Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιθεωρήσεις Ασφάλειας Τροφίμων: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εξ αποστάσεως ελέγχων

ΑρχικήΝέαΕπιθεωρήσεις Ασφάλειας Τροφίμων: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εξ αποστάσεως ελέγχων
spot_img

Τα καλά και τα αρνητικά στοιχεία των εξ αποστάσεων ελέγχων, όπως ειπώθηκαν από ειδικούς ασφάλειας τροφίμων στο Φόρουμ για την Ασφάλεια Τροφίμων της Βιέννης.

Οι εξ αποστάσεως έλεγχοι δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις φυσικές επισκέψεις, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας υβριδικής προσέγγισης. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του “Φόρουμ για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Βιέννης”.

Στα πλαίσια του Φόρουμ, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), η Υπηρεσία Προτύπων και Ανάπτυξης Εμπορίου (STDF) και το Αυστραλιανό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοκομίας οργάνωσαν μια εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 400 συμμετέχοντες από 65 χώρες, όπως τη Βραζιλία, την Καμπότζη και την Ινδονησία.

Ο εξ αποστάσεως έλεγχος έχει μεν ορισμένα οφέλη, όπως μειωμένο χρόνο και οικονομικό κόστος, αλλά παρουσιάζει και πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως ζητήματα ζώνης, ώρας και μετάφρασης, καθώς και τεχνολογικά προβλήματα.

Η Annelies Deuss, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρουσίασε τα αρχικά ευρήματα από μια έρευνα για τους εξ αποστάσεως ελέγχους σε 12 χώρες. Όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Food Safety News, αν και οι έλεγχοι εξ αποστάσεως πριν από την πανδημία αναμένονταν να είναι περισσότεροι, η πλειοψηφία αυτών έγιναν ως απάντηση στον COVID-19, ενώ προ πανδημίας, οι απομακρυσμένοι έλεγχοι γίνονταν κυρίως σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή προορισμούς υψηλού κινδύνου.

 «Περιμέναμε να δούμε μια στροφή στη χρήση αναλυτικών στοιχείων μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είδαμε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι αρκετά βασική με smartphone και πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης», είπε.

Ωστόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα περιλαμβάνουν συμφωνία ότι οι εξ αποστάσεως έλεγχοι είναι πιθανό να γίνουν πιο αποτελεσματικοί με την πάροδο του χρόνου, είπε η Deuss.

Ο Javier Tellechea Vertiz, ο οποίος ασχολείται με τους ελέγχους τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι οι εξ αποστάσεως έλεγχοι πρέπει να απαντούν σε 3 βασικές ερωτήσεις:

  • Υπάρχει σύστημα ελέγχου;
  • Μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα;
  • Λειτουργεί στην πράξη;

Αλλά, κατά τη γνώμη του, οι εξ αποστάσεως έλεγχοι δεν απαντούν τόσο στην τρίτη ερώτηση ή απαντούν με ασάφεια.

Ο Vertiz είπε ότι οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την κοινή χρήση εγγράφων, τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, τη χρήση διερμηνείας, το εύρος προσοχής των ανθρώπων, τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των σχετικών ατόμων και τον καθορισμό του πότε ξεκινά ο έλεγχος. Τονίζει πως είναι σημαντική η προετοιμασία πριν από τον έλεγχο για να μην χάνεται χρόνος.

Σύμφωνα με τον Vertiz, η ΓΔ Sante διεξήγαγε 154 πλήρως εξ αποστάσεως ελέγχους μεταξύ Μαρτίου 2020 και τέλους 2021. Αλλά από τα τέλη του 2021, όπως αναφέρει, ακολούθησαν μια κυρίως υβριδική, εν μέρει απομακρυσμένη, μεικτή προσέγγιση, όπου οι συναντήσεις διεξάγονται για να καθορίσουμε πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει πριν την επίσκεψη στη χώρα για την επαλήθευση της εφαρμογής. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα