Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πράσινο φως από την EFSA για αντικατάσταση της σακχαρόζης από σιρόπι ισομαλτουλόζης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠράσινο φως από την EFSA για αντικατάσταση της σακχαρόζης από σιρόπι ισομαλτουλόζης
spot_img

Ασφάλεια του σιροπιού ισομαλτουλόζης (αποξηραμένου) ως νέας τροφής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το σιρόπι ισομαλτουλόζης (αποξηραμένο) ως νέο τρόφιμο (NF) για χρήση σε τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό.

Η ισομαλτουλόζη ανήκει στην ομάδα των σπάνιων σακχάρων. Τα σπάνια σάκχαρα, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, υπάρχουν φυσικά σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα σπάνια σάκχαρα τείνουν να μην προσδίδουν έντονες ανεπιθύμητες επιγεύσεις ενώ προσφέρουν και μια πιο καθαρή και πιο πράσινη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες. Περισσότεροι από 40 διαφορετικοί τύποι σπάνιων σακχάρων έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν ανεπαίσθητες διαφορές στη χημική τους δομή σε σύγκριση με τα παραδοσιακά σάκχαρα. Η ισομαλτουλόζη που  υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και στο μέλι, γνωστή και με τις κοινές ονομασίες παλατινόζη και λυλόζη, έχει ιστορικό χρήσης σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, π.χ. ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Κορέα και έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην Κίνα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EFSA η ισομαλτουλόζη αποτελείται από ένα μείγμα μονο- και δισακχαριτών σε μορφή σκόνης, που αποτελείται κυρίως από ισομαλτουλόζη (≥ 75%) και τρεαλουλόζη (< 13%) και περιέχει λιγότερο από 7% νερό. Ο αιτών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το NF ως αντικατάσταση της σακχαρόζης που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και  δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του σε βρεφικά παρασκευάσματα και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Η ασφάλεια του NF αξιολογήθηκε με βάση τα διαθέσιμα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ισομαλτουλόζη και τα μείγματα ισομαλτουλόζης και τρεαλουλόζης. Η ομάδα  λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, τον χαρακτηρισμό σύνθεσης και τη διαδικασία παραγωγής του NF,  έκρινε ότι τα δεδομένα αυτά ήταν επαρκή για να συμπεράνει ότι το NF είναι εξίσου ασφαλές με τη σακχαρόζη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο