Η Επιτροπή του Codex για την Υγιεινή των Τροφίμων συνέταξε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τις τροφιμογενείς μικροβιολογικές εστίες, η οποία παρέχει στις χώρες μια δομημένη προσέγγιση όσον αφορά την ετοιμότητα και τη διαχείριση για όταν λαμβάνει χώρα μια επιδημία.
Η μόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο, από την πρωτογενή παραγωγή έως τον καταναλωτή, προκαλώντας ασθένειες και σε ορισμένες χρόνιες περιπτώσεις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ή θάνατο.
Ένα ξέσπασμα μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή πηγή, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακαλυφθεί και να αντιμετωπιστεί.
Η ετοιμότητα μέσω της δημιουργίας δικτύων και της καλής επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών ελέγχου των τροφίμων, των κτηνιατρικών αρχών, των εργαστηρίων, των αρχών δημόσιας υγείας και της κοινότητας, σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν εύκολα να ανταλλάσσονται και οι εστίες να διερευνώνται ταχέως.
Ο Gudrun Sandø, κτηνιατρικός σύμβουλος στη Δανική κτηνιατρική και επισιτιστική διοίκηση, χρησιμοποίησε από πρώτο χέρι την εμπειρία τέτοιων δικτύων κατά την αντιμετώπιση τροφιμογενών εστιών για να ηγηθεί των εργασιών για την ανάπτυξη αυτής της κατευθυντήριας γραμμής μαζί με την Constanza Vergara από τη Χιλή και τον Kris De Smet από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Sandø σημείωσε ότι ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα εάν μια χώρα δεν έχει καλή εσωτερική επικοινωνία σε διαφορετικά επίπεδα και μεταξύ διαφορετικών τομέων.
Οι τροφιμογενείς εστίες μπορούν να μεταβούν μεταξύ ή πέρα από τα σύνορα “οπότε πρέπει επίσης να έχουμε το είδος της δομής όπου επικοινωνούμε μεταξύ μας διεθνώς”, ανέφερε.
“Αυτό που έχουμε δει και μάθει, είναι ότι σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχει πάντα φυσική επικοινωνία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να γνωρίζονται μεταξύ τους και να έχουν δίκτυα … για να ξέρεις σε ποιον να πας. Όταν υπάρχει μια νέα εστία, πρέπει να κινηθείτε γρήγορα”, ανέφερε.
Η Constanza Vergara έφερε μια ιδιαίτερα πολύτιμη περιφερειακή προοπτική στην ανάπτυξη του κειμένου.
“Κατά τη γνώμη μου, το έγγραφο αυτό συγκεντρώνει τη δομή και επιπλέον την ετοιμότητα που απαιτείται για τη διαχείριση μιας επιδημίας σε μια συνήθως πολύ χαοτική και ευαίσθητη στο χρόνο κατάσταση”, ανέφερε σύμφωνα με το FSA.
Θεμελιώδη τα δεδομένα για την αντιμετώπιση μιας τροφιμογενούς εστίας
Η επιστήμη και τα δεδομένα είναι θεμελιώδη κατά την αντιμετώπιση μιας τροφιμογενούς εστίας. Ο Sandø αποκάλυψε ότι οι νέες μέθοδοι μοριακής τυποποίησης τους βοηθούν να συγκρίνουν διαφορετικά στελέχη ενός παθογόνου που τους επιτρέπουν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές για έρευνα και να βρουν συστάδες που δεν γνώριζαν πριν.
Τα κείμενα Codex είναι συχνά ένας ιδιαίτερα πολύτιμος πόρος για τις χώρες που εξακολουθούν να αναπτύσσουν τα εθνικά τους συστήματα ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων.
Ο John Oppong-Otoo, υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων στο Διαφρικανικό Γραφείο Ζωικών Πόρων της Αφρικανικής Ένωσης (AU-IBAR), χαιρέτισε τη νέα κατευθυντήρια γραμμή.
Παρά τις προόδους στη διαχείριση των τροφιμογενών παθογόνων παραγόντων, εξακολουθούν να εμφανίζονται εστίες και οι χώρες πρέπει να εξοπλιστούν με όλα τα σχετικά εργαλεία για την αντιμετώπισή τους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το εμπόριο.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι οι πλέον συναφείς στις χώρες που δεν χρησιμοποιούν ακόμη αυτού του είδους τη δομημένη προσέγγιση.
Με τη δημιουργία δικτύων, την τακτική επικοινωνία μεταξύ των τομέων και την ανταλλαγή δεδομένων, θα είναι σε ισχυρότερη θέση για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και στη συνέχεια την ταχεία διαχείριση και επίλυση της κατάστασης.
Το κείμενο θα σταλεί τώρα προς έγκριση στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής του Codex Alimentarius αργότερα το 2022.