειδική μέθοδο με παραδοσιακά συστατικά. Η ιδιαιτερότητα της παρασκευής τους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται η ζύμη, απλώνεται με το χέρι και γεμίζεται, καθώς και στο σχήμα του τελικού προϊόντος. Το άπλωμα της ζύμης χειρωνακτικά απαιτεί ειδικές δεξιότητες και πείρα, διότι είναι σημαντικό η ζύμη να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή και ομοιογενής και να μην σκίζεται κατά τη διαδικασία. Πρέπει να είναι πολύ λεπτή και διαφανής. Οι εν λόγω ζύμες τύπου «φύλλο» είναι χαρακτηριστικές της παραδοσιακής κροατικής κουζίνας, και ακόμη περισσότερο της περιοχής Hrvatsko Zagorje, όπου οι δεξιότητες αυτές μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

Η φήμη του προϊόντος και ο δεσμός μεταξύ αυτού και της περιοχής Hrvatsko Zagorje επιβεβαιώθηκε επίσης από δημοσκόπηση 1000 ατόμων το 2018 στην Κροατία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 90% των ερωτηθέντων συνδέει τα štrukli με την περιοχή Hrvatsko Zagorje, ενώ το 91% θεωρεί τα «Zagorski štrukli» τρόφιμο που προέρχεται από την περιοχή Hrvatsko Zagorje. Επιπλέον, το 95% εκείνων που απάντησαν πιστεύει ότι τα «Zagorski štrukli» θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαφημιστικό υλικό, σε γαστρονομικές δημοσιεύσεις και σε μονογραφίες σχετικά με την περιοχή Hrvatsko Zagorje.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο