Η ξηρασία, η απουσία βροχοπτώσεων και ο καύσωνας προκαλούν μεγάλες ελλείψεις στην παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ.
O καύσωνας δεν αποτελεί μόνο ζήτημα για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για τη διατροφή. Συγκεκριμένα, στενεύουν τα αποθέματα σε καλαμπόκι και σιτηρά για την ΕΕ, γεγονός που προκλήθηκε από την ξηρασία και τη ζέστη, συνδυαστικά με τη μείωση των εκτάσεων με καλαμπόκι. Για τον παραπάνω λόγο, η συνολική παραγωγή σιτηρών- και ειδικά του καλαμποκιού- που απαιτεί και περισσότερη άρδευση, στην Ευρώπη το 2022/23 αναμένεται να μειωθεί δραματικά, όπως επιβεβαιώνει και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Για να αντεπεξέλθει και σε αυτή την κρίση, η ΕΕ θα αυξήσει τις εισαγωγές της, αλλά η Ρωσία και η Ουκρανία δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Πέρα από τον αντίκτυπο του πολέμου, η Ρωσία αύξησε το δασμό εξαγωγής σιτηρών από τις 10 Αυγούστου, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες σιτηρών από τη Ρωσία στις διεθνείς αγορές, αλλά και να «χτυπήσει» τις ανταγωνιστικές τιμές με τις οποίες έβγαιναν το προηγούμενο διάστημα οι εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Agronews.gr.
Η ξηρασία μειώνει την καλλιέργεια καλαμποκιού σε Γαλλία, Γερμανία και Ρουμανία
Βέβαια, εξίσου μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο καιρός, ο οποίος δεν δρα με όρους αγοράς και οικονομίας. Η ξηρασία παίζει μεγάλο ρόλο στο ότι οι αγορές της ΕΕ ξεμένουν από σιτηρά, με τα ποτάμια να στερεύουν και τα χωράφια να ξεραίνονται.
Η Γαλλία δεν αναμένει βροχές για τουλάχιστον τα μέσα Αυγούστου, ενώ ολοένα και περισσότεροι περιορισμοί στην υδροδότηση λαμβάνουν χώρα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνολικά τα 2/3 των αγροτικών περιφερειών της Γαλλίας και η παραγωγή αναμένεται να πέσει σχεδόν 3,5 εκατ. τόνους κάτω από πέρσι στο καλαμπόκι (15,53 εκατ. τόνοι).
Την ίδια στιγμή η Γερμανία, στην οποία δεν έχει βρέξει εδώ και περίπου μισό μήνα, προβλέπει πτώση του καλαμποκιού της 4εκατ τόνους. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ρουμανία, η οποία δεν έχει δει βροχές εδώ και μήνες, ενώ, παράλληλα, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές που προκάλεσαν πτώση της στάθμης του νερού στο Δούναβη, κάνοντας την ΕΕ να προβλέπει μεγάλη πτώση της παραγωγή και εκεί.