Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Την… «πρώτη» του δουλειά έπιασε το ρομπότ τρύγου “Βάκχος”

ΑρχικήΝέαΤην… «πρώτη» του δουλειά έπιασε το ρομπότ τρύγου “Βάκχος”
spot_img

cibum team

   Τον φετινό Ιούλιο -υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες- πρόκειται να πατήσει χωμάτινο έδαφος για πρώτη φορά στη «ζωή» του, σε αμπελώνα έξω από τη Θεσσαλονίκη, το δίχειρο ρομπότ τρύγου «Βάκχος», που μαζί με την αυτοκινούμενη πλατφόρμα επιθεώρησης που αναπτύσσεται, θα εξασφαλίζουν μείωση του κόστους παραγωγής, σημαντική απεξάρτηση από εργατικά χέρια και ανώτατη ποιότητα κρασιού και επιτραπέζιου σταφυλιού, για παραγωγούς και καταναλωτές.

   Αυτά επισήμανε, μιλώντας, η καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ζωή Δουλγέρη, συντονίστρια του ερευνητικού έργου «BACCHUS», που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023 και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία «Horizon 2020».

   Οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό έργο είναι το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρείες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία).

   «Όχι δεν μιλάμε για προϊόν φαντασίας», επισήμανε η κ. Δουλγέρη, σημειώνοντας ότι το δίχειρο ρομπότ τρύγου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου θα έχει τη δυνατότητα να κινείται με αυτονομία στον αμπελώνα και να τρυγάει επιλεκτικά μόνο τα σταφύλια υψηλής ποιότητας «καθορίζοντας έτσι, την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί ή των σταφυλιών που θα έρθουν στο τραπέζι μας».

   Επίσης, η αυτοκινούμενη ρομποτική πλατφόρμα επιθεώρησης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προαναφερόμενου ερευνητικού έργου, «θα μπορεί να κάνει καθημερινά και όλο τον χρόνο περιπολίες στον αμπελώνα, να κόβει άρρωστους καρπούς ή να βοηθά τον αμπελουργό σε άλλες εργασίες», σημείωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ. Οι διαστάσεις του ρομπότ τρύγου (αυτοκινούμενη πλατφόρμα), είναι σύμφωνα με την κ. Δουλγέρη «ένα μέτρο επί 1,2 μέτρα και κάθε βραχίονας τεντωμένος πάνω από 1,5 μέτρο».

   Πρόκειται, όπως τόνισε, «για τεχνολογικά εργαλεία, που είναι ακούραστα και θα δίνουν τη δυνατότητα στον αμπελουργό να κάνει καλύτερο προγραμματισμό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και πώληση των προϊόντων του. Επιπλέον, ο γεωπόνος θα μπορεί να δρα στοχευόμενα στο κομμάτι του χωραφιού που ενδεχομένως παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα και όχι συνολικά».

 

   Οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «BACCHUS» έχουν θέσει ως στόχο να αναπτύξουν καινοτόμο ρομποτικό σύστημα, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης. Οι υπερφασματικές κάμερες που θα εξοπλίζουν το ρομποτικό σύστημα, σε συνδυασμό με μεθόδους μηχανικής μάθησης, θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αξιολογούν κάθε καρπό. «Έτσι, το σύστημα θα αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν πρέπει να συλλέξει ένα καρπό ή όχι», σημείωσε η κ. Δουλγέρη και πρόσθεσε: «με την τρέχουσα πρακτική επιλέγονται οι μέρες του τρύγου στις οποίες μαζεύονται τα σταφύλια χωρίς να έχουν όλα ωριμάσει στο επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα».

   Ερωτηθείσα για το εάν τόσο το δίχειρο ρομπότ τρύγου όσο και η αυτοκινούμενη ρομποτική πλατφόρμα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς του πρωτογενούς τομέα, η κ. Δουλγέρη τόνισε ότι «σε δεύτερο χρόνο, και με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως σε καλλιέργειες φρούτων». Διευκρίνισε δε, ότι «επιλέξαμε τον αμπελώνα, καθώς είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και μπορεί να παράξει υψηλής αξίας προϊόντα».

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης: 

Ποτά κάνναβης: Η νέα τάση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών 

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

Πρόγραμμα πιστοποίησης προϊόντων του Β. Αιγαίου ως ΠΟΠ- ΠΓΕ- ΕΠΙΠ 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα!

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food Experts’ Awards: “Άνοιξαν” τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών

To Cibum ανακοινώνει και επίσημα τα FEA, τα βραβεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προόδου στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα