Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food label: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν και αλλαγές στην επισήμανση

ΑρχικήΝέαFood label: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν και αλλαγές στην επισήμανση
spot_img

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) γνωρίζει ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων (FBOs) ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την προμήθεια ορισμένων τροφίμων, ιδίως ηλιέλαιο, αλλά και άλλων πρώτων υλών και συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων τροφίμων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων να πρέπει να παραλείπουν ή να υποκαθιστούν ορισμένα συστατικά ή να αλλάζουν τη διαδικασία παρασκευής ή τη συνταγή, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ανάγκη ταχείας μετάβασης σε άλλα συστατικά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις απαιτήσεις επισήμανσης τροφίμων δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.1169/2011, και κυρίως στα σημεία των απαιτήσεων για τον κατάλογο των συστατικών, τη διατροφική δήλωση και τη χώρα προέλευσης ορισμένων συστατικών.

Η FSAI εκπόνησε κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις σχετικά με την ευελιξία επισήμανσης των τροφίμων. Η ευελιξία επιτρέπει την επισήμανση της χρήσης πρόσθετων αυτοκόλλητων ή εκτύπωσης μελάνης στις υπάρχουσες ετικέτες τροφίμων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν επίσης τις εταιρείες να συζητήσουν την κατάσταση με τον επιθεωρητή τους πριν από τη διάθεση προϊόντων ή συστατικών με πρόσθετες ετικέτες ή εκτύπωση μελάνης στην αγορά. Υπενθυμίζει επίσης στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων να τηρούν αρχεία ιχνηλασιμότητας και να επικαιροποιούν τα σχέδια HACCP όπου τα συστατικά έχουν αντικατασταθεί.

Για να δείτε τον πλήρη οδηγό, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο