Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψύλλιο: Ανοίγει ο δρόμος για πιο πολλά και πιο ποιοτικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΨύλλιο: Ανοίγει ο δρόμος για πιο πολλά και πιο ποιοτικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη
spot_img

Επιστήμονες κατασκεύασαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα αναφοράς για την πηγή του δημοφιλούς συμπληρώματος ινών, του psyllium husk, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τις προμήθειες του ευέλικτου προϊόντος φυτικής προέλευσης.

Το Psyllium είναι ένα φυσικό προϊόν με υψηλή ικανότητα απορρόφησης νερού και έχει παρόμοια επίδραση με το κόμμι ξανθάνης – υδροκολλοειδές που έχει επίσης προταθεί για τη βελτίωση της ποιότητας των ψωμιών ολικής αλέσεως – και οι ευεργετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ψυλλίου στην υγεία έχουν μελετηθεί ευρέως και περιλαμβάνουν την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου-ελκώδους κολίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας. Οι σπόροι του φυτού αλέθονται για να παραχθεί μια διαλυτή ίνα που χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τον έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα.

Το ψύλλιο είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Οι σπόροι και o φλοιός τους είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και όταν αναμειγνύονται με νερό, παράγουν μια κολλώδη ουσία που αναπαράγει ορισμένες από τις λειτουργίες της γλουτένης στο ψωμί. Αυτή η ποιότητα καθιστά το ψύλλιο απαραίτητο συστατικό στο ψωμί χωρίς γλουτένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ολόκληρη σειρά άλλων αρτοσκευασμάτων. Καθώς το μέγεθος της αγοράς των τροφίμων χωρίς γλουτένη αναμένεται να φτάσει τα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2025, η ζήτηση για ψύλλιο προβλέπεται να αυξηθεί.

Όμως μέχρι μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του φλοιού ψυλλίου έχουν παρεμποδιστεί από την έλλειψη γονιδιώματος αναφοράς.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας διεξήγαγαν έρευνα για το ψύλλιο, γνωστό και ως Plantago ovata. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports και είναι το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας ερευνών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας σχετικά με τη γενετική σύνθεση του φυτού.

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα αναφοράς για την πηγή του δημοφιλούς συμπληρώματος ινών, του psyllium husk, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τις προμήθειες του ευέλικτου προϊόντος φυτικής προέλευσης.

«Εκχυλίσαμε και προσδιορίσαμε την αλληλουχία του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) από τον ιστό των φύλλων για να κατασκευάσουμε το γονιδίωμα αναφοράς σε επίπεδο χρωμοσώματος για το Plantago ovata και χρησιμοποιήσαμε ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) από άλλα μέρη του φυτού για να προβλέψουμε τη λειτουργία των γονιδίων του», δήλωσε η καθηγήτρια Rachel Burton, ερευνήτριας από τη Σχολή Γεωργίας, Τροφίμων και Οίνου.

«Η ανάπτυξη ενός υψηλής ποιότητας γονιδιώματος αναφοράς Plantago ovata όχι μόνο θα βοηθήσει στην ενίσχυση των προγραμμάτων αναπαραγωγής, αλλά θα υποστηρίξει επίσης εργαστηριακά πειράματα για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου κατασκευής των υδατανθράκων στα φυτά, ώστε να μπορούμε να τους προσαρμόσουμε για τρόφιμα και φαρμακευτικές χρήσεις» δήλωσε ο Δρ James Cowley του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας

Πηγή: Science Daily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο