Ένα ηχηρό όχι στο καλλιεργούμενο κρέας είπε και με την έγκριση του κοινοβουλίου η Ιταλία.
Ενώ σύμφωνα με έρευνα το 55% των Ιταλών θα ενδιαφερόταν να δοκιμάσει κρέας εργαστηρίου, η σταυροφορία της κυβέρνησης Μελόνι απέδωσε καρπούς και η Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων με 159 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 34 αποχές, ψήφισε νόμο που απαγορεύει την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος και τη χρήση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας, όπως «σαλάμι» ή «μπριζόλα», για προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης. Το νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμα από 10.000 έως 60.000 ευρώ για κάθε παράβαση, προτάθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Francesco Lollobrigida ο οποίος δήλωσε πως ο νέος νόμος θα χρησιμεύσει για την «προστασία της ανθρώπινης υγείας και της αγροδιατροφικής κληρονομιάς»
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να κοστίσει στην Ιταλία την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης. Συνεπώς η «μάχη» μεταφέρεται τώρα στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti η οποία διοργάνωσε και διαδήλωση νίκης αγροτών και κτηνοτρόφων που βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν την απόφαση.
Το επιχείρημα για αυτή την απαγόρευση είναι πως μόνο έτσι θα προστατευτεί η αγροτική ιστορία και ο γαστρονομικός πολιτισμός της χώρας. Ο νόμος για τα τεχνητά τρόφιμα είναι ένα αποτέλεσμα που προστατεύει την ποιότητα, την υγεία και την ιστορία του Made in Italy with the Mediterranean diet λέει η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti και αποτελεί δέσμευση για την υπεράσπιση της μεσογειακής διατροφής, αλλά επίσης είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε χώρες όπου έχουν επιτραπεί πωλήσεις όπως το Ισραήλ, πριν από την κατανάλωση, ζητούνται υπογραφές για απαλλαγή από την ευθύνη και τις συνέπειες για την υγεία, διευκρινίζει η Coldiretti.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των κτηνοτρόφων δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί. Έξω από το Palazzo Chigi, ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini, επιτέθηκε σωματικά στον γραμματέα της +Europa, Benedetto Della Vedova, ο οποίος αμφισβητούσε τη διάταξη μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματός του. Αυτό που πυροδότησε την ένταση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πραντίνι, ήταν οι πινακίδες που έφεραν οι βουλευτές που έγραφαν “καλλιεργήστε την άγνοια, η απαγόρευση του κρέατος είναι αντιεπιστημονική και αντιιταλική“. «Η τοποθέτηση πινακίδων με τις λέξεις «καλλιεργήστε άγνοια» είναι μια απαράδεκτη πρόκληση που προσβάλλει 2 εκατομμύρια Ιταλούς αγρότες που εξασφαλίζουν καθημερινά τρόφιμα για τη χώρα με τη δουλειά τους» είπε ο Πραντίνι. Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα κινηθούν νομικά.
Σε ανακοίνωση της η GFI Europe καταδίκασε την απόφαση της Ιταλίας. Η Francesca Gallelli, Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων στο Good Food Institute Europe, δήλωσε : «Αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο στερεί από τους καταναλωτές την επιλογή, αλλά απομονώνει επίσης την Ιταλία από τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που προσφέρει αυτή η αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Η συζήτηση γύρω από το καλλιεργημένο κρέας στην Ιταλία έχει τροφοδοτηθεί από παραπληροφόρηση, καθώς οι ακροάσεις στη Γερουσία σκόπιμα απέκλεισαν εταιρείες και υποστηρικτές καλλιεργούμενου κρέατος, ενώ επέτρεψαν ψευδείς ισχυρισμούς από αντιπάλους αυτής της βιώσιμης τροφής. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει τον νόμο στον έλεγχο της ΕΕ και ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την πιθανή παραβίαση της ενιαίας αγοράς».
Η GFI Europe σχολιάζοντας και την απαγόρευση επισήμανσης προϊόντων φυτικής προέλευσης, με όσους όπως «σαλάμι φυτικής προέλευσης» και «βίγκαν μπριζόλα» υποστήριξε πως επηρεάζει άμεσα τις ιταλικές εταιρείες που παράγουν κρέας φυτικής προέλευσης, το οποίο καταναλώνει τακτικά ένας στους δύο Ιταλούς. Η έρευνα του κλάδου δείχνει την Ιταλία ως την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για προϊόντα φυτικής προέλευσης, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 21% για να ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2020 και 2022.