ΑρχικήΝέαΠολιτική σύγκρουση για την ανάκληση της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων σε ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και...

Πολιτική σύγκρουση για την ανάκληση της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων σε ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ – «Σκάνδαλο» καταγγέλλει ο Β. Κόκκαλης

7 λεπτά ανάγνωσης

Ακύρωση διαγωνισμού και καταγγελίες για «επιτελικό κράτος των αρεστών» σε κρίσιμους οργανισμούς

Η ακύρωση της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων στους τρεις βασικούς εποπτευόμενους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΕΦΕΤ, συνεχίζει να προκαλεί έντονες πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να θέτει πλέον το θέμα στη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικό προϊόν προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό μετά από καταγγελίες – Αξιολογήθηκε ως “μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία” – Δείτε φωτογραφία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα βρώμης: 3 θάνατοι από φυτικά γάλατα – Πώς η τεχνολογία μπορεί να αποτρέψει νέες τραγωδίες

- Advertisement -

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό σκάνδαλο» την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τη διαδικασία επιλογής διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ στους τρεις οργανισμούς. Η ερώτηση κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2026 και αφορά την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 55331/04-03-2026, με την οποία ανακλήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος 16 ΠΔΑ/2024 για την πλήρωση θέσεων οργάνων διοίκησης στους συγκεκριμένους φορείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο – Εντολές για σαρωτικούς ελέγχους και άμεσα λουκέτα – Η Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοροϊός: Εντοπίστηκε η θερμοκρασία που απενεργοποιεί το επικίνδυνο παθογόνο – Επιστημονικό πείραμα

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η αιτιολογία που επικαλείται το υπουργείο περί «αναγκαίων και κρίσιμων επικείμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων δημοσίου συμφέροντος» είναι αόριστη και ανεπαρκής, ενώ δεν τεκμηριώνει την ακύρωση μιας διαδικασίας που είχε ήδη προκηρυχθεί και βρισκόταν σε εξέλιξη. Όπως επισημαίνει, μια ανακλητική διοικητική πράξη οφείλει, βάσει των αρχών του διοικητικού δικαίου, να συνοδεύεται από σαφή, ειδική και πλήρη αιτιολογία, ώστε να αποφεύγεται η εντύπωση ότι η διοίκηση ματαιώνει τη διαγωνιστική διαδικασία επειδή δεν την ικανοποιεί το αποτέλεσμα ή οι υποψήφιοι που προκύπτουν από αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τηγανητές πατάτες αλλιώς: Ερευνητές αποκαλύπτουν το απλό κόλπο που τις κάνει πιο τραγανές και με λιγότερο λάδι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παρμεζάνα: Το έξυπνο κόλπο συντήρησης στο ψυγείο για να μην χαλάει

Ο κ. Κόκκαλης υποστηρίζει ότι η επαναλαμβανόμενη επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, χωρίς συγκεκριμένη τεκμηρίωση, δημιουργεί τον κίνδυνο η διοικητική πράξη να λειτουργήσει ως εργαλείο πολιτικής παρέμβασης στη στελέχωση των οργανισμών. Όπως τονίζει, κάτι τέτοιο ανοίγει τον δρόμο για τον διορισμό διοικήσεων με πολιτικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια, πλήττοντας την αξιοπιστία και τη διαφάνεια σε οργανισμούς που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει ανησυχία για τις πρακτικές επιπτώσεις της απόφασης στη λειτουργία των φορέων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα στη διοικητική τους συγκρότηση μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, τη λειτουργία της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων από τον ΕΦΕΤ.

Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης γίνεται επίσης λόγος για τον κίνδυνο παγίωσης ενός μοντέλου διοίκησης που, όπως υποστηρίζεται, οδηγεί στη «θεσμοθέτηση του επιτελικού κράτους των αρεστών», όπου οι θέσεις ευθύνης καλύπτονται με κομματικά ή προσωπικά κριτήρια αντί για αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να διευκρινίσει ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν στην ακύρωση των διαδικασιών επιλογής διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ στους τρεις οργανισμούς. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί η Βουλή εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης ή θεσμικής μεταρρύθμισης των φορέων αυτών, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η αποτελεσματική στήριξη των Ελλήνων παραγωγών.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη λειτουργία του συστήματος επιλογής διοικήσεων στους δημόσιους οργανισμούς, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του νόμου 5062/2023 που θεσπίστηκε με στόχο την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στις διαδικασίες στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης. Η απάντηση του υπουργείου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και την επόμενη ημέρα για τρεις οργανισμούς που αποτελούν βασικούς πυλώνες της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση:

Αθήνα, Μαρτίου 2026

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Πολιτικό σκάνδαλο με την ακύρωση των διαδικασιών επιλογής διοικήσεων στον ΕΛΓΑ, στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ».

Η Κυβέρνηση προχώρησε με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 55331/04-03-2026 Απόφαση στην ανάκληση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (16 ΠΔΑ/2024) που αφορά στην κάλυψη των θέσεων οργάνων διοίκησης μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΛ.Γ.Α., στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στον Ε.Φ.Ε.Τ., εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την προσχηματική, ανεπαρκή κι αόριστη επίκληση «αναγκαίων και κρίσιμων επικείμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων δημοσίου συμφέροντος».

Η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης υπονομεύει αδιαμφισβήτητα τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, οι οποίες ορίζουν ρητά ότι η ανακλητική πράξη πρέπει να περιέχει σαφή, ειδική και πλήρη αιτιολογία που να τεκμηριώνει την ανάκληση της κανονιστικής πράξης, ούτως ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η Διοίκηση ανακαλεί την προκήρυξη και ματαιώνει τη διαγωνιστική διαδικασία διότι δεν την ικανοποιούν οι επιλεγέντες υποψήφιοι.

Εν προκειμένω, η πασιφανώς και επανειλημμένα προσχηματική επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο μετατροπής της διοικητικής πράξης σε εργαλείο ωμής πολιτικής χειραγώγησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την τοποθέτηση διοικήσεων με πολιτικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια, καθώς η ενέργεια αυτή συνιστά κατάφωρη υπονόμευση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας σε Οργανισμούς που διαχειρίζονται κρίσιμες λειτουργίες για τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο την απρόσκοπτη λειτουργία των Οργανισμών αυτών αλλά αυτή καθ’ αυτή την ίδια την προοπτική τους, δεδομένης της πρόθεσης της Κυβέρνησης για μερική ή συνολική ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι σοβαρές επιπτώσεις που θα επέλθουν στον πρωτογενή τομέα, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, στη λειτουργία της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και στην ασφάλεια και έλεγχο ποιότητας των τροφίμων από τον ΕΦΕΤ.

Μία τέτοια απόφαση οδηγεί αναπόφευκτα, όπως έχει γίνει και σε άλλους Οργανισμούς ή και Ανεξάρτητες Αρχές από την Κυβέρνηση της ΝΔ, στη «θεσμοθέτηση» και στην «παγίωση» του «επιτελικού κράτους των αρεστών», όπου οι θέσεις ευθύνης αποφασίζονται με αμιγώς κομματικά ή προσωπικά κριτήρια.

Η Βουλή οφείλει να ενημερωθεί πλήρως και άμεσα για την ακύρωση αυτών των κρίσιμων διαδικασιών επιλογής διοικήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ομαλή λειτουργία των Οργανισμών που υπηρετούν τον πρωτογενή τομέα.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι ακύρωσης των διαδικασιών ΑΣΕΠ για την επιλογή διοικήσεων των ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ;

2. Τι μέτρα θα λάβει ώστε οι Οργανισμοί να λειτουργούν ανεξάρτητοι από πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιλογές και να υπάρχει σχέδιο αναδιοργάνωσης ή μεταρρύθμισης των Οργανισμών αυτών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κόκκαλης Βασίλειος

Η ανακοίνωση ακύρωσης της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων στους τρεις βασικούς εποπτευόμενους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΕΦΕΤ:

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πώς μία έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.