Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφικές δηλητηριάσεις από τιραμισού – Ο κίνδυνος σαλμονέλωσης και πως να προστατευτείτε

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤροφικές δηλητηριάσεις από τιραμισού - Ο κίνδυνος σαλμονέλωσης και πως να προστατευτείτε
spot_img

Το τιραμισού είναι ένα κλασικό και νόστιμο γλυκό, που περιέχει όμως ωμά αυγά τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο σαλμονέλωσης.

Το τιραμισού είναι ένα πολύ νόστιμο ιταλικό επιδόρπιο που συνήθως περιέχει ωμούς κρόκους αυγών αν και υπάρχουν πλέον πολλές συνταγές που δίνουν ένα εξίσου απολαυστικό επιδόρπιο χωρίς αυγά. Το κλασικό τιραμισού παρασκευάζεται συνήθως χωρίς ενδελεχή θερμική επεξεργασία για να σκοτώσει τα παθογόνα. Και κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων μετά την κατανάλωση τιραμισού.

- Advertisement -

Τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζονται με την κατανάλωση τιραμισού στο Χονγκ Κονγκ. Ένα ξέσπασμα τροφιμογενούς Salmonella Enteritidis PT4 εμφανίστηκε στην Cumbria, στη βορειοδυτική Αγγλία, το καλοκαίρι του 2006 (15 τροφικές δηλητηριάσεις). Τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης και της κατανάλωσης τιραμισού που παρασκευάζεται με ωμά αυγά. Τον Φεβρουάριο του 2009 ξεκίνησε μια έρευνα μετά από αναφορές για γαστρεντερική ασθένεια μεταξύ 20 πελατών εστιατορίου στην Καμπέρα που είχαν φάει τιραμισού. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε διάρροια και πυρετός σε 8 άτομα που ζούσαν στη νοτιοδυτική Γαλλία 1 ημέρα αφότου έφαγαν ένα σπιτικό τιραμισού που παρασκευάστηκε με ωμά αυγά. To 1994 τρεις πελάτες σε ένα εστιατόριο στο Χόλμπορν της Βρετανίας, κατέληξαν στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Άλλοι οκτώ υπέφεραν επίσης από τη μόλυνση αφού έφαγαν τιραμισού. Παλαιότερα το 1997, καλεσμένοι σε πάρτι τράπεζας στο Ριάντ υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση καταναλώνοντας το ίδιο γλυκό. Ο ύποπτος αιτιολογικός παράγοντας ήταν η σαλμονέλα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών, το ανεπαρκές μαγείρεμα και η ακατάλληλη θερμοκρασία διατήρησης ήταν οι πιθανοί παράγοντες που συνέβαλαν στην εκδήλωση των επιδημιών. Στην πρόσφατη περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης στο Χονγκ Κονγκ, στο τιραμισού που καταναλώθηκε αν και χρησιμοποιήθηκε παστεριωμένο διάλυμα κρόκου αυγού, αναμείχθηκε με μη παστεριωμένο ωμό ασπράδι αυγού, το οποίο μπορεί να είχε προκαλέσει μόλυνση. Ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακατάλληλης αποθήκευσης του τιραμισού.

Το σχολαστικό μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να εξαλείψει τη σαλμονέλα και άλλα παθογόνα. Για τη μείωση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων, τα παστεριωμένα προϊόντα αυγών είναι ένα καλό υποκατάστατο για τα ωμά αυγά σε ελαφρώς μαγειρεμένα πιάτα. Για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση, τα παστεριωμένα αυγά δεν πρέπει να αναμιγνύονται με ωμά αυγά σε ελαφρώς μαγειρεμένα πιάτα και θα πρέπει να φυλάσσονται σωστά κάτω από 4°C στο ψυγείο.

  • Το κύριο μήνυμα προς τους καταναλωτές είναι να επιλέγουν αυγά χωρίς σαλμονέλα (αυτά που κάποια επίσημη οντότητα ή παραγωγός εγγυάται ότι δεν περιέχουν σαλμονέλα), όταν είναι διαθέσιμα, ειδικά για πιάτα που δεν έχουν υποστεί πλήρως θερμική επεξεργασία. Δεύτερον, καθώς τα εγγυημένα αυγά χωρίς σαλμονέλα είναι διαθέσιμα μόνο σε λίγες χώρες, η αποθήκευση στο ψυγείο από το σημείο συλλογής και το σωστό μαγείρεμα θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σαλμονέλωσης. Εάν επιλέξουν να καταναλώσουν τιραμισού σε εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο καλό είναι να ρωτήσουν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ωμά αυγά, ή παστεριωμένα προϊόντα αυγών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα ξαναγίνουν λευκά τα κιτρινισμένα και γαργιασμένα ρούχα

Και η οδηγία του ΕΟΔΥ αναφέρει ” Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά. Βακτήρια όπως η Salmonella spp. επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar)”. Να θυμάστε ότι ο κίνδυνος σαλμονέλωσης με σοβαρές επιπλοκές, αυξάνεται σε έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα