Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
27.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οινολόγοι – σομελιέ: καταστροφή λόγω covid. Απώλεια όσφρησης και γεύσης

ΑρχικήΝέαΟινολόγοι - σομελιέ: καταστροφή λόγω covid. Απώλεια όσφρησης και γεύσης
spot_img

cibum team

Η έντονη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης είναι θεμελιώδη στοιχεία στη δουλειά ενός οινολόγου ή γενικώς κάποιου που εργάζεται στη βιομηχανία κρασιού.

Δεδομένου, όμως, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε σε ρυθμούς πανδημίας κορωνοϊού, ο οποίος – εκτός των άλλων – επηρεάζει και τη γεύση αλλά και την όσφρηση, τι γίνεται εάν ένας οινολόγος ή σομελιέ τις χάσει λόγω του ιού;

Η Ένωση Οινολόγων της Γαλλίας εστίασε στο πρόβλημα, κάνοντας μία έρευνα σχετικά με το πώς επηρεάστηκαν οι ειδικοί του κρασιού από την πανδημία, αλλά και το τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν.

Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι, από τους ειδικούς του κρασιού, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σχεδόν το 70% ανέφερε μερική απώλεια όσφρησης, ενώ το 38% ανέφερε πως τα προβλήματα στην όσφρηση, αλλά και τη γεύση, τα οποία επηρέασαν την επαγγελματική τους ζωή.

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι από τα πιο πολύπλοκα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο, όσον αφορά τους οινολόγους, ακόμη μια μικρή επίδραση στη γεύση ή την όσφρηση, μπορεί αν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καριέρα τους.

Δύο στους τρεις, που κόλλησαν κορωνοϊό, ανέφεραν απώλεια γεύσης και όσφρησης

Η έρευνα της Ένωσης Οινολόγων της Γαλλίας έγινε ανάμεσα στον Μάιο και τον Ιούλιο του 2020 και αφορούσε 2.625 επαγγελματίες του είδους από 37 χώρες (οι μισοί ήταν οινολόγοι, ενώ οι υπόλοιποι ήταν από παραγωγοί κρασιού έως καταναλωτές).

Η έρευνα ανακάλυψε ότι:

  • Το 68% όσων επαγγελματιών του κρασιού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊού ανέφεραν απώλεια όσφρησης.
  • Το 56% ανέφεραν απώλεια γεύσης
  • Το 38%, όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανέφερε ότι τα προβλήματα σε γεύση και όσφρηση, τους δημιούργησαν προβλήματα και στην επαγγελματική ζωή.
  • Το 61%, όσων κόλλησαν κορωνοϊό, ανέφεραν ότι η γεύση και η όσφρησή τους επανήλθαν, αλλά αυτό χρειάστηκε έως και 70 μέρες, μετά την ανάρρωση.
  • Οι γυναίκες επαγγελματίες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες

Τι προτείνει η Ένωση Οινολόγων της Γαλλίας

Η Ένωση Οινολόγων της Γαλλίας έβγαλε τρία συγκεκριμένα συμπεράσματα από την έρευνα:

  1. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των οινολόγων, των σομελιέ και των επαγγελματιών του κρασιού
  2. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την κοινωνική ασφάλισή τους. Ειδικότερα, να θεωρηθεί μιας μορφής «αναπηρία», όπως όσοι έχουν πάθει καρδιακή προσβολή ή πάσχουν από διαβήτη.
  3. Να διεξαχθεί ένα μεγάλο εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα γύρω από την απώλεια όσφρησης και γεύσης.


Πηγή: beveragedaily.com            


Δείτε επίσης:

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας 

Τροφικές δηλητηριάσεις από άψητο μείγμα για κέικ 

Η 28χρονη από τη Χίο που εξάγει αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο 

Έρευνα: Ασαφείς οι ετικέτες αλλεργιογόνων για τους καταναλωτές 

Catherine Zeta Jones: H δίαιτα που την κρατά… κορμάρα στα 51 της! 

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; 

Νεκρή σαύρα σε σαλάτα σοκάρει την κοινή γνώμη στο Σιάτλ 

Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος 

Επιστημονική μελέτη: Το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή Campylobacter σε ανθρώπους 

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!  

Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία  

«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας  

Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά

Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο  

X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση 

Alert: Έκτακτη ανακοίνωση από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης  

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα