Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η έρευνα επεκτείνει τις επιλογές για πιο βιώσιμη παραγωγή σόγιας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΗ έρευνα επεκτείνει τις επιλογές για πιο βιώσιμη παραγωγή σόγιας
spot_img

Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός με Bacillus thuringiensis RZ2MS9 και ριζοβία βελτιώνει την ανάπτυξη της σόγιας και ρυθμίζει τη λειτουργική ποικιλομορφία του εδάφους

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο και ένας από τους λόγους είναι η ενσωμάτωση βιολογικών εισροών, μικροοργανισμών που προωθούν τη βιολογική δέσμευση του αζώτου. Χωρίς αυτή την πρακτική, αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό θα έπρεπε να συμπληρωθεί με λίπασμα. Με τη διαχείριση της χρήσης λιπασμάτων, οι Βραζιλιάνοι καλλιεργητές μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

- Advertisement -

Η κύρια βιολογική εισροή που χρησιμοποιείται σήμερα εμπορικά, είναι βακτήρια του γένους Bradyrhizobium spp. (rhizobia). Σε μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από το FAPESP, η στρατηγική αυτή συνδυάστηκε με μια νέα απομόνωση βακτηρίου (PGPR, που σημαίνει ριζοβακτήρια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών). Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Microbiology Ecology.

«Παρατηρήσαμε ότι υπήρξε μεγαλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή λοβών στα φυτά, χωρίς οι μικροοργανισμοί που εισήχθησαν στο περιβάλλον να επηρεάζουν τη δομή της εγγενούς μικροβιακής κοινότητας», λέει ο Leandro Fonseca de Souza, βιολόγος με μεταδιδακτορική υποτροφία στο Εργαστήριο Γενετικής Μικροοργανισμών του Κολλεγίου Γεωργίας Luiz de Queiroz του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (ESALQ-USP) στη Βραζιλία. «Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτών των μικροοργανισμών έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην αφομοίωση του φωσφόρου στο έδαφος από το φυτό, ενός άλλου σημαντικού θρεπτικού στοιχείου που συμπληρώνεται από τη λίπανση», προσθέτει.

Η Ανακάλυψη

Ο Bacillus thuringiensis RZ2MS9 απομονώθηκε για πρώτη φορά από τη ριζόσφαιρα (την περιοχή όπου το έδαφος και οι ρίζες των φυτών έρχονται σε επαφή) του γκουαρανά του Αμαζονίου (Paullinia cupanea, ποικιλία sorbilis) και έχει δείξει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ανάπτυξη της σόγιας και του καλαμποκιού σε δοκιμές στο θερμοκήπιο και στον αγρό.

Αυτό το στέλεχος είναι ικανό να παράγει σιδεροφόρα (σημαντικά μόρια για τη δέσμευση θρεπτικών ουσιών από το περιβάλλον), φυτικές ορμόνες, διαλυτοποίηση φωσφορικών αλάτων και βιολογική δέσμευση αζώτου in vitro. Το στέλεχος ανήκει στη συλλογή μικροοργανισμών του Εργαστηρίου Γενετικής Μικροοργανισμών του ESALQ-USP, από το οποίο ένα άλλο απομονωμένο στέλεχος, το στέλεχος Pantoea agglomerans ESALQ 33.1, κέρδισε πρόσφατα την προβολή ως εμπορική βιο-εισροή, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της εταιρείας Bionat Soluções Biológicas και του ESALQ-USP.

Η μελέτη άνοιξε νέους δρόμους αποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή του μικροοργανισμού στο πεδίο είχε μικρή επίδραση στην ποικιλομορφία των φυσικών δυνητικών λειτουργιών του εδάφους. Έδειξε επίσης ότι ακόμη και όταν επηρεάστηκε η λειτουργική ποικιλομορφία, η επίδραση ήταν βραχύβια και χάθηκε στο τέλος ενός κύκλου παραγωγής σόγιας. Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω την περιβαλλοντική ασφάλεια της χρήσης του B. thuringiensis RZ2MS9 σε συνεμβολιασμό με βιολογικές εισροές που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για την παραγωγή σόγιας.

Σχετικά με το FAPESP

Το Ίδρυμα Ερευνών του Σάο Πάολο (FAPESP) είναι δημόσιος οργανισμός με αποστολή την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας σε όλους τους τομείς της γνώσης μέσω της χορήγησης υποτροφιών, υποτροφιών και επιχορηγήσεων σε ερευνητές που συνδέονται με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στην πολιτεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Το FAPESP γνωρίζει ότι η καλύτερη έρευνα μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους καλύτερους ερευνητές διεθνώς. Ως εκ τούτου, έχει συνάψει συνεργασίες με φορείς χρηματοδότησης, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητικούς οργανισμούς σε άλλες χώρες που είναι γνωστοί για την ποιότητα της έρευνάς τους και ενθαρρύνει τους επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από τις επιχορηγήσεις του να αναπτύξουν περαιτέρω τη διεθνή συνεργασία τους.

https://academic.oup.com/femsec/article/101/2/fiaf013/7973005

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα