ΑρχικήΝέαΤι φοβάται η βρετανική κυβέρνηση; Καλεί τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα, εμφιαλωμένο...

Τι φοβάται η βρετανική κυβέρνηση; Καλεί τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό και μετρητά

Έναρξη τριετούς εκστρατείας «Be Ready», που ζητά από τα νοικοκυριά να διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για τουλάχιστον 72 ώρες.

4 λεπτά ανάγνωσης

Για ποιους κινδύνους προετοιμάζει τους πολίτες η βρετανική κυβέρνηση, ζητώντας τους να διατηρούν τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό και μετρητά στα σπίτια τους; Η νέα εκστρατεία «Be Ready», που ανακοινώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2026, προβλέπει την αυτονομία κάθε νοικοκυριού για τουλάχιστον 72 ώρες. Πίσω από τις οδηγίες βρίσκεται η ανησυχία για σοβαρές διακοπές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι βάζουν μέσα στη ρίγανη; Εκτεταμένη νοθεία αποκαλύπτουν έρευνες και μελέτες

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό οδηγό, κάθε πολίτης συνιστάται να διαθέτει τρία λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως, δηλαδή εννέα λίτρα για τρεις ημέρες, καθώς και τρόφιμα μακράς διαρκείας που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Προβλέπονται επίσης φακοί, μπαταρίες, φορητοί φορτιστές, ραδιόφωνα και απαραίτητα φάρμακα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διατήρηση μετρητών, καθώς πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης ή τηλεπικοινωνιών μπορούν να καταστήσουν προσωρινά αδύνατες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγωγή κατά κολοσσών βρεφικών τροφών για πρόκληση αυτισμού και ΔΕΠΥ – Η απόφαση του δικαστηρίου

- Advertisement -

Η κυβέρνηση επικαλείται επισήμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στις βασικές υποδομές. Ωστόσο, η έκθεση εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου ανθεκτικότητας, που επικαιροποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, περιγράφει ένα ευρύτερο περιβάλλον απειλών. Καταγράφει αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις, ρωσικές επιθετικές ενέργειες κάτω από το κατώφλι ανοιχτής σύγκρουσης και πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι κίνδυνοι αυτοί αντιμετωπίζονται ως μέρος της εθνικής ασφάλειας.

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας Νταν Τζάρβις εξήγησε ότι η προετοιμασία των νοικοκυριών περιορίζει την πίεση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντάς τους να βοηθούν κατά προτεραιότητα τους περισσότερο ευάλωτους. Η κυβέρνηση επικαλείται τις χειμερινές καταιγίδες και τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, που ανέδειξαν την ευπάθεια κρίσιμων υποδομών. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι αρκετά μέτρα δεν απαιτούν οικονομική δαπάνη και ότι τα απαραίτητα αποθέματα μπορούν να συγκεντρωθούν σταδιακά.

Η εκστρατεία έχει τριετή διάρκεια και εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της χώρας. Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτηση των νοικοκυριών από υπηρεσίες που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες κατά τις πρώτες ώρες μιας κρίσης. Το ερώτημα παραμένει εάν η νέα κινητοποίηση συνδέεται με φόβους για μια ευρύτερη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη. Οι επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρουν ότι επίκειται πόλεμος ούτε συνδέουν τα οικιακά αποθέματα με συγκεκριμένη στρατιωτική απειλή. Αναγνωρίζουν, όμως, ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις και η ευπάθεια των κρίσιμων υποδομών δημιουργούν ένα σύνθετο περιβάλλον κινδύνων, για το οποίο η Βρετανία θεωρεί αναγκαία την προετοιμασία των πολιτών.

Η κινητοποίηση της Βρετανίας πάντως δεν είναι η μοναδική. Η Γερμανία συστήνει αποθέματα για δέκα ημέρες, ενώ η Νορβηγία, η Σουηδία και η Εσθονία προωθούν την αυτονομία των νοικοκυριών για μία εβδομάδα. Αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδώσει η Φινλανδία, η Δανία, η Πολωνία, η Τσεχία και οι χώρες της Βαλτικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση παρατεταμένων διακοπών βασικών υπηρεσιών.

Η σύγκλιση αυτών των πολιτικών αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό ασφάλειας. Οι κυβερνήσεις δεν περιορίζονται πλέον στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά ενσωματώνουν στην πολιτική προστασία τις κυβερνοεπιθέσεις, τις υβριδικές απειλές και την πιθανότητα σοβαρών διαταραχών στις ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η εξάρτηση των σύγχρονων κοινωνιών από το ηλεκτρικό ρεύμα και τις ψηφιακές συναλλαγές καθιστά ακόμη και μια προσωρινή διακοπή ικανή να επηρεάσει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και χρήματα.

Η γεωπολιτική διάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντιπαράθεση Ρωσίας και ΝΑΤΟ και οι ανησυχίες για επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές έχουν επαναφέρει την πολιτική ετοιμότητα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν πληροφορίες για επικείμενη πολεμική σύγκρουση. Δείχνει, όμως, ότι θεωρούν αναγκαία την προετοιμασία των πληθυσμών για κρίσεις που ενδέχεται να ξεπεράσουν τις δυνατότητες άμεσης κρατικής παρέμβασης.

Η ουσιαστική μεταβολή βρίσκεται στον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες. Η διατήρηση τροφίμων, νερού και μετρητών μετατρέπεται σε μέρος της εθνικής στρατηγικής ανθεκτικότητας, καθώς τα νοικοκυριά αναμένεται να καλύπτουν μόνα τους τις βασικές ανάγκες τους κατά τις πρώτες ημέρες μιας κρίσης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κάδμιο στις βρεφικές τροφές: Νέα όρια για πουρέδες, δημητριακά και παιδικά γεύματα

Τα προτεινόμενα επίπεδα κυμαίνονται από 10 έως 45 μικρογραμμάρια ανά κιλό, ανάλογα με την κατηγορία τροφίμου, στο πλαίσιο νέων μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε βαρέα μέταλλα

Νέος πονοκέφαλος για τη βιομηχανία τροφίμων: Η ΕΕ ζητά ελέγχους για τις χλωριωμένες παραφίνες – Νέες απαιτήσεις αναλύσεων

Η νέα ευρωπαϊκή σύσταση προβλέπει τετραετή παρακολούθηση χημικών επιμολυντών σε βασικές κατηγορίες τροφίμων.

Στη «μέγγενη» η εστίαση: Μετά τα σουπερμάρκετ μπαίνουν και τα κρεοπωλεία στα έτοιμα γεύματα

Ο συνοικιακός χασάπης θα «σερβίρει» φαγητό στο δισκάκι - Προβληματισμός και φόβοι για λουκέτα στην παραδοσιακή ταβέρνα