Το τιραμισού είναι ένα κλασικό και νόστιμο γλυκό, που περιέχει όμως ωμά αυγά τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο σαλμονέλωσης.
Το τιραμισού είναι ένα πολύ νόστιμο ιταλικό επιδόρπιο που συνήθως περιέχει ωμούς κρόκους αυγών αν και υπάρχουν πλέον πολλές συνταγές που δίνουν ένα εξίσου απολαυστικό επιδόρπιο χωρίς αυγά. Το κλασικό τιραμισού παρασκευάζεται συνήθως χωρίς ενδελεχή θερμική επεξεργασία για να σκοτώσει τα παθογόνα. Και κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων μετά την κατανάλωση τιραμισού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή στις πιπεριές! Πάνω από τις μισές έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έδειξαν έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέλι: Φυτοφάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν από τα Ευρωπαϊκά Εργαστήρια

Τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζονται με την κατανάλωση τιραμισού στο Χονγκ Κονγκ. Ένα ξέσπασμα τροφιμογενούς Salmonella Enteritidis PT4 εμφανίστηκε στην Cumbria, στη βορειοδυτική Αγγλία, το καλοκαίρι του 2006 (15 τροφικές δηλητηριάσεις). Τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης και της κατανάλωσης τιραμισού που παρασκευάζεται με ωμά αυγά. Τον Φεβρουάριο του 2009 ξεκίνησε μια έρευνα μετά από αναφορές για γαστρεντερική ασθένεια μεταξύ 20 πελατών εστιατορίου στην Καμπέρα που είχαν φάει τιραμισού. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε διάρροια και πυρετός σε 8 άτομα που ζούσαν στη νοτιοδυτική Γαλλία 1 ημέρα αφότου έφαγαν ένα σπιτικό τιραμισού που παρασκευάστηκε με ωμά αυγά. To 1994 τρεις πελάτες σε ένα εστιατόριο στο Χόλμπορν της Βρετανίας, κατέληξαν στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Άλλοι οκτώ υπέφεραν επίσης από τη μόλυνση αφού έφαγαν τιραμισού. Παλαιότερα το 1997, καλεσμένοι σε πάρτι τράπεζας στο Ριάντ υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση καταναλώνοντας το ίδιο γλυκό. Ο ύποπτος αιτιολογικός παράγοντας ήταν η σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ρίξτε το στην αποχέτευση και απολυμάνετε τον νεροχύτη» – Νέος συναγερμός για το νωπό γάλα
Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών, το ανεπαρκές μαγείρεμα και η ακατάλληλη θερμοκρασία διατήρησης ήταν οι πιθανοί παράγοντες που συνέβαλαν στην εκδήλωση των επιδημιών. Στην πρόσφατη περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης στο Χονγκ Κονγκ, στο τιραμισού που καταναλώθηκε αν και χρησιμοποιήθηκε παστεριωμένο διάλυμα κρόκου αυγού, αναμείχθηκε με μη παστεριωμένο ωμό ασπράδι αυγού, το οποίο μπορεί να είχε προκαλέσει μόλυνση. Ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακατάλληλης αποθήκευσης του τιραμισού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φούρνος μικροκυμάτων: Το hotspot 101 (!) διαφορετικών βακτηρίων – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να σας χυθεί
Το σχολαστικό μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να εξαλείψει τη σαλμονέλα και άλλα παθογόνα. Για τη μείωση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων, τα παστεριωμένα προϊόντα αυγών είναι ένα καλό υποκατάστατο για τα ωμά αυγά σε ελαφρώς μαγειρεμένα πιάτα. Για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση, τα παστεριωμένα αυγά δεν πρέπει να αναμιγνύονται με ωμά αυγά σε ελαφρώς μαγειρεμένα πιάτα και θα πρέπει να φυλάσσονται σωστά κάτω από 4°C στο ψυγείο.
- Το κύριο μήνυμα προς τους καταναλωτές είναι να επιλέγουν αυγά χωρίς σαλμονέλα (αυτά που κάποια επίσημη οντότητα ή παραγωγός εγγυάται ότι δεν περιέχουν σαλμονέλα), όταν είναι διαθέσιμα, ειδικά για πιάτα που δεν έχουν υποστεί πλήρως θερμική επεξεργασία. Δεύτερον, καθώς τα εγγυημένα αυγά χωρίς σαλμονέλα είναι διαθέσιμα μόνο σε λίγες χώρες, η αποθήκευση στο ψυγείο από το σημείο συλλογής και το σωστό μαγείρεμα θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σαλμονέλωσης. Εάν επιλέξουν να καταναλώσουν τιραμισού σε εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο καλό είναι να ρωτήσουν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ωμά αυγά, ή παστεριωμένα προϊόντα αυγών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα ξαναγίνουν λευκά τα κιτρινισμένα και γαργιασμένα ρούχα
Και η οδηγία του ΕΟΔΥ αναφέρει ” Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά. Βακτήρια όπως η Salmonella spp. επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar)”. Να θυμάστε ότι ο κίνδυνος σαλμονέλωσης με σοβαρές επιπλοκές, αυξάνεται σε έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.