Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ρεκόρ παραγωγής για τον ιταλικό αφρώδη οίνο

ΑρχικήΝέαΝέο ρεκόρ παραγωγής για τον ιταλικό αφρώδη οίνο
spot_img

Υπολογίζεται ότι το 2021 πουλήθηκαν 900 εκατομμύρια μπουκάλια ιταλικού αφρώδους οίνου, με τις πωλήσεις στις ξένες αγορές να αυξάνονται κατά 20%, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Η αξία παραγωγής ξεπέρασε τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά, σημειώνοντας αύξηση κατά 170% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ismea και της Ιταλικής Ένωσης Οίνου.

Ο αφρώδης οίνος αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών ιταλικού κρασιού.

Οι πωλήσεις του στο κανάλι διανομής μεγάλης κλίμακας στην Ιταλία για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021 αυξήθηκαν κατά 22% σε όγκο και 26% σε αξία, από έτος σε έτος.

Πάνω από 316 εκατομμύρια μπουκάλια καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών στο τέλος του έτους, αριθμός αυξημένος κατά 18,3% συγκριτικά με το 2020 και κατά 50% υψηλότερος σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν.

Από αυτόν τον αριθμό, σχεδόν τρία στα τέσσερα πουλήθηκαν στο εξωτερικό, ενώ περίπου 88 εκατομμύρια μπουκάλια (+14%) καταναλώθηκαν από Ιταλούς.

Έξοδα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Η συνολική δαπάνη για τον ιταλικό αφρώδη οίνο για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανήλθε στα 236 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Επιπλέον, οι Ιταλοί άνοιξαν περίπου πέντε εκατομμύρια μπουκάλια εισαγόμενων αφρωδών οίνων, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2020.

Όλες οι κύριες ιταλικές ονομαστικές αξίες παρουσίασαν διψήφια αύξηση, συμπεριλαμβανομένων των Prosecco DOC (+25%), Asti, Franciacorta, Conegliano DOC, Trento, Oltrepò, Alta Langa, Lessini Durello και Colli Asolani.

Εξαγωγικές Αγορές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας λόμπι των Ιταλών αγροτών Coldiretti, οι κύριοι εισαγωγείς ιταλικού αφρώδους οίνου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (+44% σε όγκο), ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο (+12%), τη Γερμανία (+2%), τη Γαλλία ( +16%), τη Ρωσία (+52%), την Κίνα (+29%) και την Ιαπωνία (+18%).

Ωστόσο, η πρόσθετη ανάπτυξη επιβαρύνεται από την παρουσία πολυάριθμων απομιμήσεων του ιταλικού αφρώδους οίνου (prosecco), όπως στη Γερμανία όπου πωλούνται τα Kressecco και Meer-Secco.

Επίσης, όπως αναφέρει το ESM magazine, αναμένεται ακόμη η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταχώρηση του παραδοσιακού κροατικού κρασιού Prosek, το όνομα του οποίου θυμίζει τον ιταλικό αφρώδη οίνο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο