Ο θησαυρός του Made in Italy, η πίτσα είναι η ραχοκοκαλιά ενός τεράστιου οικονομικού συστήματος.
Ημέρα γιορτής η σημερινή για τους Ιταλούς καθώς γιορτάζει το εθνικό τους φαγητό η πίτσα το οποίο έρχεται πρώτο ως επιλογή εθνικού φαγητού με 89% λίγο πιο πάνω και από τα ζυμαρικά που κατακτούν το 88%, ενώ το κρασί έρχεται τρίτο ως αντιπροσωπευτικό της Ιταλικής γαστρονομικής κουλτούρας με 58%. Όσο για τον καπουτσίνο, τον θεωρούν “δικό τους ένας στους δύο Ιταλούς (51%).
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ιταλική ένωση Αγροτών Coldiretti σε συνεργασία με την Ipsos σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πίτσας διευκρινίζοντας πως η πίτσα μαργαρίτα είναι η πιο δημοφιλής. Η πίτσα σύμφωνα με την Coldiretti, γίνεται αντιληπτή ως ένα πιάτο της οικογένειας, της κοινωνικότητας και της συνύπαρξης όχι μόνο σε πιτσαρίες και εστιατόρια, αλλά και στο σπίτι όπου το 36% των Ιταλών δηλώνει ότι την φτιάχνει από την αρχή ζυμώνοντας τη βάση και με διάφορες παραλλαγές.
Σήμερα, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η πίτσα επιβεβαιώνεται ως θησαυρός Made in Italy, σύμβολο της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής στον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα ιστορικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, τόσο που το 2017 η UNESCO ανακήρυξε την Τέχνη των Ναπολιτάνων σεφ πίτσας άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Κάθε πίτσα είναι ένα μοναδικό κομμάτι και υπάρχουν δεκάδες εκδοχές: στρογγυλή, τετράγωνη, με ή χωρίς “γείσο”, σε φέτες, λεπτές, χοντρές, τραγανές ή απαλές, με μοτσαρέλα και ντομάτα ή με κολοκυθανθούς και γαύρο, ή με ψητά λαχανικά μέχρι αυτά με τρούφα ή θαλασσινά.
Αλλά η πίτσα είναι επίσης η ραχοκοκαλιά ενός οικονομικού συστήματος που αποτελείται από, 121.000 τοποθεσίες στην Ιταλία όπου παρασκευάζεται και σερβίρεται χάρη στην απασχόληση που υπολογίζεται από την Coldiretti σε 100.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και τον ίδιο αριθμό (100.000) τα Σαββατοκύριακα. Στην Ιταλία ψήνονται κάθε χρόνο 2,7 δισεκατομμύρια πίτσες που από άποψη συστατικών σημαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χρησιμοποιούνται 200 εκατομμύρια κιλά αλεύρι, 225 εκατομμύρια κιλά μοτσαρέλα, 30 εκατομμύρια κιλά ελαιόλαδο και 260 εκατομμύρια κιλά σάλτσα ντομάτας.
Για την καταπολέμηση της εξαπάτησης, τα εστιατόρια θα πρέπει να αναφέρουν την προέλευση των συστατικών που υποδεικνύονται, όπως ζητήθηκε από το 92% των Ιταλών σύμφωνα με την έρευνα Coldiretti/Ipsos, για να αποφύγουν να σερβίρουν εν αγνοία τους πιάτα στα οποία χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα τυρόπηγμα από τη Λιθουανία για μοτσαρέλα, κινέζικο πελτέ ντομάτας, αλλά επίσης τυνησιακό λάδι και καναδικό σιτάλευρο» ανέφερε ο πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini.
«Η πίτσα είναι το σύμβολο της τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της εθνικής κληρονομιάς των τροφίμων και του κρασιού, από την αξιοποίηση της οποίας εξαρτώνται πολλές από τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη της απασχόλησης» καταλήγει ο Prandini.