Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσθήκη ελαίων σε ψωμί χωρίς γλουτένη – Επιστημονικό πείραμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠροσθήκη ελαίων σε ψωμί χωρίς γλουτένη - Επιστημονικό πείραμα
spot_img

Ο ρόλος του λίπους στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του ψωμιού χωρίς γλουτένη που ψήνεται με θέρμανση Ohmic και συμβατικό φούρνο.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ψωμιού χωρίς γλουτένη (GF) είναι η υφή, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί όταν απουσιάζει η γλουτένη. Το λίπος, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει το μπαγιάτισμα, είναι μεταξύ των κύριων συστατικών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής του ψωμιού GF.

Η προσθήκη λίπους στο ψωμί χωρίς γλουτένη, μπορεί να επηρεάσει πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η υφή και η ανάδρομη διάσπαση του αμύλου. Ως εκ τούτου, ο στόχος μελέτης επιστημόνων* από Πανεπιστήμια της Αυστρίας, ήταν να διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών λιπαρών στις ιδιότητες του ψωμιού GF χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους ψησίματος (συμβατική και ωμική θέρμανση), προκειμένου να κατανοηθεί πώς αυτές επηρεάζουν τη φυσική ποιότητα του ψωμιού, τον σχηματισμό συμπλόκων αμυλόζης-λιπιδίου και την επίδρασή του στη συμπεριφορά σύσφιξης της ψίχας. 

Έλαια (καρύδα, ελαιοκράμβη, βούτυρο και φοίνικας) με διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες και φυσική κατάσταση (στερεό, υγρό) δοκιμάστηκαν σε τυπικές συνθέσεις ψωμιού GF. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το λίπος βελτίωσε σημαντικά την ομοιομορφία των πόρων της ψίχας. Η υφή της ψίχας και οι ιδιότητες επικόλλησης επηρεάστηκαν κυρίως από τον τύπο του λίπους, τον χρόνο αποθήκευσης και τη μέθοδο ψησίματος. Το μπαγιάτισμα καθυστέρησε σε όλα τα ψωμιά στα οποία προστέθηκε λίπος λόγω του σχηματισμού συμπλεγμάτων αμυλόζης-λιπιδίου, τα οποία ήταν υψηλότερα με το φοινικέλαιο και ήταν συνήθως υψηλότερα όταν ψήθηκαν με ωμική θέρμανση .

*Στην έρευνα συμμετείχαν: Elok Waziiroh, Denisse Bender, Marco Faieta, Henry Jaeger, Matthias Schreiner, Regine Schoenlechner

Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο