Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς μπορεί μια βιομηχανία να περιορίσει τον χρόνο παύσης εργασιών λόγω καθαρισμού;

ΑρχικήΝέαΠώς μπορεί μια βιομηχανία να περιορίσει τον χρόνο παύσης εργασιών λόγω καθαρισμού;
spot_img

Το Α και το Ω σε μια βιομηχανία τροφίμων είναι η εξοικονόμηση ωφέλιμου, παραγωγικού χρόνου. Στο οικονομικό κομμάτι. Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό. Το στάδιο του καθαρισμού και της απολύμανσης του χώρου και των μηχανημάτων της βιομηχανίας είναι επίσης στην κορυφή της λίστας, αφού μια λάθος εφαρμογή του προγράμματος μπορεί, όχι μόνο να δώσει προβληματικό προϊόν, αλλά να κοστίσει σε χρήμα και φήμη, εκτός από την υγεία των καταναλωτών.

Πώς όμως μπορούν να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω; Όπως πάντα, η βιομηχανία ψάχνει τη χρυσή τομή, και το Food Engineering προτείνει 7 βήματα για την εξοικονόμηση του χρόνου της παύσης των εργασιών λόγω καθαρισμού και απολύμανσης.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τον καθαρισμό και την απολύμανση θα πρέπει να επικυρώνονται ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι αποτελεσματικές. Επιπλέον, η εταιρεία πρέπει να αξιοποιήσει τις απαραίτητες δραστηριότητες επαλήθευσης για να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες ακολουθούνται όπως έχουν τεκμηριωθεί.

Ο χρόνος παύσης των εργασιών, εξαρτάται από το είδος του προϊόντος που παρασκευάζεται, τον τρόπο διαμόρφωσης και παραγωγής αυτού του προϊόντος, το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται και τη δέσμευση της διοίκησης σε θέματα όπως η συνεχής βελτίωση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση και το μέλλον.

Άλλα προγράμματα, πέρα από τον καθαρισμό την απολύμανση, που επηρεάζουν τους συνολικούς χρόνους, περιλαμβάνουν:

  1. Η παράταση των χρόνων εκτέλεσης
  2. Ο προγραμματισμός παραγωγής
  3. Η ενίσχυση του υγειονομικού σχεδιασμού του εξοπλισμού και του ίδιου του εργοστασίου
  4. Η βελτίωση των διαδικασιών καθαρισμού
  5. Η αναδιαμόρφωση των προϊόντων
  6. Οι έλεγχοι πριν τη λειτουργία
  7. Η προληπτική συντήρηση

Παράταση των χρόνων εκτέλεσης – Πολλές βιομηχανίες απαιτούν ο καθαρισμός και η απολύμανση να γίνονται μετά από κάθε βάρδια. Ο στόχος είναι η μείωση του φόρτου καθαρισμού για το τέλος της βάρδιας και η δέσμευση για τη διατήρηση της καλής υγιεινής του εξοπλισμού και των επιφανειών κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Οι καθαρισμοί πρέπει να γίνονται κατά τρόπο ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο οι επιφάνειες επαφής με το προϊόν.

Προϊόντα όπως κρέατα, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και άλλα, είναι σαν ένας παράδεισος για τους μικροοργανισμούς, και τα προϊόντα αυτά είναι από μόνα τους υψηλού κινδύνου. Θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μεγαλύτεροι χρόνοι λειτουργίας της γραμμής παραγωγής σε προϊόντα χαμηλού κινδύνου, όπως αναψυκτικά, μερικά ψημένα τρόφιμα και άλλα, αλλά σε προϊόντα υψηλού κινδύνου, ο υπεύθυνος θα πρέπει να εξετάσει το πώς ένας μεγαλύτερος χρόνος παραγωγής θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και τη συνολική λειτουργική απόδοση.

Προγραμματισμός Παραγωγής Ο προγραμματισμός παραγωγής είναι ένα άλλο από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν τακτικά οι βιομηχανίες τροφίμων για να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός κατά την κατασκευή παρόμοιων προϊόντων που περιέχουν αλλεργιογόνα, όπως τσιπ σνακ με διαφορετικά καρυκεύματα. Ένας καθαρισμός από αλλεργιογόνα μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις ώρες ανάλογα με το προϊόν και την εγκατάσταση παραγωγής. Εάν μια μονάδα μπορεί να διαχειριστεί τις λειτουργίες παραγωγής έτσι ώστε να εκτελεί ένα ξεχωριστό προϊόν ανά βάρδια, η ανάγκη για διακοπές γραμμής για καθαρισμό μπορεί να εξαλειφθεί.

Ενίσχυση του υγειονομικού σχεδιασμού – Η υιοθέτηση των βασικών αρχών του υγειονομικού σχεδιασμού, όσον αφορά την αγορά εξοπλισμού και τη συντήρηση ή τροποποίηση της φυσικής μονάδας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συνολικής λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

Υπάρχουν εταιρείες που συνεργάζονται απευθείας με κατασκευαστές εξοπλισμού για να κάνουν τροποποιήσεις σε υπάρχουσες μονάδες, οι οποίες θα ενισχύσουν την καθαριότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι τροποποιήσεις καθίστανται ιδιόκτητες και ανήκουν πλήρως στον ίδιο τον επεξεργαστή τροφίμων.

Βελτιωμένες διαδικασίες καθαρισμού – Οι μεταποιητές θα πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τις υπάρχουσες διαδικασίες καθαρισμού. Ο καθαρισμός είναι το πιο σημαντικό βήμα, καθώς δεν είναι δυνατή η σωστή απολύμανση μιας βρώμικης επιφάνειας. Ο στόχος είναι μια καθαρή και υγιεινή επιφάνεια. Ίσως η υιοθέτηση καθαρισμού αφρού μπορεί να βοηθήσει. Όλα εξαρτώνται από τον εξοπλισμό και τον τύπο του προϊόντος που παρασκευάζεται στην μονάδα.

Αναδιαμόρφωση προϊόντων – Μία από τις βασικές αρχές της διαχείρισης αλλεργιογόνων είναι να εξετάσουμε τη σύνθεση του προϊόντος. Αν μια εγκατάσταση δεν μπορεί να διασφαλίσει την απουσία ενός αλλεργιογόνου, ίσως θα πρέπει να ξαναφτιάξει τη συνταγή. Η διατήρηση των αλλεργιογόνων μακρυά τα προϊόντα ελαχιστοποιεί τα ζητήματα όσον αφορά τη διαχείριση αλλεργιογόνων στους καθαρισμούς.

Εάν οι αναλύσεις δείξουν ότι δεν υπάρχουν αλλεργιογόνα συστατικά, τότε η ανάγκη για καθαρισμό αλλεργιογόνων κατά τη χρήση ενός συγκεκριμένου συστατικού εξαφανίζεται, δίνοντας στον χειριστή περισσότερο χρόνο παραγωγής στη γραμμή.

Έλεγχοι πριν τη λειτουργία – Οι έλεγχοι αυτοί έχουν καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο πολλών συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Ο στόχος είναι απλός να βεβαιωθούν όλοι ότι τα πάντα είναι καθαρά και απολυμασμένα.

Αυτοί οι έλεγχοι περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η λίπανση, η διασφάλιση ότι τα πράγματα οργανώνονται σωστά και πολλά άλλα ζητήματα, ανάλογα με το προϊόν και τον εξοπλισμό. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει πριν από την έναρξη της παραγωγής.

Προληπτική Συντήρηση – Η προληπτική συντήρηση είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο για την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής λειτουργίας. Είναι επίσης, μαζί με τον καθαρισμό και την απολύμανση, το πιο λεπτομερές και περίπλοκο από τα προαπαιτούμενα προγράμματα για την ασφάλεια των τροφίμων. Κάθε κομμάτι εξοπλισμού έχει πρόγραμμα συντήρησης. Η σωστή συντήρηση θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις δυνατότητες απώλειας παραγωγής λόγω διακοπών γραμμής.

Συμπερασματικά, είναι επιτακτική ανάγκη για τους μεταποιητές τροφίμων να κατανοήσουν ότι θα υπάρξουν στιγμές που οι γραμμές τους δεν θα λειτουργούν. Οι βασικές εργασίες, όπως οι εκκαθαρίσεις, οι αλλαγές προϊόντων και η προγραμματισμένη συντήρηση, πρέπει να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των κανονικών λειτουργιών. Η σωστή εκπαίδευση και η συμπερίληψη του συνόλου του προσωπικού, είναι ένα κλειδί στην επιτυχία.

Τέλος, η αγορά έξυπνου εξοπλισμού με το βλέμμα στραμμένο στον υγειονομικό σχεδιασμό, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματική λειτουργία και τον ταχύτερο και ευκολότερο καθαρισμό – απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο