Είναι μολυσμένο με Listeria monocytogenes
Το νωπό γάλα σύμφωνα με τις Υγειονομικές Αρχές δεν παρέχει την προστασία της παστερίωσης. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία που θερμαίνει το γάλα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η παστερίωση σκοτώνει τα βακτήρια που ευθύνονται για πολλές ασθένειες και ασθένειες όπως η λιστερίωση, η σαλμονέλωση, η καμπυλοβακτηρίωση, ο τυφοειδής πυρετός, η φυματίωση, η διφθερίτιδα και η βρουκέλλωση. Η παστερίωση του γάλακτος αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό μέσο πρόληψης εστιών τροφιμογενών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λιστερίωσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Μεταμόρφωσης: «Στη φάκα» για δεύτερη φορά να ζητά υψηλότερη τιμή στο ταμείο από αυτή που είχε στο ράφι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γλυφοσάτη και βαρέα μέταλλα σε καφέ των σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl: Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ελβετικής δοκιμής
Ωστόσο, κάποιοι εξακολουθούν να προτιμούν το νωπό (μη παστεριωμένο) γάλα έναντι του παστεριωμένου για διάφορους λόγους όπως επειδή θεωρούν ότι έχει πιο πλούσια και φυσική γεύση σε σύγκριση με το παστεριωμένο, το οποίο μπορεί να έχει υποστεί αλλοιώσεις λόγω της θερμικής επεξεργασία ή επειδή πιστεύουν ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τις αλλεργίες και να βοηθήσει στη δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει λακτάση, το ένζυμο που βοηθά στην πέψη της λακτόζης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μόνο τόσο λίγες ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται για να αρχίσουμε να χάνουμε τη μνήμη μας! – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε φρούτα μετά τα γεύματα;
Με μία νέα ανακοίνωση, ο επίτροπος του Υπουργείου Γεωργίας και Αγορών του State Department της Νέας Υόρκης Richard A. Ball, προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένο νωπό γάλα από την φάρμα Charles B. Curtiss dba Willow Marsh λόγω πιθανής μόλυνσης από Listeria monocytogenes.
Ένα δείγμα του γάλακτος που συνέλεξε επιθεωρητής του Τμήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένο με Listeria monocytogenes. Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, ο παραγωγός ενημερώθηκε για ένα προκαταρκτικό θετικό αποτέλεσμα δοκιμής. Περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος, που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου 2025, επιβεβαίωσε την παρουσία Listeria monocytogenes στο δείγμα νωπού γάλακτος. Τώρα απαγορεύεται στον παραγωγό να πουλά νωπό γάλα έως ότου η επακόλουθη δειγματοληψία δείξει ότι το προϊόν είναι απαλλαγμένο από επιβλαβή βακτήρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΕΕ για φυτοφάρμακα στο μέλι που πωλείται σε χώρες της Ευρώπης
Το προϊόν που ανακαλείται είναι νωπό γάλα Willow Marsh Farm που πωλήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2025. Μπορείτε να ρίξετε αυτό το γάλα στην αποχέτευση αρκεί να απολυμάνετε τον νεροχύτη με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης ή μπορείτε να το πάρετε πίσω στο αγρόκτημα για επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ο θυμός της πείνας» – Τι είναι και πότε τον αισθανόμαστε;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να σας χυθεί
Η Listeria monocytogenes προκαλεί λιστερίωση, η οποία μπορεί να είναι μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα λοίμωξη σε μικρά παιδιά, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένους και άλλους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολές και θνησιγένεια σε έγκυες γυναίκες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, δυσκαμψία, ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια σε υγιή άτομα.
Τα συμπτώματα της λιστερίωσης, της ασθένειας που προκαλείται από αυτό το παθογόνο, μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες για να εμφανιστούν.