Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Το 1/4 του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι το Νοέμβριο

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια επισιτιστική κρίση: Το 1/4 του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι το Νοέμβριο
spot_img

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως έως τον Νοέμβριο θα φτάσει συνολικά τα 1,9 δισεκατομμύρια

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Food Security and the Coming Storm», από την Eurasia Group και την DevryBV Sustainable Strategies, εξηγεί τις επιπτώσεις της επισιτιστικής ανασφάλειας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως έως τον Νοέμβριο θα φτάσει συνολικά τα 1,9 δισεκατομμύρια. 

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει συγκλονίσει τις αγροτικές αγορές, αυξάνοντας τον πληθωρισμό των τροφίμων και την παγκόσμια πείνα. Σε συνδυασμό με την πανδημία Covid-19, ο πόλεμος και οι αντιδράσεις των χωρών σε αυτόν ωθούν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο φτώχειας, πείνας και υποσιτισμού.

Πέρα από τους αριθμούς, η έκθεση προσφέρει νέες προβλέψεις και συστάσεις πολιτικής για αυτήν την παγκόσμια κρίση που βασίζονται σε μια προσέγγιση συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, χρησιμοποιώντας ανάλυση γεωπολιτικών σεναρίων, μοντελοποίηση αγοράς και τεχνογνωσία.

Η έκθεση, λοιπόν,  παρουσιάζει τρεις πιθανές τροχιές για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: ασταθές αδιέξοδο, κλιμάκωση και κατάρρευση. Το πιο πιθανό σενάριο της έκθεσης του Eurasia Group και αυτό που πρόκειται να επηρεάσει περισσότερο την παγκόσμια πείνα, είναι το ασταθές αδιέξοδο με πιθανότητα 70%. Ωστόσο, ακόμα και αν επικρατούσε το πιο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή η «κατάρρευση» (πιθανότητα 5%), που θα προϋπέθετε κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση, η επισιτιστική ανασφάλεια το 2022 θα εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από το 2021, καθώς ακόμα και πριν από τον πόλεμο, τα επίπεδα πείνας είχαν ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Παρά αυτή την δυσοίωνη πρόβλεψη, η έκθεση αναφέρει ότι μια σειρά πολιτικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ανθρώπινου πόνου σε οποιοδήποτε σενάριο πολέμου – εάν ο κόσμος μπορεί να συνεργαστεί. Αυτές περιλαμβάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να παραμείνει ανοιχτό το εμπόριο τροφίμων με την Ουκρανία και τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και άλλους λόγους εν καιρώ πολέμου. Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κάθε δυνατό απόθεμα τροφίμων, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές επισιτιστικές κρίσεις. 

Ο Devry Boughner Vorwerk, Διευθύνων Σύμβουλος της DevryBV Sustainable Strategies, σημείωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα PRweb,  ότι, ενώ η επισιτιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της άμεσης ανθρωπιστικής κρίσης, αυτή η μελέτη καταδεικνύει επίσης την ανάγκη εστίασης σε ζώνες τοπικής παραγωγής στις πληγείσες χώρες τους επόμενους 6- 24 μήνες. «Η G7 και τα πολυμερή ιδρύματα δανεισμού πρέπει να αφιερώσουν στοχευμένη έκτακτη χρηματοδότηση στους μεγαλύτερους τομείς του παραγωγικού δυναμικού για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στο μέλλον».

Παράλληλα, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, όπως ο Jeff Bezos και ο Elon Musk να παρέμβουν οικονομικά ως προς την αντιμετώπιση την παγκόσμιας πείνας και επισιτιστικής κρίσης. Ενώ ο Εlon Musk, για παράδειγμα, είχε δηλώσει πως θα έλυνε κάποτε την παγκόσμια πείνα με τη δωρεά 6 δις δολαρίων σε μετοχές Tesla, αυτά τα λεφτά πήγαν σε άγνωστο παραλήπτη και όχι στο ταμείο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Αν δεν βοηθήσουν τώρα, σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών, τότε τι χρησιμότητα έχει να συγκεντρώνεται όλος ο πλούτος σε τόσα λίγα άτομα;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο