Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΔΑΤ: Ο ρόλος της διοίκησης και τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.

ΑρχικήΝέαΣΔΑΤ: Ο ρόλος της διοίκησης και τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.
spot_img

cibum team

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 δημοσιέυτηκε στο Foods το άρθρο:

Implementation of Food Safety Management Systems along with Other Management Tools (HAZOP, FMEA, Ishikawa, Pareto). The Case Study of Listeria monocytogenes and Correlation with Microbiological Criteria.

by Jocelyn C. Lee, Aura Daraba, Chrysa Voidarou, Georgios Rozos, Hesham A. El Enshasy and Theodoros Varzakas.


Η συγγραφική ομάδα αναφέρει πως η αποτυχία της βιομηχανίας τροφίμων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) οδηγεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε κίνδυνο της ασφάλειας των τροφίμων και των επακόλουθων εστιών των τροφιμογενών ασθενειών. Το άρθρο επικεντρώνεται στη σημασία του ΣΔΑΤ, του HACCP και των Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων (PRP), στην πρόληψη των τροφογενών κινδύνων. Ως παράδειγμα χρησιμοποιείται στο άρθρο μια περίπτωση λιστερίωσης στις ΗΠΑ που σχετίστηκε από τις αρχές, με την έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων από την διοίκηση της εταιρίας. Τέλος γίνεται αναφορά στην εφαρμογή ΣΔΑΤ κατά ISO 22000: 2018 μαζί με την ενσωμάτωση εργαλείων διαχείρισης όπως HAZOP, FMEA, Ishikawa και Pareto.
Στην μελέτη περίπτωσης (case study) που αναλύει η συγγραφική ομάδα και αφορά  λιστερίωση με 10 ασθενής εκ των οποίων 4 έχασαν την ζωή τους, από παγωτά της γνωστής στις ΗΠΑ εταρίας Blue Bell Creameries (BBC), υπογραμμίζεται η κρίσιμη σημασία της επιτυχούς εφαρμογής ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, που περιλαμβάνει προαπαιτούμενα προγράμματα, ανάλυση κινδύνων, SSOP, μικροβιολογικές αναλύσεις, δέσμευση της ανώτερης διοίκησης, κλπ.

Η θέση και οι ενέργειες της BBC, από το 2010 μέχρι το 2015, για την υπόθεση λιστερίωσης χαρακτηρίζονται ως υπεροπτικές λόγω του γεγονότος πως τα προϊόντα της είναι δημοφιλή σε όλες τις ΗΠΑ από τον περασμένο αιώνα και δεν είχε προβλήματα ασφάλειας τροφίμων στο παρελθόν. Η διοίκηση αποδείχθηκε μετά από έρευνα των αρχών, πως δεν έδειξε την δέουσα προσοχή ούτε στην εφαρμογή προληπτικών συστημάτων για την ασφάλεια τροφίμων ούτε στην έγκαιρη αντίδραση με ανακλήσεις και αποσύρσεις προϊόντων όταν άρχισαν να φαίνονται τα προβλήματα στην περίπτωση της παρουσίας Listeria monocytogenes σε προϊόντα της στην αγορά.

Η συγγραφική ομάδα αναφέρει πως η σωστή νοοτροπία της ανώτερης διοίκησης μιας επιχείρησης τροφίμων είναι απαραίτητη για τη θετική κουλτούρα για την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων. Το χειρότερο στη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων είναι να εγκατασταθεί από την ηγεσία της επιχείρησης μια κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων που καλλιεργεί το φόβο. Λειτουργώντας μέσα σε «κουλτούρα φόβου», οι εργαζόμενοι τείνουν να μην αναφέρουν περιστατικά και αποκλίσεις, μπορεί να καλύψουν ακόμη και πολύ σοβαρά λάθη και παραλήψεις, αυξάνοντας τελικά την επικινδυνότητα στα τελικά προϊόντα και το ρίσκο στην υγεία του καταναλωτή.

Τέτοια περιστατικά εξάπλωσης των τροφιμογενών ασθενειών, όπως αυτή των παγωτών BBC, συμβάλλουν στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και έχουν δημιουργήσει ευνόητα μια αρνητική αντίληψη για το μέγεθος, την αποτελεσματικότητα και την … αλήθεια των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων.  

Η συγγραφική ομάδα καταλήγει πως εάν οι επιχειρήσεις τροφίμων επενδύουν ενέργεια και πόρους στην εφαρμογή Συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων με την υποστήριξη σύγχρονων εργαλείων management, όπως Ishikawa, FMEA, Pareto, HAZOP, κλπ θα μπορούσαν να κρατούν υψηλά τα standards GMP/GHP, να ελέγχουν αποτελεσματικά CCPs και ΟPRPs και να διαθέτουν τελικά ασφαλή προϊόντα. Η εκπαίδευση όλων των εργαζομένων μπορεί να παίξει καταλυτικό παράγοντα προς αυτήν την κατεύθυνση και η προσαρμογή μιας θετικής κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων θα ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανούς κινδύνους, εμπόδια και περιορισμούς. Αυτά τα βήματα θα είναι επωφελή όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για τους καταναλωτές που θα απολαύσουν ένα ασφαλές, υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο.

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα