Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) γνωρίζει ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων (FBOs) ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την προμήθεια ορισμένων τροφίμων, ιδίως ηλιέλαιο, αλλά και άλλων πρώτων υλών και συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων τροφίμων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων να πρέπει να παραλείπουν ή να υποκαθιστούν ορισμένα συστατικά ή να αλλάζουν τη διαδικασία παρασκευής ή τη συνταγή, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ανάγκη ταχείας μετάβασης σε άλλα συστατικά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις απαιτήσεις επισήμανσης τροφίμων δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.1169/2011, και κυρίως στα σημεία των απαιτήσεων για τον κατάλογο των συστατικών, τη διατροφική δήλωση και τη χώρα προέλευσης ορισμένων συστατικών.
Η FSAI εκπόνησε κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις σχετικά με την ευελιξία επισήμανσης των τροφίμων. Η ευελιξία επιτρέπει την επισήμανση της χρήσης πρόσθετων αυτοκόλλητων ή εκτύπωσης μελάνης στις υπάρχουσες ετικέτες τροφίμων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν επίσης τις εταιρείες να συζητήσουν την κατάσταση με τον επιθεωρητή τους πριν από τη διάθεση προϊόντων ή συστατικών με πρόσθετες ετικέτες ή εκτύπωση μελάνης στην αγορά. Υπενθυμίζει επίσης στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων να τηρούν αρχεία ιχνηλασιμότητας και να επικαιροποιούν τα σχέδια HACCP όπου τα συστατικά έχουν αντικατασταθεί.
Για να δείτε τον πλήρη οδηγό, πατήστε εδώ