Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί ευθέως τη διατροφή μας

ΑρχικήΝέαΠώς η κλιματική αλλαγή απειλεί ευθέως τη διατροφή μας
spot_img

cibum team

Η κλιματική αλλαγή και, σε μικρότερο βαθμό, η υπεραλίευση θα μπορούσε να απειλήσει την επάρκεια του παγκόσμιου πληθυσμού με βασικές βιταμίνες και μέταλλα, που προέρχονται από την αλιεία, σύμφωνα με έρευνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι βασίζονται στα ψάρια και τα θαλασσινά ως την κύρια πηγή πρωτεϊνών τους. Τα ψάρια είναι επίσης βασική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών – βιταμίνες και μέταλλα όπως ωμέγα 3, ασβέστιο και σίδηρος – κρίσιμα για την υγεία του σώματος. Μια ανεπάρκεια σε αυτά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επικίνδυνων συνθηκών υγείας, καθώς και μειώσεις των επιπέδων ενέργειας και διανοητική σαφήνεια.

Η υπεραλίευση και η κλιματική κρίση είναι δύο από τις σημαντικότερες απειλές για τη θαλάσσια ζωή, που επηρεάζουν το μέγεθος, την κατανομή και την αφθονία ειδών παγκοσμίως.

Για να προσδιορίσουν πώς αυτές οι αυξανόμενες πιέσεις επηρεάζουν τη διατροφική συμβολή της παγκόσμιας αλιείας, μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, έχουν συνδυάσει δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα των ειδών σε μικροθρεπτικά συστατικά με δείκτη ευπάθειας, που δείχνει την ευαισθησία των ειδών στην αλλαγή του κλίματος και την υπεραλίευση. Εφαρμόζουν αυτές τις μετρήσεις σε περισσότερα από 800 είδη ψαριών σε 157 χώρες.

«Όταν εξετάζουμε το επίπεδο της χώρας, η κλιματική αλλαγή είναι η πιο διαδεδομένη απειλή για τον εφοδιασμό ζωτικών μικροθρεπτικών συστατικών, και ιδίως στους τροπικούς κύκλους», δήλωσε η Δρ Έυα Μάιρε, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε λίγο περισσότερο από το 40% των χωρών που μελετήθηκαν, η αλιεία είναι πολύ ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, εξέτασε πέντε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά: ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Α. Σε αντίθεση με τον σαφή αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης, διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια αλιεία έχει σχετικά χαμηλή διατροφική ευπάθεια στην πίεση από την υπεραλίευση.

«Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η κλιματική αλλαγή είναι μια τέτοια απειλή έρχεται στα είδη ψαριών που στοχεύουν αυτές οι χώρες ως μέρος των αλιευμάτων», εξήγησε ή Μάιρε. Υπάρχουν διαφορές στο πόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι τα ψάρια, ανάλογα με
 το είδος τους, όπως επίσης διαφέρει, ανάλογα με το είδος, και η ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένα είδη που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν είναι πολύ ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλίευσης, καθιστώντας τα πιθανούς στόχους για την αλιεία.

Το κλίμα επηρεάζει δραματικά και αλλάζει την αλιεία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία διαχείριση με τρόπο που να δίνει προσοχή στα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, εξήγησε η καθηγήτρια Κριστίνα Χικς, περιβαλλοντικός κοινωνικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, η οποία συμμετείχε επίσης στην έρευνα.

Ο καθηγητής Τζέισον Χολ Σπένσερ, ένας θαλάσσιος βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι ένα πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι διεθνείς βιομηχανικοί αλιευτικοί στόλοι λεηλατούν τροπικά είδη αλιείας πλούσια σε διατροφή, που διαφορετικά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς.

«Πραγματικά ο τοπικός πληθυσμός θα έπρεπε να λαμβάνει τα θρεπτικά οφέλη από αυτούς», είπε, σημειώνοντας «δεν έχουν τα μεγάλα σκάφη, που απαιτούνται για να πιάσουν τέτοια είδη ψαριών κλαι ψαρεύουν με έναν πιο χειροποίητο τρόπο ή με μικρά σκάφη».
Αυτό ήταν εμφανές στη μελέτη, η οποία έδειξε ότι μια τεράστια αφθονία μικροθρεπτικών συστατικών πιάστηκε στα παράκτια ύδατα χωρών, όπου οι δίαιτες είναι ανεπαρκείς σε αυτά τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

«Εντοπίσαμε αυτό το τεράστιο χάσμα ή αυτή την ανισότητα μεταξύ του ποιος πιάνει τα ψάρια και ποιος χρειάζεται τα ψάρια, και αυτό οφείλεται στο ότι έχετε ξένα αλιευτικά σκάφη – έχετε ζήτηση για ξένο εισόδημα μέσω του εμπορίου», δήλωσε η Χικς.

Πηγή: theguardian

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο