Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από Λιστερίωση ακόμα και μετά την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με μικρό αριθμό βακτηριδίων
Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Ανακλήθηκε εμφιαλωμένο νερό λόγω υψηλών επιπέδων βορίου
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | ‘Εφαγαν τη γαμήλια τούρτα και τους «έφαγε» η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάνει να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;
Η νόσος μεταδίδεται με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ειδικά από μαλακό τυρί, γάλα, πατέ κρέας ή σαλάτες που παρασκευάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ρυπαντές του εδάφους που σκοτώνουν από καρκίνο τους Έλληνες αγρότες – Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών
Δύο τέτοια μολυσμένα τρόφιμα, και συγκεκριμένα τυριά τσέντα ανακαλεί και η Abbey Specialty Foods του Fairfield, στο Νιου Τζέρσει.
Συγκεκριμένα ανακαλούνται τα προϊόντα Wicklow Gold Cheddar Nettle & Chive 5,2 oz και το προϊόν Wicklow Gold Cheddar Tomato & Herb 5,2 oz, επειδή έχουν τη δυνατότητα να μολυνθούν με Listeria monocytogenes.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Αποξηραμένα φρούτα: Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα θειώδη
Αυτά τα προϊόντα είχαν διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες και πωλήθηκαν στη Μασαχουσέτη, το Μέιν, το Νιου Χάμσαϊρ, το Οχάιο και το Κολοράντο. Οι λίγοι διανομείς και λιανοπωλητές που έλαβαν το προϊόν έχουν ενημερωθεί για αυτόν τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία και έχουν αφαιρέσει τα προϊόντα από τα ράφια τους. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν το προϊόν στα σπίτια τους λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του, η οποία φτάνει τον Ιούνιο του 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τα μικροπλαστικά σκοτώνουν τα εντερικά κύτταρα αυξάνοντας το ενδεχόμενο φλεγμονής και καρκίνου – Νέα μελέτη
Στον παρακάνω πίνακα οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν αν έχουν κάποιο από τα μολυσμένα προϊόντα ελέγχοντας τον αριθμό παρτίδας, το UPC και την ημερομηνία λήξης στην πίσω ετικέτα του προϊόντος.
Είδος# | Περιγραφή | Σύνολο παραγωγής# | Παρτίδα# | Πώληση κατά ημερομηνία | UPC | GTIN |
28472 | Wicklow Gold Cheddar Τσουκνίδα & Chive 8/5,2 oz | 24192 | 1113880 | 2/6/2025 | 797776045730 | 73585016606300 |
28473 | Wicklow Gold Cheddar Tomato & Herb 8/5,2 oz | 24175 | 1113881 | 2/6/2025 | 797776045778 | 73585017737300 |
Οι καταναλωτές που έχουν κάποιο από τα προϊόντα που ανακαλούνται που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα θα πρέπει να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς τους για πλήρη επιστροφή χρημάτων ή απόρριψη των προϊόντων. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα στην υγεία λόγω της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμια ανησυχία για τον «μυστηριώδη ιό» που γεμίζει με κόσμο τα νοσοκομεία στην Κίνα – Ουρές για αποτέφρωση! (βίντεο)
Πού βρίσκεται το βακτήριο Listeria monocytogenes;
Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδομένο στη φύση και αποικίζει το χώμα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε τροφές προς κατανάλωση. H νόσος εμφανίζεται συνήθως σποραδικά. Έχουν περιγραφεί μικροεπιδημίες που προήλθαν από μολυσμένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (μαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος και νωπά λαχανικά.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πού πάνε οι κάλτσες που… «εξαφανίζονται» από το πλυντήριο και πώς δεν θα τις ξαναχάσετε
Τρόποι μετάδοσης
Η νόσος μεταδίδεται με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος υπάρχει στο έδαφος (χώμα), στις χορτονομές, στο ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύματα. Τα λαχανικά μπορεί να μολυνθούν από το χώμα ή από την κοπριά, όταν αυτή χρησιμοποιείται σαν λίπασμα. Ορισμένα κατοικίδια, πτηνά και άγρια θηλαστικά μπορεί να μεταφέρουν το βακτηρίδιο, χωρίς να νοσούν, και να μολύνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν και τα υγιή άτομα μπορεί να καταναλώσουν μολυσμένα τρόφιμα χωρίς να νοσήσουν, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από Λιστερίωση ακόμα και μετά την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με μικρό αριθμό βακτηριδίων. Η Λιστέρια μεταδίδεται επίσης, από τη μητέρα στο έμβρυο. Το νεογνό μπορεί να γεννηθεί με Λιστερίωση, αν η μητέρα έχει καταναλώσει μολυσμένο τρόφιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, η Λιστέρια μεταδίδεται κατά την επαφή με πάσχοντα ζώα ή με τις απεκκρίσεις τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλή για κατανάλωση τα ζαρωμένα αγγούρια
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια είναι τα παρακάτω:
- ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
- έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
- προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς
- επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
- προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
- μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα
- μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
- μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
- σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά
Πρόληψη Λιστερίωσης
Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος αναπτύσσεται στις συνθήκες εντός του ψυγείου (5- 10°C) επιμολύνοντας τα μαγειρεμένα τρόφιμα όταν αυτά έρχονται σε επαφή με νωπά μολυσμένα τρόφιμα και καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα (στους 75^ το βακτήριο καταστρέφεται). Η σωστή ενημέρωση των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων υψηλού κινδύνου αλλά και για τον σωστό χειρισμό των τροφίμων και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουν.
Γενικές συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από Λιστέρια:
- επιμελές μαγείρεμα των ωμών τροφών ζωικής προέλευσης (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά)
- επιμελές πλύσιμο των ωμών λαχανικών και φρούτων πριν από την κατανάλωση
- διατήρηση των μη μαγειρεμένων φαγητών σε ξεχωριστό μέρος από τα μαγειρεμένα φαγητά, τα λαχανικά και τα έτοιμα προς βρώση τρόφιμα
- αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από μη παστεριωμένο γάλα
- καλό πλύσιμο των χεριών, με ζεστό νερό και σαπούνι, των μαχαιροπίρουνων και των πάγκων κοπής και χειρισμού τροφίμων μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων
- κατανάλωση ευπαθών τροφίμων και έτοιμων φαγητών σε σύντομο χρονικό διάστημα
- έλεγχος των ημερομηνιών λήξης όλων των τροφίμων
- διατήρηση των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60oC και των κρύων φαγητών σε θερμοκρασία μικρότερη των 5oC
Τα άτομα που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από Λιστέρια οφείλουν επιπρόσθετα να ακολουθούν αυστηρά τις παρακάτω συστάσεις:
- αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια
- κατανάλωση μόνο φρεσκομαγειρεμένων φαγητών
- προσεκτικό ξαναζέσταμα των φαγητών μέχρι να βράσουν
- αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων φαγητών, τα οποία έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερες της μίας ημέρες
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.