Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nutriscore: Στις επάλξεις η Ελληνική κυβέρνηση

ΑρχικήΝέαNutriscore: Στις επάλξεις η Ελληνική κυβέρνηση
spot_img

cibum team

   Στο θέμα αναφέρθηκε απαντώντας σε ερώτηση στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου: «Υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά προϊόντα απέναντι σε σχήματα επισήμανσης, που δεν αναδεικνύουν τη διατροφική τους αξία»     

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας είναι η ξεχωριστή ταυτότητα των προϊόντων της. Τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να τα μετατρέψουν σε σταθερούς πρωταγωνιστές στο αγροδιατροφικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την εκτενή συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των Κρατών-Μελών, προκειμένου να βρεθούν αξιόλογοι τρόποι εμπρόσθιας διατροφικής σήμανσης στα τρόφιμα με σκοπό η παρουσίαση των απαραίτητων πληροφοριών να γίνεται με τρόπο άμεσα κατανοητό από τους καταναλωτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προβολής των παγίων ελληνικών θέσεων υπέρ της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Κάτι, που ανέφερε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα σχήματα εμπρόσθιας επισήμανσης προϊόντων διατροφής και συγκεκριμένα για το σύστημα Nutri-score, αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τις ξεκάθαρες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Nutriscore και traffic lights

Το σχήμα Nutriscore και traffic lights βασίζει τη διατροφική επισήμανση σε ένα σύστημα 5 χρωμάτων και 5 γραμμάτων. Στόχος του είναι η απεικόνιση και ο προσδιορισμός της διατροφικής αξίας των τροφίμων μέσα από έναν αλγόριθμο 7 διατροφικών παραμέτρων, από τις οποίες 4 έχουν αρνητικό φορτίο και 3 θετική επίδραση.

Σχολιάζοντας το εν λόγω μοντέλο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό εκπέμπει μηνύματα που είναι εύκολα αντιληπτά από τον καταναλωτή, αλλά ο σκοπός της επισήμανσης τροφίμων δεν είναι η επικοινωνία, αλλά η ουσιαστική ενημέρωση για την διατροφική αξία, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν το Nutri-score επιδιώκει τους σκοπούς του.

«Με βάση το Nutri-Score ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το ελαιόλαδο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω σχηματοποιημένη απεικόνιση εκ των πραγμάτων δεν αποτελεί μία κοινή παραδοχή, αλλά είναι υπό αξιολόγηση και διαμόρφωση» πρόσθεσε και συνέχισε: «Επομένως, σε καμιά περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι δεδομένο ή κάποια προειλημμένη απόφαση αυτή τη στιγμή, ως προς την επιλογή συγκεκριμένου σχήματος επισήμανσης. Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υιοθετηθεί ο σχετικός κανονισμός το τελευταίο τρίμηνο του 2022».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «πρωταρχική προτεραιότητα είναι προστασία των ελληνικών προϊόντων και της αναμφίβολης διατροφικής τους αξίας στο πλαίσιο και της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής».

Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας

 Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός προχώρησε στη σύσταση μιας συμβουλευτικής ομάδας για την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, σχετικά με τη στρατηγική στον τομέα της των τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή». Κύριο αντικείμενό της είναι η παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων. Την συμβουλευτική ομάδα θα στελεχώνουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Βασικές επιδιώξεις είναι αρχικά η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο Ε. Ε. και το σχετικό σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες αναφορικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό.

Τέλος, επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ θα είναι το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του, καθώς και τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ


Δείτε:

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι  

VEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter 

H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά. 

Κατακτά και την γαλλική αγορά η ελληνική Stevia. Η Stevia Hellas επεκτείνει τις εξαγωγές στο εξωτερικό. 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά! 

Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food 

FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας 

IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού» 

EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.

Πάτρα: Δρακόντεια μέτρα για ασφάλεια τροφίμων και αισχροκέρδεια στο καρναβάλι

Μπαράζ ελέγχων σε τρόφιμα και ποτά – Απαγορεύτηκαν οι υπαίθριες ψησταριές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα